Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι και η πίτσα.
Με τυρί, λαχανικά, ζαμπόν και άλλους συνδυασμούς υλικών, ψημένων πάνω σε νόστιμη ζύμη για ψωμί, η πίτσα αποτελεί ένα από τα πιο λαχταριστά γεύματα. Δυστυχώς, όμως το αγαπημένο φαγητό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας σε άτομα με επιπλοκές ή διατροφικούς περιορισμούς.
«Εάν δεν μπορείτε να φάτε πίτσα για λόγους υγείας, υπάρχουν πολλές νόστιμες εναλλακτικές επιλογές για να ικανοποιήσετε τις προτιμήσεις σας ή αν έχετε δυσανεξία σε ορισμένες τροφές», λέει η Burak.
Ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που πρέπει να προσέχουν όταν τρώνε πίτσα
Σε ανάλογη περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε πίτσα με ζύμη χωρίς γλουτένη, φτιαγμένη από κουνουπίδι ή άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο ή λάχανο. Επίσης, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα τυριά και τα άλλα υλικά στην πίτσα σας, είναι επίσης χωρίς γλουτένη.
Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένα είδη τυριών για την πίτσα σας, αλλά προτιμότερο είναι να την μαγειρέψετε μόνοι σας στο σπίτι. Μπορείτε να επιλέξετε τυριά όπως γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα, γκρουγιέρ ή φοντίνα, τα οποία περιέχουν <0,1 γραμμάρια λακτόζης ανά 100 γραμμάρια.
Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα επίπεδα χοληστερόλης σας επηρεάζονται περισσότερο από το λίπος και τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε και όχι απαραίτητα από την χοληστερόλη που περιέχει ένα τρόφιμο. Επίσης, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς, ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε υγιεινά, όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι να μειώσετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή σας.
Εάν είστε λάτρης της πίτσας και έχετε υψηλή χοληστερόλη, πρέπει να αποφεύγετε την πίτσα από delivery. Προτιμότερο είναι να φτιάξετε τη δική σας πίτσα, με επιλεγμένα υλικά που δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σας. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε την πίτσα από τη διατροφή σας, αρκεί να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα, το είδος και την συχνότητα κατανάλωσής της.
«Οι πελάτες μου αναφέρουν συχνά την πίτσα ως ένα από τα φαγητά που αγαπούν περισσότερο και τείνουν να αποφεύγουν για λόγους υγείας και βάρους, αλλά γνωρίζω ότι (η πίτσα) μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να την εξισορροπήσετε με άλλα τρόφιμα», καταλήγει η Laura Burak.