Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Φάρμακο αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης που έλαβαν ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα ποσοστά επιβίωσής τους, όπως διαπίστωσε κλινική δοκιμή φάσης 3. Σε μελέτη που συμμετείχαν 1.063 ασθενείς με μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, διαπιστώθηκε πως το φάρμακο δουρβαλουμάμπη (durvalumab) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής της νόσου. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες των ασθενών να βρίσκονται ακόμα εν ζωή δύο χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η δουρβαλουμάμπη είναι μια θεραπεία για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά δοκιμάζεται και για την αντιμετώπιση άλλων καρκίνων.

Ο Τζέιμς Κάτο, καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και επίτιμος σύμβουλος ουρολόγος χειρούργος, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης, είπε ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό επίτευγμα» στη θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

«Εδώ και πολλά χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης παρέμειναν στάσιμα, αλλά τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη σοβαρή διάγνωση», είπε.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Ινστιτούτο Καρκίνου Barts στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, στρατολόγησαν 1.063 ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca, η οποία ανέπτυξε το φάρμακο. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Τι έδειξε η μελέτη

Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν πρώτα σε χημειοθεραπεία με σισπλατίνη και γεμσιταβίνη και στη συνέχεια χειρουργήθηκαν για να αφαιρεθεί ο καρκίνος τους. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν το φάρμακο πριν και μετά την εγχείρηση. Η κλινική δοκιμή φάσης 3 διαπίστωσε ότι δύο χρόνια μετά τη θεραπεία, η νόσος δεν είχε εξελιχθεί στο 67,8% των ασθενών που είχαν λάβει το φάρμακο και το 59,8% που είχαν υποβληθεί μόνο σε χημειοθεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μείωσε κατά 32% τον κίνδυνο υποτροπής. Η συνολική επιβίωση στα δύο χρόνια ήταν κατά 25% υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει την δουρβαλουμάμπη. Εν ζωή βρισκόταν το 82,2% των ασθενών, έναντι του 75,2% που είχαν υποβληθεί μόνο σε χημειοθεραπεία.

Ο καθηγητής είπε ότι τα ευρήματα ήταν σημαντικά για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και υποφέρουν από «τις πολυάριθμες και συχνά εξουθενωτικές παρενέργειές της».

«Ελπίζουμε πως αυτή η θεραπεία θα γίνει διαθέσιμη για τους ασθενείς του NHS το συντομότερο δυνατό μετά από ρυθμιστική έγκριση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, ώστε να γίνει το νέο πρότυπο περίθαλψης», είπε.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης θα αυξηθούν κατά 50% τις επόμενες δύο δεκαετίες, αλλά το επίπεδο ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλό.

Αυτή τη στιγμή, περίπου οι μισοί ασθενείς με μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης εμφανίζουν υποτροπή εντός τριών ετών.

Σχετικά Άρθρα

Σαρώνουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού – Στα μέσα Φεβρουαρίου «βλέπουν» μείωση οι ειδικοί

Μεγάλη έξαρση λοιμώξεων του αναπνευστικού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται με πυρετό, κακουχία, πονόλαιμο, βήχα, καταρροή και τα...

Μοναξιά: Γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι μέσα στο πλήθος – Πώς να καταπολεμήσουμε το αίσθημα της απομόνωσης

Αν και ζούμε σε έναν κόσμο μόνιμα «συνδεδεμένο» μέσω της τεχνολογίας, αυτή η συνθήκη δεν φαίνεται αξιόλογο «αντίδοτο»...

Πλαστικά δοχεία τροφίμων: Πώς απειλούν την υγεία – 4 σημάδια ότι έφτασε η στιγμή να τα αντικαταστήσουμε

Τα πλαστικά δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού είναι διαχρονικά. Υπάρχουν σε κάθε σπίτι και έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν...

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο συνδρόμου MIS-C μετά από κορωνοϊό σε παιδιά

Απαντήσεις στο γιατί παιδιά και έφηβοι που νόσησαν -ακόμα και ήπια- με COVID-19 εμφανίζουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), δίνει πρόσφατη μελέτη με...