Μην παίρνετε αυτά τα φάρμακα μαζί με τον καφέ σας – Τι προειδοποιούν ειδικοί

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Πολλοί πιστεύουν ότι ο καφές έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλεονέκτημα: μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα μας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε ένα (τουλάχιστον) καθημερινό φλιτζάνι καφέ στη διατροφή σας.

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Ο καφές μπορεί ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Από την άλλη υπάρχουν και οι γνωστές αρνητικές πτυχές του καφέ: είναι εθιστικός, μπορεί να αναστατώσει το στομάχι σας και “η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάθετη πτώση του επιπέδου διέγερσης αργότερα μέσα στην ημέρα, όπως μεγάλη απώλεια ενέργειας, ανάγκη για ύπνο και απώλεια κινήτρων”, προειδοποιεί η φαρμακοποιός δρ. Wendi D. Jones. “Αυτός είναι συχνά ο λόγος που όσοι πίνουν καφέ το πρωί τείνουν να είναι κουρασμένοι το απόγευμα”.

Ένα λιγότερο γνωστό μειονέκτημα του καφέ; Εάν πίνετε ορισμένα φάρμακα με αυτόν, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε με τον πρωινό σας καφέ
Αντικαταθλιπτικά
Η λήψη αντικαταθλιπτικών με τον καφέ μπορεί να σας… γυρίσει μπούμερανγκ με δύο τρόπους. “Ο καφές μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs) οδηγώντας δυνητικά σε μειωμένη απορρόφηση του φαρμάκου.

Έτσι ο ασθενής δεν λαμβάνει την πλήρη δόση που του έχει συνταγογραφηθεί”, προειδοποιεί η δρ. Jones. Επιπλέον, η φλουβοξαμίνη SSRI είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύει τις επιδράσεις της καφεΐνης. Έτσι όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, αδιαθεσία, ανησυχία και αϋπνία.

Διεγερτικά
Καλό είναι να μην συνδυάζετε τον καφέ με διεγερτικά. Αν και μικρές ποσότητες καφέ μπορεί να μην είναι πρόβλημα, ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως υπέρταση, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, αίσθημα νευρικότητας και δυσκολία στον ύπνο.

“Ο καφές, ένα διεγερτικό, αλληλεπιδρά επίσης με άλλα διεγερτικά και θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αυξημένο κίνδυνο ταχυκαρδίας”, λέει η δρ. Jones, σημειώνοντας ότι δύο άλλα παραδείγματα διεγερτικών περιλαμβάνουν την ψευδεφεδρίνη και την επινεφρίνη.

Βιταμίνες και συμπληρώματα
“Ο καφές είναι διουρητικός και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνες Β και η βιταμίνη C, όταν λαμβάνονται μαζί”, προειδοποιεί η δρ. Jones. Και η καφεΐνη θα κάνει τη διαδικασία της πέψης να προχωρήσει πιο γρήγορα αυξάνοντας τις συσπάσεις που προωθούν το φαγητό μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Επίσης ο καφές μπορεί να περιορίσει ή να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου.

Φάρμακα κατά του διαβήτη

Μπορεί να μην πιστεύετε ότι ο καφές έχει αρνητική επίδραση στα φάρμακα που θεραπεύουν τον διαβήτη. Αλλά στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε ορισμένα άτομα, κάτι που είναι πιθανό να εξουδετερώσει τις επιδράσεις των αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οι διαβητικοί ασθενείς που τους αρέσει να πίνουν καφέ θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά το σάκχαρό τους και μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσουν ανάλογα τη δόση των φαρμάκων τους για να ληφθούν υπόψη αυτές οι επιπτώσεις.

Φάρμακα για τον θυρεοειδή
Μια μελέτη του 2008 έδειξε ότι ο καφές παρεμβαίνει στο φάρμακο του θυρεοειδούς λεβοθυροξίνη. Η καφεΐνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η λεβοθυροξίνη από το σώμα. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την εντερική κινητικότητα, δηλαδή τις μυϊκές συσπάσεις που μετακινούν την τροφή μέσω του πεπτικού σωλήνα. Έχει επίσης μια ήπια καθαρτική δράση και αυξάνει την ποσότητα υγρών στα κόπρανα.

Και τα δύο αυτά πράγματα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το φάρμακο να κινείται μέσω των εντέρων πολύ γρήγορα, χωρίς να προλαβαίνει να απορροφηθεί όπως προορίζεται. Όταν συμβεί αυτό, τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σας μπορεί να πέσουν και να οδηγήσουν σε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, αύξηση βάρους, βραχνάδα και ευαισθησία στο κρύο.

Σχετικά Άρθρα

Πόσα μικροπλαστικά εισπνέουμε όσο καθόμαστε στον καναπέ – Θα εκπλαγείτε

Μικροπλαστικά πλέον έχουν βρεθεί παντού, από τα ψάρια του βυθού μέχρι τα ρούχα και το ανθρώπινο σώμα. Μάλλον λοιπόν...

Ξυπνάτε στις 3 κάθε πρωί; Το κόλπο που υπόσχεται να κοιμηθείτε ξανά αμέσως

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να μην καταφέρνει να κοιμηθεί και, στις 3 τα ξημερώματα, να είστε ξαπλωμένοι...

Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν

Ο ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner, συνεργάτης του National Geographic και εμπνευστής της θεωρίας των «μπλε ζωνών», παρακολουθεί επί...

Μούχλα: Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνισή της στο σπίτι; Τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία

Τα μαυρισμένα σημεία στους τοίχους του σπιτιού είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά, μιας και προφανώς έχει...