Χρόνιος πόνος: Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για να τον δαμάσουμε και να ζήσουμε χωρίς ταλαιπωρία

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μία από τις συχνές καταστάσεις που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως – υπολογίζεται ότι το 30% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνιο πόνο. Επίσης πολλοί ασθενείς παραμένουν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, γεγονός που έχει επίπτωση στην ποιότητα της ζωής τους. Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (University of South Australia) αποκαλύπτει ένα αναπάντεχο και απλό «μυστικό» για την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο: την υγιεινή διατροφή.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσε τη σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους, της διατροφής και του χρόνιου πόνου, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση τροφών όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα πόνου, ειδικά στις γυναίκες. Είναι ενδιαφέρον ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους των ατόμων, κάτι που υποδηλώνει ότι ακόμα και όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι – και είναι πιο ευάλωτοι στο χρόνιο πόνο – μπορούν να επωφεληθούν από μια πιο υγιεινή διατροφή.

Η έρευνα έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση των τροφών που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά) συνδέθηκε με λιγότερο πόνο και καλύτερη φυσική κατάσταση και λειτουργικότητα, κάτι που αφορά και τον γενικό πληθυσμό, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους. Η Sue Ward, PhD ερευνήτρια και υπεύθυνη της μελέτης, ανέφερε: «Στην έρευνά μας, η μεγαλύτερη κατανάλωση των τροφών της βάσης της διατροφικής πυραμίδας σχετίστηκε με λιγότερο πόνο, και αυτό συνέβη ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες παρουσίασαν πιο έντονη βελτίωση όσον αφορά την ανακούφιση από τον πόνο συγκριτικά με τους άντρες, όταν ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Η Ward προσθέτει ότι «η συσχέτιση αυτή ήταν λιγότερο έντονη στους άντρες», κάτι που δείχνει πως η διατροφή μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα.

Η μελέτη αυτή τονίζει τη σημασία της ποιότητας της διατροφής στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο και προσφέρει μια προσιτή και οικονομική λύση για εκατομμύρια ανθρώπους που ταλαιπωρούνται. Η Sue Ward καταλήγει: «Η υγιεινή διατροφή είναι μια προσιτή, οικονομική και αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση και τη μείωση του πόνου».

Μελλοντικά, η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπείας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, είναι ξεκάθαρο ότι η σωστή διατροφή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη υγείας, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίηση για φάρμακο κατά της τριχόπτωσης που οδηγεί σε αυτοκτονία

Έπειτα από ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε ότι η φιναστερίδη, φάρμακο κατά...

Ενδοαντίληψη: Μαθαίνοντας να ακούμε το σώμα μας

Για περίπου μία πενταετία έτρωγα μόνο ένα γεύμα την ημέρα, κι αυτό γύρω στα μεσάνυχτα. Οχι επειδή δεν...

Εμπόδιο ή σύμμαχος η αυτοϊκανοποίηση στο γάμο; Μία ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί πότε υπάρχει πρόβλημα

Ο αυνανισμός είναι λέξη που συχνά προκαλεί αμηχανία, ακόμα και ανάμεσα σε παντρεμένα ζευγάρια. Αν και πρόκειται για μια απόλυτα...

Αυτό είναι το πρωινό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έως και 18%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ανχουί (Anhui) της Κίνας διαπίστωσαν ότι η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων...