Αρθρίτιδα: Οι τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν από την φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με γιατρό

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο Dr. Michael Mosley προτείνει ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ο οικοδεσπότης του podcast Stay Young εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τους πόνους που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα.

Από το kimchi μέχρι το tempeh, τα ζυμωμένα τρόφιμα προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ξινή γεύση στα πιάτα σας. Με μια τεράστια αύξηση της δημοτικότητας τους την τελευταία δεκαετία, τα φιλικά προς το έντερο τρόφιμα έχουν εδραιωθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Εκτός από τη ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, σύμφωνα με τον Dr. Michael Mosley.
Μιλώντας στο podcast του Stay Young, ο γιατρός δήλωσε: «Η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος με φιλικά μικρόβια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους». Η δήλωση του γιατρού βασίζεται σε έρευνα σε περισσότερους από 500 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Πώς οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας – Τι δείχνει μελέτη

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνες και άκαμπτες αρθρώσεις, θεωρείται ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή μελέτησε συμμετέχοντες με αυτή τη φλεγμονώδη πάθηση που έπιναν ημερησίως δύο μερίδες γάλακτος εμπλουτισμένου με βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Μετά από 6 μήνες αυτής της διατροφικής αγωγής, τα άτομα ανέφεραν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία στα γόνατά τους. Επιπλέον, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μειωμένα σημάδια φλεγμονής, η οποία είναι βασικός παράγοντας πίσω από την αρθρίτιδα.

Αν και τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν ορισμένα «εντυπωσιακά» οφέλη για την υγεία, ο γιατρός συνέστησε να ξεκινήσετε σταδιακά.

Ο καθηγητής Justin Sonnenburg από το Πανεπιστήμιο Stanford, ο οποίος εμφανίστηκε στο επεισόδιο του podcast, εξήγησε ότι το γιαούρτι με ζωντανά βακτήρια ή η κομπούχα είναι καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Εάν αυτό λειτουργήσει για εσάς, ο στόχος είναι να αυξήσετε περαιτέρω την κατανάλωσή τους. «Υποθέτω ότι εάν καταναλώνατε δύο μερίδες τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση την ημέρα, πιθανώς θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Γρίπη και ιός RSV σε έξαρση ενόψει γιορτών – Καμπανάκι από ECDC

Απότομη αύξηση των περιστατικών γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) παρατηρείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με το...

9+1 συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι

Μήπως ανησυχείτε ότι οι γιορτινές ημέρες, που λίγο-πολύ όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία, θα μετατραπούν σε έναν… μαραθώνιο γευμάτων;...

Δυσλεξία: To πρώιμο σημάδι της μαθησιακής δυσκολίας που μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, σύμφωνα με ειδικό

Η δυσλεξία είναι μια κοινή αλλά συχνά παρεξηγημένη μαθησιακή δυσκολία. Εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως. Η πάθηση...

Έντερο: Ένας γιατρός αποκαλύπτει γιατί δεν πρέπει να συγκρατούμε ποτέ τους αέριους «δαίμονες»

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα ξέρει τι κάνει, ακόμα κι όταν μας φέρνει σε άβολες καταστάσεις. Τα αέρια,...