Μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε για μακροζωία.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο θερμιδικός περιορισμός μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία αλλά και τη μακροζωία, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων η οποία έδειξε ότι όσοι μειώνουν αρκετά τις ημερήσιες θερμίδες, ελαττώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου εξίσου με το αν έκοβαν το κάπνισμα.

Στη μελέτη του Κέντρου Γήρανσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, συμμετείχαν 220 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 26 έως 45 ετών. Κανείς δεν ήταν παχύσαρκος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Από τα μέλη της μίας ομάδας ζήτησαν να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες κατά 25% για δύο χρόνια. Από τους άλλους να συνεχίσουν τη συνηθισμένη της διατροφή.

Η μείωση των θερμίδων της πρώτης ομάδας έγινε με τρόπο που δεν τους στερούσε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Στην αρχή της μελέτης οι εθελοντές έτρωγαν επί 27 ημέρες μικρότερες μερίδες φαγητού, τις οποίες τους παρείχαν οι ερευνητές. Στη συνέχεια καθόριζαν μόνοι τους τη διατροφή τους.

Όσοι μείωσαν τις θερμίδες, έχασαν κατά μέσο όρο το 15% του αρχικού βάρους τους. Δεν κατάφεραν όμως όλοι οι συμμετέχοντες να μειώσουν τις θερμίδες κατά 25%.

Παρόλα αυτά, όλοι κατάφεραν να επιβραδύνουν το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού τους κατά 2-3%. Το μεγαλύτερο όφελος αποκόμισαν οι εθελοντές που μείωσαν τις θερμίδες τους κατά περισσότερο από 10%.

Η επιβράδυνση της γήρανσης κατά 2-3% συνεπάγεται μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 10-15%, σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες. Το όφελος αυτό αποκομίζουν και οι καπνιστές, όταν κόβουν οριστικά το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές.

 

Σχετικά Άρθρα

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που...

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που εμπεριέχεται στις ελιές, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα...

Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Υπάρχει ένας όρος για αυτό το φαινόμενο, λέει ο Tali Sharot, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου...

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...