Εάν απολαμβάνετε ένα μπολ με γιαούρτι για πρωϊνό, η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι, είναι ένας νόστιμος τρόπος για το κάνετε πιο γλυκό. Αλλά όχι μόνο.
Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Illinois, το μέλι υποστηρίζει επίσης τους πληθυσμούς των προβιοτικών, που βρίσκονται μέσα στο γιαούρτι.
«Τα ένζυμα στο στόμα, το στομάχι και το έντερο, βοηθούν στην πέψη και διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά μειώνουν επίσης τη βιωσιμότητα των μικροβίων. Αυτό είναι εξαιρετικό, όταν πρόκειται για παθογόνα αλλά όχι όταν πρόκειται για ωφέλιμα βακτήρια», δήλωσε η Holscher. «Θέλαμε να δούμε εάν το μέλι θα μπορούσε να βοηθήσει τα προβιοτικά βακτήρια να επιβιώσουν στο έντερο».
Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου δοκίμασαν την επίδραση τεσσάρων διαφορετικών ειδών μελιού (alfalfa, buckwheat, τριφύλλι και άνθος πορτοκαλιού) στη βιωσιμότητα του B. animalis στο γιαούρτι μέσω προσομοιωμένων διαδικασιών πέψης.
Στα υγρά σάλιου και στομάχου, δεν υπήρχαν διαφορές στην επιβίωση του B. animalis μεταξύ των ποικιλιών μελιού και των σημείων αναφοράς (control) γιαουρτιού αναμεμειγμένου με ζάχαρη ή νερό. Ωστόσο, το γιαούρτι με μέλι – ειδικά η ποικιλία τριφυλλιού – βελτίωσε την επιβίωση, των προβιοτικών στο εντερικό στάδιο της πέψης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλινική μελέτη. Συμμετείχαν 66 υγιείς ενήλικες, στους οποίους ζητήθηκε να καταναλώσουν δύο διαφορετικά τρόφιμα, για δύο εβδομάδες το καθένα – γιαούρτι με μέλι τριφυλλιού και παστεριωμένο, θερμικά επεξεργασμένο γιαούρτι.
Οι συμμετέχοντες, παρείχαν δείγματα κοπράνων και πληροφορίες σχετικά με τις κενώσεις τους. Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια και ολοκλήρωσαν εργασίες αξιολόγησης της διάθεσης, της γνωστικής λειτουργίας και της γενικής ευεξίας τους.
«Τα ευρήματα έδειξαν, ότι ο συνδυασμός μελιού με γιαούρτι βελτίωσε την επιβίωση των προβιοτικών βακτηρίων του γιαουρτιού στο έντερο, επομένως τα αποτελέσματα της εργαστηριακής μελέτης, είχαν πραγματική εφαρμογή στους ανθρώπους», δήλωσε η Holscher.
Ωστόσο, δεν υπήρξαν αλλαγές στον χρόνο διέλευσης από το έντερο, τη συχνότητα των κενώσεων ή σε οποιαδήποτε από τις μετρήσεις διάθεσης και γνωστικής λειτουργίας. Η Holscher δήλωσε ότι αυτό οφείλεται, πιθανώς στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ήταν ήδη υγιείς ενήλικες με τακτικές κενώσεις, οπότε δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Μέλι και γιαούρτι, ο απόλυτος συνδυασμός για τα προβιοτικά
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μια μικρότερη μελέτη με 36 συμμετέχοντες, που κατανάλωσαν ένα τρίτο είδος τροφίμου, γιαούρτι με ζάχαρη. Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα και των τριών συνθηκών, ο συνδυασμός γιαουρτιού με μέλι διατήρησε τα περισσότερα προβιοτικά, αλλά δεν υπήρξαν αλλαγές στις μετρήσεις υγείας.
«Διαπιστώσαμε ότι μια κουταλιά της σούπας μέλι σε μια μερίδα γιαουρτιού, βοηθά στην υποστήριξη της επιβίωσης των προβιοτικών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι το μέλι είναι ένα πρόσθετο σάκχαρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε, για να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος», δήλωσε. «Αλλά η προσθήκη λίγου μελιού στο γιαούρτι είναι ένας ωραίος γαστρονομικός συνδυασμός για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας».
«Μπορείτε επίσης να να φτιάξετε ένα παρφέ γιαουρτιού, προσθέτοντας περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε μούρα και σπόρους ή ξηρούς καρπούς και να περιχύσετε λίγο μέλι από πάνω», πρότεινε η Holscher.