Ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία αλλά και τη μακροζωία, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η οποία έδειξε ότι όσοι μειώνουν αρκετά τις ημερήσιες θερμίδες, ελαττώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξίσου με το αν έκοβαν το κάπνισμα.
Στη μελέτη του Κέντρου Γήρανσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, συμμετείχαν 220 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 26 έως 45 ετών. Κανείς δεν ήταν παχύσαρκος.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Από τα μέλη της μίας ομάδας ζήτησαν να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες κατά 25% για δύο χρόνια. Από τους άλλους να συνεχίσουν τη συνηθισμένη της διατροφή.
Η μείωση των θερμίδων της πρώτης ομάδας έγινε με τρόπο που δεν τους στερούσε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές έτρωγαν επί 27 ημέρες μικρότερες μερίδες φαγητού, τις οποίες τους παρείχαν οι ερευνητές. Στη συνέχεια καθόριζαν μόνοι τους τη διατροφή τους.
Όσοι μείωσαν τις θερμίδες, έχασαν κατά μέσο όρο το 15% του αρχικού βάρους τους. Δεν κατάφεραν όμως όλοι οι συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες κατά 25%.
Παρόλα αυτά, όλοι κατάφεραν να επιβραδύνουν το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού τους κατά 2-3%. Το μεγαλύτερο όφελος αποκόμισαν οι εθελοντές που μείωσαν τις θερμίδες τους κατά περισσότερο από 10%.
Η επιβράδυνση της γήρανσης κατά 2-3% συνεπάγεται μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 10-15%, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες. Το όφελος αυτό αποκομίζουν και οι καπνιστές, όταν κόβουν οριστικά το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές.