Καθόλου πρωινό ή καθόλου βραδινό; -Τι είναι πιο υγιεινό;

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η διαλειμματική νηστεία είναι να τρώμε σε λίγες ώρες και να αποφεύγουμε τις θερμίδες τις υπόλοιπες. Αλλά είναι καλύτερο να παραλείψουμε το πρωινό ή το βραδινό;

Σύμφωνα με μελέτες, στην πιο συνηθισμένη μέθοδο διαλειμματικής νηστείας 16/8 (16 ώρες νηστεία, 8 ώρες κατανάλωση τροφής), η παράλειψη του βραδινού φαίνεται να είναι πιο υγιεινή από την παράλειψη του πρωινού – εφόσον το πρωινό είναι πλούσιο.

Επικίνδυνη η παράλειψη του πρωινού, σύμφωνα με έρευνες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τενεσί (ΗΠΑ) που μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 24.000 Αμερικανών ενηλίκων για 15 χρόνια, διαπίστωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Όσοι το παρέλειπαν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως καρδιακή προσβολή). Μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Έρευνας Διατροφής έδειξε ότι οι συμμετέχοντες χωρίς βραδινό είχαν 18% χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, ενώ εκείνοι που παρέλειπαν το πρωινό είχαν 33% υψηλότερα επίπεδα.

Τι λέει η ειδικός

Παρά τα ελαφρά πλεονεκτήματα της παράλειψης του βραδινού, η δρ Olga Ramich, συγγραφέας της μελέτης, θεωρεί ότι δεν έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας παραλείπει κανείς ένα γεύμα. «Για πολλούς ανθρώπους είναι ευκολότερο να παραλείψουν το πρωινό παρά το βραδινό, λόγω καθημερινής ρουτίνας και κοινωνικής ζωής», λέει. Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, μπορεί κανείς να μεταθέσει το πρωινό αργότερα και το βραδινό νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι μια υγιεινή μέθοδος για μείωση βάρους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μπορεί ακόμη και να προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ.

Εναλλακτικές της μεθόδου 16/8 είναι η δίαιτα 5:2 (πέντε μέρες κανονική διατροφή, δύο μέρες με σημαντικά μειωμένες θερμίδες) ή η Eat-Stop-Eat (νηστεία 24 ωρών μία ή δύο φορές την εβδομάδα).

Σχετικά Άρθρα

Αυτά τα φάρμακα απειλούν τη σεξουαλική μας ζωή

Τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα -τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα παραφαρμακευτικά- μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιο μικρό ποσοστό ασθενών απλές...

Καύσωνας: Πώς επηρεάζει το πεπτικό και την άμυνα του οργανισμού

Όταν ο υδράργυρος «σκαρφαλώνει» στους 40°C, το πρώτο μας μέλημα είναι να προστατευτούμε από τη ζέστη με δροσερά...

Δέκα τροφές «φύλακες» για την υγεία μας

Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο — ούτε καν ένα «superfood» — δεν μπορεί να προσφέρει όλη την ενέργεια που χρειάζεται...

Το «γιαπωνέζικο περπάτημα» το νέο viral trend, και χρειάζεται μόνο 30 λεπτά – Ξεχάστε τα 10.000 βήματα την ημέρα

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από διάφορες τάσεις άσκησης μέσω περπατήματος, και μάλιστα καθόλου τυχαία! Το...