Tα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις φέτος στο ΠΓΝΠ

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Σταθερά ανοδική πορεία ακολουθούν οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, δημιουργώντας αισιοδοξία στους εκατοντάδες ασθενείς που αναμένουν στη λίστα για μόσχευμα αλλά και στους επαγγελματίες υγείας και σε όσους μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο εργάζονται συστηματικά και ασταμάτητα για την ενίσχυση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν σημαντικές δράσεις σε αυτό το ιδιαίτερο πεδίο της υγείας.

Από την αρχή του έτους και μέχρι την περασμένη Παρασκευή 70 οικογένειες έχουν συναινέσει στη δωρεά οργάνων των αγαπημένων τους που κατέληξαν, δίνοντας σε μία τόσο σκληρή στιγμή, δώρα ζωής σε 151 ανθρώπους.

Συνολικά οι μεταμοσχεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο 8μηνο είναι 225, καθώς έχουν γίνει επίσης 74 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη όπως και 2 μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη.

Ψηφιοποίηση και Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων

Η λήξη της πανδημίας κορωνοϊού σηματοδότησε την υλοποίηση ενός τεράστιου έργου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, που στηρίζεται σε δύο πυλώνες, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις και την οικοδόμηση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία (πρόγραμμα Οργανούληδες) και στην κοινωνία (Organmeetings).

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση των δεδομένων, των διοικητικών διαδικασιών του ΕΟΜ και η διασύνδεση όλων των μεταμοσχευτικών μονάδων των νοσοκομείων της χώρας που υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι θα επιφέρουν ταχύτητα, αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων και καλύτερη οργάνωση όλων των εμπλεκόμενων. Κομβικός είναι και ο ρόλος των 7 τοπικών Συντονιστών Μεταμοσχεύσεων που έχουν τοποθετηθεί από το 2022 σε 7 νοσοκομεία. Ενώ αυτή η ουσιαστική ομάδα επιστημόνων ενισχύθηκε με άλλους 29 Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων που θα τοποθετηθούν σε ισάριθμα νοσοκομεία άμεσα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. 

Τα στοιχεία αναφορικά με τις δωρεές οργάνων την τελευταία τριετία αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των δοτών κινείται σταθερά ανοδικά κάθε έτος. Το 2022 ολοκληρώθηκε με 69 δότες και το 2023 με 87 δότες. Με δεδομένο ότι μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2024 οι δότες είναι 70, γίνεται αντιληπτή η δυναμική που θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τα νοσοκομεία και οι χρονιές ορόσημο

Πέρυσι είχαν γίνει 204 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από (87) αποβιώσαντες δότες και 103 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη. Το 2022 που ξεκινούσε ουσιαστικά η μεταπανδημική περίοδος των μεταμοσχεύσεων διενεργήθηκαν 163 μεταμοσχεύσεις από (69) αποβιώσαντες δότες καθώς και 84 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη.

Τα νοσοκομεία της χώρας που πρωτοστατούν εφέτος στη διαδικασία της μεγαλειώδους προσφοράς είναι Σωτηρία (10 δότες), Αττικόν (9), Παπανικολάου (8), Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου (7), Ευαγγελισμός (5), ΚΑΤ (4), Ιπποκράτειο (3), Βενιζέλειο (3), Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (2), Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου (2).

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΜ για το διάστημα 2001 – 2024 για τους δότες οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, το 2015 αναδεικνύεται στο χειρότερο έτος αναφορικά με τα «δώρα ζωής»: μόλις 39 δότες και 91 μεταμοσχεύσεις. Στον αντίποδα το 2008 είναι το έτος που η δωρεά οργάνων απογειώθηκε στην Ελλάδα, χάρη στη μεγαλειώδη προσφορά των οργάνων του Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ από τους γονείς τους παρότι ήταν συντετριμμένοι για τον φόνο του παιδιού τους στη Μύκονο στη διάρκεια των διακοπών του. Το έτος εκείνο καταγράφηκαν 98 δότες οργάνων και 266 μεταμοσχεύσεις, αριθμοί που δεν διατηρήθηκαν έκτοτε στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Άνοια: Η απλή εξέταση που θα μπορούσε να εντοπίσει τη νόσο 6 χρόνια νωρίτερα

Η άνοια επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ενώ αποτελεί έναν «ύπουλο» εχθρό που εξασθενεί σταδιακά τη μνήμη και τη σκέψη,...

Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65

Με την ηλικία, οι ανάγκες σε τρόφιμα αλλάζουν λόγω αλλαγών στο σώμα και παθολογιών που μπορεί να αναπτυχθούν...

Κερί στο αυτί: Τι αποκαλύπτει το χρώμα του για την υγεία σας

Το κερί στο αυτί παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αυτιών μας. Παράγεται από τους αδένες του δέρματος...

Κάθεστε με τις ώρες στην τουαλέτα; Πότε αποτελεί σημάδι κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου όσο βρίσκεστε στη λεκάνη της τουαλέτας; Είναι γεγονός ότι όσο τα κινητά έχουν...