Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Επομένως, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, επηρεάζοντας διάφορες πτυχές της καθημερινότητας μας.
Όταν οι ώρες ύπνου που χάνουμε, αθροίζονται, τότε υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Νευρολογίας, Nancy Foldvary-Schaefer και διευθύντρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF), τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνο την ημέρα, οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες, ενώ οι ενήλικες, 7-9 ώρες.
Παρακάτω, ακολουθούν οι πιθανές επιπτώσεις που ελλοχεύουν από την έλλειψη ύπνου.
Αύξηση του στρες: Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ευερεθιστότητα και κατάθλιψη.
Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος: Ο οργανισμός μας παράγει προστατευτικές ουσίες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες.
Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων: Όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά, τότε, εγκυμονεί ο κίνδυνος υπέρτασης, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνεπώς, όσο λιγότερο κοιμάται κανείς, τόσο αυξάνονται οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι.
Αύξηση σωματικού βάρους: Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οδηγώντας σε αυξημένη πείνα και επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Οι ορμόνες αυτές είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη.
Μειωμένη σωματική απόδοση: Ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση των μυών και την καλύτερη σωματική απόδοση και κατ΄επέκταση για την αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών.
Μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές: Η έλλειψη ύπνου μπορεί μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και να επηρεάσει την παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως η μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό.
Αυξημένος κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη: Ο ανεπαρκής ύπνος εμποδίζει την ρύθμιση της γλυκόζης και συνεπώς διαταρράσει τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό. Όσα άτομα κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη.