Αποτοξίνωση με χυμούς: Αρκούν 3 μέρες juicing για να έρθουν τα πάνω κάτω σε έντερο και στόμα

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η μονοφαγία, ακόμη και αν αφορά σε υγιεινά τρόφιμα, ποτέ δεν θεωρήθηκε ωφέλιμη πρακτική.

Πρόσφατη έρευνα διαπιστώνει το ίδιο και σε ό,τι αφορά την αποκλειστική κατανάλωση χυμών, έστω και για λίγες μέρες, για λόγους αποτοξίνωσης. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwesternπου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nutrients, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αποκλεστική κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτές οι αλλαγές έχουν συσχετιστεί τόσο με φλεγμονές όσο και με γνωστική εξασθένιση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τρεις ομάδες υγιών ενηλίκων: συνολικά 14 συμμετέχοντες (7 γυναίκες και 7 άνδρες), με μέση ηλικία τα 22,7 έτη. Η καθεμία, αφότου πραγματοποίησε μία διαδικασία καθαρισμού του οργανισμού τους από τις τυπικές τους συνήθειες, ακολούθησε μία από τις παρακάτω δίαιτες για τρεις ημέρες (περίπου 800-900 θερμίδες ημερησίως):

Νηστεία με κατανάλωση μόνο χυμών

Χυμούς σε συνδυασμό με κανονική διατροφή

Μόνο φυτικές τροφές

Kατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, συλλέχθηκαν δείγματα (σάλιου, επιχρίσματα μάγουλων και κοπράνων) από τους συμμετέχοντες προκειμένου να αναλυθούν οι βακτηριακές αλλαγές, χρησιμοποιώντας τεχνικές γονιδιακής αλληλουχίας.

 Ποια ομάδα σημείωσε τα καλύτερα αποτελέσματα

Η ομάδα του juicing -που έπινε αποκλειστικά χυμούς – παρουσίασε την πιο έντονη αύξηση των βακτηρίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου. Αντίθετα, τις πιο ευνοϊκές μικροβιακές αλλαγές είδαν όσοι είχαν στην δίαιτά τους μόνο φυτικές τροφές.Ενδιάμεσα βρέθηκαν όσοι κατανάλωναν χυμούς σε συνδυασμό με τροφές, καθώς αν και είδαν μερικές βακτηριακές μετατοπίσεις, αυτές ήταν λιγότερο σημαντικές. Το συμπέρασμα; Οι χυμοί, χωρίς τη συνοδεία φυτικών ινών, μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

 «Στο μυαλό των περισσότερων, οι χυμοί θεωρούνται ένας καλός τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μάς δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμών -με ελάχιστες φυτικές ίνες -ενδέχεται να οδηγήσει σε ανισορροπίες του μικροβιώματος, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες. Όπως φλεγμονές ή ζημία του εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Melinda Ring, Διευθύντρια του Osher Center for Integrative Health στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Η σημασία των φυτικών ινών

Όταν τα φρούτα και λαχανικά μετατρέπονται σε χυμούς, τότε αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχουν. Αυτές είναι κρίσιμες, καθώς τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του οργανισμού που παράγουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως το βουτυρικό οξύ. Επιπλέον, λόγω της έλλειψής τους, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη των χυμών δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα επιβλαβή βακτήρια, διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος. Επίσης, είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και την ψυχική υγεία.

Ποιο τμήμα του οργανισμού επηρεάστηκε περισσότερο

Παρά τις όποιες αλλαγές παρατηρήθηκαν στο εντερικό μικροβίωμα, οι πιο δραματικές σημειώθηκαν στο στοματικό, κατά τη διάρκεια της δίαιτας αποκλειστικά με χυμούς. Συγκεκριμένα, τα ευεργετικά βακτήρια του γένους Firmicutes μειώθηκαν, ενώ τα βακτήρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, τα Proteobacteria, παρουσίασαν αύξηση. «Αυτή η διαπίστωση τονίζει πόσο γρήγορα οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τους πληθυσμούς των βακτηρίων. Το στοματικό μικροβίωμα φαίνεται να αντιδρά πιο άμεσα στις διατροφικές αλλαγές», ανέφερε η Dr. Ring.

Κατανάλωση με μέτρο

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον τρόπο που οι χυμοί και άλλες δίαιτες επηρεάζουν το μικροβίωμα. Ειδικά στα παιδιά που συχνά καταναλώνουν χυμούς ως «υποκατάστατο» των φρούτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να δίνεται προτεραιότητα στις φυτικές ίνες στη διατροφή μας αλλά και στη γενική παραγωγή τροφίμων. Όπως καταλήγει η Dr. Ring: «Αν αγαπάτε τους χυμούς, σκεφτείτε να τους αναμείξετε, ώστε να διατηρηθούν άθικτες οι φυτικές ίνες. Ή να τους συνδυάστε με μη-επεξεργασμένα τρόφιμα για να εξισορροπήσετε τον αντίκτυπο στο μικροβίωμά σας».

Σχετικά Άρθρα

Φλεγμονή: Η μεγάλη απειλή που κρύβεται στο ράφι της κουζίνας – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές (UPFs) είναι βιομηχανικά προϊόντα πλούσια σε πρόσθετα και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, όπως αναψυκτικά, σνακ και επεξεργασμένα...

Περίπου 1.000.000 άτομα ζουν με την ημικρανία στην Ελλάδα – Τι αναφέρει γιατρός του Νοσοκομείου “Αγιος Ανδρέας”

Περίπου 1.000.000 Έλληνες ενήλικες ζουν με την ημικρανία, μια σύνθετη, χρόνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί εξουθενωτικούς πονοκεφάλους και, πολλές φορές, καθημερινή δυσλειτουργία στους πάσχοντες. Παγκοσμίως, η...

Ποια ώρα της ημέρας είμαστε πιο στεναχωρημένοι και ποια πιο χαρούμενοι

Είναι γνωστό ότι η διάθεση αλλάζει ανάλογα με τις εποχές του έτους, τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και...

Πρωτοποριακή θεραπεία βάζει τέλος στην πρεσβυωπία – Πώς οι οφθαλμικές σταγόνες θα αντικαταστήσουν τα γυαλιά

Η πρεσβυωπία, μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης που πλήττει σχεδόν κάθε άνθρωπο μετά τα 45, επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως....