Κρυολόγημα και γρίπη: Τα 5 πράγματα που κάνουν οι ειδικοί για να παραμένουν υγιείς τον χειμώνα

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Τον χειμώνα, που η γρίπη και το κρυολόγημα είναι σε έξαρση, η υγιεινή είναι το παν για να προστατευτούμε.

Ένας μέσος ενήλικας αρρωσταίνει 2-3 φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά ακόμα πιο συχνά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Όταν κάποιος στο σπίτι αρρωστήσει, η πρόληψη είναι το κλειδί για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια.

Η Mary Rodgers, ερευνήτρια και λοιμωξιολόγος, τονίζει τη σημασία της προστασίας όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και πώς να τα αποφύγουμε ώστε να παραμείνουμε υγιείς τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου;

 Κοινά λάθη που αυξάνουν την ευαισθησία στα μικρόβια

Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, ειδικά όταν πρόκειται για την πρόληψη κοινών λοιμώξεων. «Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κακής διαχείρισης του εαυτού μας. Όταν στερούμε τον οργανισμό μας από ύπνο, υπερφορτώνουμε το σώμα μας ή παραμελούμε την υγιεινή διατροφή, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες», εξηγεί ο Dr. Ravi Jhaveri, ειδικός σε λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Εκτός από την υπερβολική άσκηση και την έλλειψη ξεκούρασης, αγνοούμε συχνά τα σημάδια ασθένειας, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή μας. Το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο κρυολογήματος, ενώ τα βρώμικα γάντια και μάσκες διασπείρουν τα μικρόβια.

Ο γιατρός Jhaveri επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι παραλείπουν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, πιστεύοντας ότι είναι υγιείς ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα της γρίπης. «Αν θέλετε να προστατευτείτε από τη γρίπη, εμβολιαστείτε, πλένετε τα χέρια σας και καθαρίστε τις επιφάνειες», συμβουλεύει.

Καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όταν η γρίπη είναι σε έξαρση

Αντί να αντιμετωπίζετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη όταν εμφανιστούν, η εφαρμογή μικρών αλλαγών στην καθημερινή σας ρουτίνα για τη βελτίωση της ανοσίας σας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μικροβίων και άλλων βακτηρίων.

 Η δύναμη των συμπληρωμάτων
Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συντομεύει τη διάρκεια του κρυολογήματος.
Βιταμίνη D: Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Άλλες σημαντικές συνήθειες

  • Σωματική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ολικές τροφές παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Επαρκής ύπνος: Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Υγιεινή των χεριών: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της μετάδοσης μικροβίων.

Τα 5 μυστικά υγείας των λοιμωξιολόγων: Πώς προστατεύονται από το κρυολόγημα τον χειμώνα

Παρόλο που το κρύο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών φαίνεται αναπόφευκτο, υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες και αληθινές στρατηγικές που οι ειδικοί στην αντιμετώπιση λοιμώξεων εφαρμόζουν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν. Από την καθημερινή υγιεινή μέχρι τη διατροφή και την άσκηση, οι λοιμωξιολόγοι ακολουθούν συγκεκριμένες συνήθειες που μπορούν να εφαρμόσει ο καθένας μας για να προστατευθεί από τα κρυολογήματα και την γρίπη.

  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Αν νομίζετε ότι έχετε γρίπη, κάνε ένα τεστ
  • Μην μοιράζεστε φαγητό ή ποτό
  • Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης
  • Μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστοι

Ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου των ιώσεων. Για να προστατευτείς αποτελεσματικά από το κρυολόγημα και τη γρίπη, είναι σημαντικό να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε:

  • Φρούτα και λαχανικά: Εσπεριδοειδή, γλυκοπατάτες και καρότα είναι εξαιρετικές επιλογές, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Παρέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση της ανοσίας.
  • Άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, απαραίτητες για την αποκατάσταση των ιστών και την παραγωγή αντισωμάτων.
  • Καρύδια και σκόρδο: Έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε όλα τα παραπάνω τρόφιμα σε κάθε γεύμα. Αρκεί η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Αν νομίζετε ότι έχετε γρίπη, κάνε ένα τεστ

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στην εξάπλωση της γρίπης. Αν έχεις συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή φτέρνισμα, μην το αμελήσεις. Ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου μπορεί να σε βοηθήσει να διαγνώσεις γρήγορα τη γρίπη και να λάβεις τις απαραίτητες ενέργειες.

Όπως αναφέρει ο Dr. Gregg Sylvester, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες: «Είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση των μικροβίων κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης».

Αν και κρυολόγημα και γρίπη μοιράζονται πολλά κοινά συμπτώματα, όπως βήχας, φτέρνισμα και ρινική συμφόρηση, η γρίπη είναι μια πολύ πιο σοβαρή ασθένεια. Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, ρίγη και εξαντλητική κόπωση που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, και να απαιτήσει νοσηλεία. Υπάρχουν διαθέσιμα τεστ γρίπης στο σπίτι και στο ιατρείο.

Μην μοιράζεστε φαγητό ή ποτό: Προστατεύστε τον εαυτό σας από τα μικρόβια

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να εξαπλωθούν τα μικρόβια είναι μέσω της κοινής χρήσης φαγητού και ποτού.

«Μπορεί να είναι δελεαστικό να πιείτε μια γουλιά από το ποτό κάποιου ή να μοιραστείτε ένα πιάτο πατατάκια, αλλά έτσι τα μικρόβια εξαπλώνονται γρήγορα», εξηγεί ο Rodgers. «Εγώ και η οικογένειά μου είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να χρησιμοποιούμε ξεχωριστά ποτήρια, πιάτα και να πλένουμε τα χέρια μας πριν από κάθε γεύμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου των κρυολογημάτων και της γρίπης».

Για να αποφύγετε την ανταλλαγή μικροβίων με τους αγαπημένους σας, επιλέξτε καλαμάκια μιας χρήσης όταν τρώτε έξω. Η ίδια αρχή ισχύει και για τα αντικείμενα στο σπίτι: μην μοιράζεστε πετσέτες, μην χρησιμοποιείτε σεντόνια που έχει ήδη χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος, καθαρίζετε τακτικά τις κοινόχρηστες επιφάνειες και αποφύγετε τον κοινόχρηστο εξοπλισμό γυμναστικής αν δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά.

Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν σε όλους τους ανθρώπους ηλικίας έξι μηνών και άνω να κάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης κάθε χρόνο, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη ή τον περιορισμό των κινδύνων μόλυνσης από τη γρίπη. «Η οικογένειά μου και εγώ φροντίζουμε να εμβολιαζόμαστε κατά της γρίπης για να προστατευθούμε από σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία», είπε ο Sylvester.

Τα τέλη του φθινοπώρου είναι η ιδανική στιγμή για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, καθώς τα επίπεδα των αντισωμάτων αρχίζουν να αυξάνονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

«Τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν μειωθεί ανησυχητικά και είναι σημαντικό να κάνουμε το μέρος μας για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση χαμηλών ποσοστών ανοσοποίησης», είπε ο Sylvester.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών και των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών».

Μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστοι

Τελικά, εάν είστε θετικοί στη γρίπη, έχετε πυρετό ή αρχίζετε να εμφανίζετε οποιαδήποτε συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης, μείνετε σπίτι και αποφύγετε την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Αποφύγετε σχολείο, εργασία ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Εάν τυχαίνει να είστε γύρω από τους ανθρώπους, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν φτερνίζεστε ή βήχετε.

Μιλήστε με ένα γιατρό για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνετε. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσει στη θεραπεία, αλλά εν τω μεταξύ, είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, να ξεκουραστείτε και να πιείτε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Αν φροντίζετε κάποιον που είναι άρρωστος, φορέστε μια μάσκα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Σχετικά Άρθρα

Τι κρύβεται πίσω από το υπερβολικό άγχος; Να το δούμε με άλλο μάτι προτείνει μία ψυχολόγος – Έτσι θα το αντιμετωπίσουμε

Τι είναι το άγχος και γιατί συζητιέται τόσο πολύ στην εποχή μας; Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο...

Το «χάπι της επόμενης μέρας» που γλιτώνει από τα σεξουαλικά νοσήματα

Η χορήγηση δοξυκυκλίνης (doxyPEP) μετά τη σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να αναχαιτίσει την ξέφρενη πορεία των περιστατικών σύφιλης και χλαμυδιακών λοιμώξεων,...

Ύπνος: Πώς να απομακρύνετε τις σκέψεις που σας κρατούν ξάγρυπνους

Η στιγμή που θα ακουμπήσετε το μαξιλάρι σας δεν είναι η κατάλληλη για να σκεφτείτε τι δεν κάνατε...

SOS ειδικών: Τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη και καρδιακών παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά ευθύνονται για περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη και 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρδιακών παθήσεων ετησίως σε όλο τον κόσμο, όπως...