Τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου λόγω τραυματισμού για άτομα άνω των 65 ετών αποτελούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι πτώσεις, καθιστώντας τις ένα εξαιρετικά συχνό και επικίνδυνο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο προτείνει τώρα μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για να εντοπιστεί ο κίνδυνος πτώσης: Ένα τεστ ισορροπίας που διαρκεί μόλις 23 δευτερόλεπτα.
Η παραδοσιακή μέθοδος για την αξιολόγηση της ισορροπίας, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του κινδύνου πτώσης, απαιτεί από τους ηλικιωμένους να παραμείνουν σε διάφορες θέσεις ισορροπίας για 10 δευτερόλεπτα. Αυτές οι θέσεις περιλαμβάνουν τη στάση με τα πόδια παράλληλα, τη θέση με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο (θέση «ταυ», με κολλημένα τα δάχτυλα του ενός ποδιού στη φτέρνα του άλλου) και τη στάση σε ένα πόδι.
Το νέο τεστ
Η μελέτη έδειξε ότι η παράταση της διάρκειας του τεστ μπορεί να προσφέρει πιο ακριβείς προβλέψεις για τον κίνδυνο πτώσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η διάρκεια της δοκιμής παρατείνεται στα 23 ή ακόμα και στα 30 δευτερόλεπτα, οι προβλέψεις για τον κίνδυνο πτώσης γίνονται πιο αξιόπιστες. Συγκεκριμένα, η θέση με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο και η στάση σε ένα πόδι, όταν διατηρούνται για μεγαλύτερη διάρκεια, προσφέρουν καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου πτώσης.
Ο χρόνος που μπορεί να παραμείνει κάποιος σε αυτές τις θέσεις είναι καθοριστικός για την πρόβλεψη του κινδύνου. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο που μπορεί να διατηρηθεί κάποιος σε αυτές τις απαιτητικές θέσεις ισορροπίας μειώνει τον κίνδυνο πτώσης κατά 5% για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το τεστ των 23 δευτερολέπτων -σε αντίθεση με εκείνο των 10”- προσφέρει πολύ πιο ακριβείς πληροφορίες για την ισορροπία του ατόμου και τον κίνδυνο πτώσης.
Οι αριθμοί «μιλούν»
Η έρευνα, διάρκειας 6 μηνών, περιλάμβανε 153 άτομα ηλικίας 60-89 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες που βιώσαν μια πτώση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, μπορούσαν να παραμείνουν στη στάση με το ένα πόδι για 10,4 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν υπέστησαν πτώση, διατήρησαν τη θέση τους για 17,2 δευτερόλεπτα. Στη θέση με το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, οι συμμετέχοντες που έπεσαν παρέμειναν για 17,5 δευτερόλεπτα, ενώ οι υπόλοιποι για 24,8 δευτερόλεπτα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του τεστ
Το πιο σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι το νέο τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό. Η έρευνα χρησιμοποίησε εξελιγμένες πλατφόρμες μέτρησης σωματικής κίνησης, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκεί απλώς να μετρήσουν τον χρόνο που κάποιος μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις ισορροπίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα οπουδήποτε, κάνοντάς το προσβάσιμο για όλους τους ηλικιωμένους.
«Η μελέτη μας προτείνει μια νέα, απλή και αποτελεσματική προσέγγιση για την αξιολόγηση του κινδύνου πτώσης. Δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ιατρείο, ενώ παράλληλα προσφέρει αξιόπιστες προβλέψεις, που μπορούν να σώσουν ζωές», καταλήγει η δρ. Carvalho de Abreu.