Aν και τα Χριστούγεννα ταυτίζονται με χαρούμενες στιγμές, η συγκεκριμένη εορταστική μέρα κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η 25η Δεκεμβρίου είναι η μέρα με τα περισσότερα καρδιαγγειακά περιστατικά μέσα στον χρόνο, ενώ η περίοδος των δύο τελευταίων εβδομάδων του Δεκεμβρίου συνοδεύεται από αύξηση καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Κρύο και καιρικές συνθήκες
Το κρύο είναι ένας από τους κύριους λόγους για την έξαρση των καρδιακών προβλημάτων. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια, «οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά». Αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί να αποβεί μοιραία για όσους έχουν ήδη υποκείμενα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Στρες και συναισθηματική ένταση
Για πολλούς, τα Χριστούγεννα είναι μια ευχάριστη περίοδος. Για άλλους, όμως, μπορεί να είναι μια πηγή άγχους, θλίψης ή συναισθηματικής έντασης. Η διαχείριση των οικογενειακών συγκεντρώσεων, η απώλεια αγαπημένων προσώπων ή ακόμα και η πίεση για να ανταπεξέλθουμε στις εορταστικές υποχρεώσεις επιβαρύνουν την ψυχική υγεία. Το στρες, σε συνδυασμό με διαταραγμένες συνήθειες όπως λιγότερος ύπνος, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και παραμέληση της λήψης φαρμάκων, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος.
Πώς θα θωρακίσετε την καρδιά
Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει η καθηγήτρια, προκειμένου να προστατεύσετε την καρδιά σας αυτές τις γιορτινές ημέρες:
Μειώστε την έκθεση στο κρύο
Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες επιβαρύνει την καρδιά. Προτιμήστε να περνάτε συχνά χρόνο σε ζεστούς χώρους και αποφεύγετε να μένετε στο κρύο για μεγάλα διαστήματα.
Ντυθείτε ζεστά
Αν πρόκειται να βρίσκεστε έξω, φροντίστε να φοράτε ζεστά ρούχα, καπέλο, γάντια και χοντρές κάλτσες. Αυτές οι μικρές κινήσεις μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά από την υπερκόπωση που προκαλεί το κρύο.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
Οι γιορτές συχνά συνοδεύονται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να θολώσει την αίσθηση του κρύου, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποθερμίας. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να πίνετε με μέτρο.
Αποφύγετε την υπερκόπωση
Αν έχετε να πραγματοποιήσετε απαιτητικές εργασίες, όπως η μεταφορά βαριών αντικειμένων ή η καθαριότητα σε εξωτερικούς χώρους, αποφύγετε να καταπονείτε υπερβολικά το σώμα σας. Αν έχετε ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε έντονες σωματικές δραστηριότητες.
Μην αγνοείτε τα συμπτώματα
Αν νιώσετε έντονο πόνο στο στήθος, ναυτία, ξαφνική κόπωση, αίσθηση καούρας ή κρύο ιδρώτα, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας, ακόμα κι αν είναι ανήμερα Χριστουγέννων. Επίσης, αδυναμία στα άκρα, πτώση του προσώπου ή δυσκολία στην ομιλία μπορεί να είναι σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.