Η απάντηση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βρίσκεται και στο περιεχόμενο του πιάτου μας και συγκεκριμένα στα σταυρανθή λαχανικά.
Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα είδη λαχανικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Ο συγκεκριμένος τύπος λαχανικών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, και οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
«Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει, ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό,τι άλλα λαχανικά», αναφέρει σε δήλωσή της η Emma Connolly, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Edith Cowan. «Ωστόσο, ενώ τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών» συμπληρώνει.
Σταυρανθή λαχανικά ή ρίζας;
Στη μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην έναρξη της μελέτης, , οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη, αλλά όχι ακόμα στο στάδιο της υπέρτασης.
Τα αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών ήταν αρκετές για να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.
Παρότι αυτή η μείωση της τάξης του 2,5 mmHg μοιάζει μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν τα υπόλοιπα λαχανικά, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.
Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη και το σουλφοξείδιο της S-μεθυλοκυστεΐνης (SMCSO), μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παρέχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.