Κοκκύτης: Καμπανάκι του ΕΟΔΥ για την πρωτοφανή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Μεγάλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ για την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων του κοκκύτη σε όλη τη χώρα μέσα στο 2024.

Από την αρχή του έτους και έως την 1η Δεκεμβρίου 2024, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας καταγράφηκαν 438 κρούσματα κοκκύτη, παρουσιάζοντας μία πρωτοφανή αύξηση 4.766% σε σχέση με τα μόλις 9 περιστατικά που είχαν αναφερθεί το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2023.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ:

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι το 32,3% των κρουσμάτων αφορά βρέφη κάτω του ενός έτους, ενώ το 15,6% αφορά βρέφη έως δύο μηνών.

Οι δύο θάνατοι βρεφών κάτω των δύο μηνών το 2024 συνδέονται με μητέρες που δεν είχαν εμβολιαστεί, κάτι που υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη.

Η νόσος πλήττει επίσης παιδιά και εφήβους ηλικίας 10-17 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανοσία φθίνει με το πέρας των ετών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα διεθνώς

Η αναζωπύρωση της επιδημίας του κοκκύτη δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, καθώς καταγράφεται αύξηση και σε άλλες χώρες με ισχυρά προγράμματα εμβολιασμού, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κοκκύτης παραμένει σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Κάθε χρόνο αναφέρονται περίπου σε 50.0000.000 κρούσματα και 300.000 θάνατοι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, ακόμη και σε αναπτυγμένα κράτη – μέλη της ΕΕ παρατηρούνται εξάρσεις της νόσου κάθε 3-4 χρόνια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, καταγράφηκαν εξάρσεις κοκκύτη κατά την τελευταία δεκαετία, με περιστατικά που εμφανίζονται συχνά σε ενήλικες με μειωμένη ανοσία.

Στις πιθανές αιτίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, περιλαμβάνονται:

Η φθίνουσα ανοσία των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου

Η παράλειψη εμβολιαστικών δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η αλλαγή στον τρόπο καταγραφής και επιτήρησης

Οι εξελιγμένες διαγνωστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν περισσότερα περιστατικά

Σημαντική η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού

Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός, ανέφεραν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε εκδήλωση του Οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί συστήνουν στην Ελλάδα τα εξής μέτρα:

Πλήρη εμβολιασμό των παιδιών

Επανάληψη του εμβολιασμού σε εφήβους και ενήλικες

Εμβολιασμός εγκύων γυναικών για την προστασία των νεογνών

Τι είναι ο κοκκύτης και πως μεταδίδεται

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis) και προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες).

Η νόσος έχει υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ επίνοσων ατόμων (ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί).

Οι πάσχοντες από κοκκύτη είναι περισσότερο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια του καταρροϊκού σταδίου, καθώς και τις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του βήχα (περίπου 21 ημέρες), ενώ κάποια άτομα ιδιαίτερα παιδιά που έχουν θετική καλλιέργεια για αρκετές εβδομάδες παραμένουν μεταδοτικά για μεγαλύτερη περίοδο.

Σταδιακά, η μεταδοτικότητα μειώνεται και γίνεται ασήμαντη σε 3 εβδομάδες περίπου παρά την επιμονή παροξυσμικού βήχα με συριγμό.

Σχετικά Άρθρα

SOS: Τα δύο λάθη που απειλούν την ευαίσθητη περιοχή

Οι γυναίκες που αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνιο πόνο γύρω από τα γεννητικά τους όργανα,...

4 φυτά εσωτερικού χώρου που προσφέρουν ευεξία και καλύτερη υγεία

Τα φυτά υπήρξαν οι σιωπηλοί σύντροφοί μας σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, προσφέροντας τροφή, καταφύγιο και φάρμακα....

Kρυολόγημα ή γρίπη: Πώς να τα ξεχωρίσετε εύκολα και να προστατευτείτε

Αρκετός κόσμος συνήθως νομίζει ότι έχει κολλήσει γρίπη, ενώ στην πραγματικότητα έχει κρυολόγημα. Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη προκαλούνται...

Αυτό είναι το Νο1 μυστικό για καλύτερο ύπνο

Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια ή δεν σας παίρνει ο ύπνος με τίποτα; Μήπως ξυπνάτε μέσα στη νύχτα ανήσυχοι;...