Ποιος είναι ο ξηρός καρπός που είναι σημαντικότερος για την υγεία μας.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ξηροί καρποί σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σημαντικοί για την υγεία μας και μας βοηθούν στο να λειτουργεί καλά η καρδιά μας, ο εγκέφαλος και τα κύτταρα, ενώ συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους αλλά και στην υγεία του δέρματος.

Ποιος τύπος ξηρού καρπού μας δίνει όμως τα περισσότερα οφέλη;

Βασιλιάς είναι τα αμύγδαλα, τα οποία έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα απ’ όλους τους  ξηρούς καρπούς σε ασβέστιο, γεγονός που ενισχύει τα κόκαλα, τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Έρευνες δείχνουν ότι έχουν και σημαντικές προβιοτικές ιδιότητες, άρα βοηθούν το έντερο μας να λειτουργεί καλά.

Επίσης, η κατανάλωση αμυγδάλων με δέρμα μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Όπως για παράδειγμα, την υποστήριξη της υγείας του εντέρου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ευεργετικών στελεχών βακτηρίων (πχ Lactobacillus και Bifido-bacteria).

Το δέρμα του αμυγδάλου είναι επίσης, γεμάτο από προστατευτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή και έχουν αντιοξειδωτικά οφέλη.

30 γραμμάρια (23 τεμάχια) έχουν 184 θερμίδες, 6.3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 16.7 γραμμάρια λίπος, 11,5g μονοακόρεστα λιπαρά, 3,1g πολυακόρεστα λιπαρά, 2,1g υδατάνθρακες, 2,2g φυτικές ίνες, 72mg ασβεστίου, 81mg μαγνησίου, 7,19mg βιταμίνη Ε, 14 mcg φυλλικού οξέος.

Εξαιρετικά είναι και τα καρύδια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 προτείνει πως η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει τη νοητική λειτουργία, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεωνκατάθλιψης και διαβήτη τύπου 2, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης, στην προστασία της όρασης, στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, στην πρόληψη εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων και σε αυτήν των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η άνοια.

30 γραμμάρια καρύδια (19 τεμάχια) έχουν 185 θερμίδες, 19 γραμμάρια λίπος, 4 γραμμάρια πρωτεΐνη, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Φιστίκια Αιγίνης: Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν μόλις 4 θερμίδες το ένα. Διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά (πχ φυλλικό οξύ που χρησιμοποιεί το σώμα μας για τη δημιουργία νέων κυττάρων και την υγεία της καρδιάς, βιταμίνες Β -διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των κυττάρων- και βιταμίνη Κ -παίζει ρόλο στην υγεία των οστών και έχει συνδεθεί με πιθανό χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών).

Τα φιστίκια είναι επίσης, καλή πηγή μαγγανίου και εξαιρετική πηγή χαλκού.

30 γραμμάρια (49 τεμάχια) έχουν 169 θερμίδες, 13.6 γραμμάρια λίπος, 6.1 γραμμάρια πρωτεΐνη, 3.1 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1.37mg Βιταμίνη Ε, 1.18mg σίδηρο, 5.4g υδατάνθρακες.

Φουντούκια: Ο συγκεκριμένος τύπος ξηρού καρπού έχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία και να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Έχει και πολλά αντιοξειδωτικά (άρα προστατεύει από χρόνιες ασθένειες). Μια μερίδα έχει σχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης -γεγονός που προστατεύει την καρδιά μας.

30 γραμμάρια (21 τεμάχια) έχουν 95 θερμίδες, 4.2g πρωτεΐνης, 19.1g λίπος, 1.4g κορεσμένα λιπαρά, 14.8g μονοακόρεστα λιπαρά, 2.0g πολυακόρεστα λιπαρά, 1.8g υδατάνθρακες, 2.1g φυτικές ίνες, 219 mg καλίου, 22 mcg φυλλικού οξέος.

Κάσιους: Ο σίδηρος βοηθά στην παροχή οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα και αποτρέπει την αναιμία. Ο ψευδάργυρος είναι κρίσιμος για την υγεία του ανοσοποιητικού και την υγιή όραση. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα κάσιους είναι καλή πηγή και των τριών, ενώ έχουν υγιή λίπηφυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

30 γραμμάρια (15 τεμάχια) έχουν 172 θερμίδες, 5.3g πρωτεΐνη, 14.5g λίπος, 2.9g κορεσμένα λιπαρά, 8.3g μονοακόρεστα λιπαρά, 2.6g πολυακόρεστα λιπαρά, 5.4g υδατάνθρακες, 1.3g φυτικές ίνες, 81mg μαγνησίου, 1.8mg σιδήρου, 1.77mg ψευδάργυρου.

Μόνο ένα brazilian nut περιέχει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ορυκτού σεληνίου.

Άρα, αν τρώμε μόνο ένα την ημέρα, είμαστε υπερκαλυμμένοι.

30 γραμμάρια (6 τεμάχια) έχουν 205 θερμίδες, 20.5 γραμμάρια λίπος, 4.3 γραμμάρια πρωτεΐνη, 1.7 γραμμάρια φυτικές ίνες, 1 γραμμάρια υδατάνθρακες, 51mg ασβέστιο, 123mg μαγνήσιο, 76.2mg σελήνιο.

Τέλος τα Κάστανα: Τα κάστανα επίσης ανήκουν στην κατηγορία ‘ξηροί καρποί’. Έχουν χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες και είναι γεμάτα προστατευτικά αντιοξειδωτικά -ακόμα και μετά το μαγείρεμα.

Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ -δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη συγκέντρωση τους όταν μαγειρεύονται. Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων (βλ. καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό).

30 γραμμάρια (4 τεμάχια) έχουν 59 θερμίδες, 0.5g πρωτεΐνης, 3.1g λίπος, 0.1g κορεσμένα λιπαρά, 0.1g μονοακόρεστα λιπαρά, 0.1g πολυακόρεστα λιπαρά, 13.9g υδατάνθρακες, 1.5g φυτικές ίνες, 145 mg καλίου, 9 mg μαγνησίου, 17mcg φυλλικού οξέος και 12 mg βιταμίνη C.

Για βέλτιστη υγεία καλό θα είναι να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ποικιλία απ’ αυτούς τους ξηρούς καρπούς.

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...

Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Στη σύγχρονη εποχή πολλοί αναζητούν τρόπους να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο. Πολύ μελάνι έχει χυθεί...

Προσυμπτωματικός έλεγχος (Screening)  καρκίνου παχέος εντέρου

             Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος ανάπτυξης...

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 7 ύπουλα σημάδια της νόσου του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με ειδικούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μερικές φορές εντερική ενόχληση, αλλά πώς θα καταλάβετε εάν έχετε μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως το...