Αρθρίτιδα: Οι τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν από την φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με γιατρό

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο Dr. Michael Mosley προτείνει ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ο οικοδεσπότης του podcast Stay Young εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τους πόνους που προκαλούνται από την οστεοαρθρίτιδα.

Από το kimchi μέχρι το tempeh, τα ζυμωμένα τρόφιμα προσφέρουν κάτι περισσότερο από μια ξινή γεύση στα πιάτα σας. Με μια τεράστια αύξηση της δημοτικότητας τους την τελευταία δεκαετία, τα φιλικά προς το έντερο τρόφιμα έχουν εδραιωθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Εκτός από τη ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, σύμφωνα με τον Dr. Michael Mosley.
Μιλώντας στο podcast του Stay Young, ο γιατρός δήλωσε: «Η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος με φιλικά μικρόβια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους». Η δήλωση του γιατρού βασίζεται σε έρευνα σε περισσότερους από 500 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Πώς οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας – Τι δείχνει μελέτη

Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνες και άκαμπτες αρθρώσεις, θεωρείται ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή μελέτησε συμμετέχοντες με αυτή τη φλεγμονώδη πάθηση που έπιναν ημερησίως δύο μερίδες γάλακτος εμπλουτισμένου με βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Μετά από 6 μήνες αυτής της διατροφικής αγωγής, τα άτομα ανέφεραν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία στα γόνατά τους. Επιπλέον, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μειωμένα σημάδια φλεγμονής, η οποία είναι βασικός παράγοντας πίσω από την αρθρίτιδα.

Αν και τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν ορισμένα «εντυπωσιακά» οφέλη για την υγεία, ο γιατρός συνέστησε να ξεκινήσετε σταδιακά.

Ο καθηγητής Justin Sonnenburg από το Πανεπιστήμιο Stanford, ο οποίος εμφανίστηκε στο επεισόδιο του podcast, εξήγησε ότι το γιαούρτι με ζωντανά βακτήρια ή η κομπούχα είναι καλός τρόπος για να ξεκινήσετε.

Εάν αυτό λειτουργήσει για εσάς, ο στόχος είναι να αυξήσετε περαιτέρω την κατανάλωσή τους. «Υποθέτω ότι εάν καταναλώνατε δύο μερίδες τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση την ημέρα, πιθανώς θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Ύπνος: «Είμαι γιατρός και αυτή άσκηση των 30 δευτερολέπτων μπορεί να σταματήσει το ροχαλητό»

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό για εσάς και τον σύντροφό σας, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την...

Πώς χτίζουμε την άμυνά μας για να μην αρρωστήσουμε το χειμώνα – 5 κινήσεις για δυνατό ανοσοποιητικό

*Για το θέμα μιλούν η κυρία Πολυξένη Κουτκιά – Μυλωνάκη, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ και ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Αναπληρωτής...

Γιατί ο εγκέφαλός μας δεν μας αφήνει να αδυνατίσουμε

«Δεν υπάρχει δε μπορώ, υπάρχει δε θέλω»: Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συχνά ως κίνητρο για δράση. Όταν η...

Ο Sam είναι ο άνθρωπος του 2050 – Έτσι θα μοιάζουμε αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής

Τρομακτική είναι η εικόνα του μελλοντικού ανθρώπου όπως την αποτυπώνει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος...