Πόλεμος: Πώς να διαχειριστούμε το άγχος που προκαλούν οι άσχημες ειδήσεις – 4 συμβουλές από την ψυχολόγο

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει πολλές όμορφες στιγμές, όπως το να απολαύσουμε τον πρωϊνό μας καφέ στο σπίτι όταν όλοι κοιμούνται μέσα στην απόλυτη ησυχία ή σε ένα αγαπημένο καφέ που γεμίζει σιγά σιγά από λάτρεις που επιλέγουν να απολαύσουν το πρωϊνό τους σε έναν τέτοιο χώρο. Περιλαμβάνει την απόλαυση και τη δημιουργικότητα που αντλούμε από την εργασία μας, την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους, ευχάριστα νέα που θα ακούσουμε από τα παιδιά μας, βόλτες με φίλους, διακοπές που σχεδιάζουμε. Μπορεί να περιλαμβάνει δυσκολίες στην εργασία, θέματα που χρειάζεται να διαπραγματευτούμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, θέματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς μας.

Μέσα στη διάρκεια της μέρας όμως ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο, τα έντυπα μέσα ή την τηλεόραση για τις έκρυθμες καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας, για τις πολεμικές συγκρούσεις που έχουν οδηγήσει στην απώλεια ζωής πολλών ανθρώπων κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων αλλά και νέων ανθρώπων, στις κλιμακούμενες αυτές καταστάσεις που δεν τελειώνουν και είναι απειλητικές και καταστροφικές για εκείνους που τις βιώνουν άμεσα αλλά και για εμάς που τις βιώνουμε έμμεσα.

Αυτές οι ειδήσεις που αφορούν πραγματικούς κινδύνους και εμπόλεμες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σκέψεις απειλητικές για την ψυχική μας υγεία. Ενώ η ζωή μας και η καθημερινότητά μας ενδεχομένως να μας προσφέρει χαρά και καλή ψυχική διάθεση είναι αυτές οι σκέψεις που «υποκινούν» την ανησυχία. Οι έκρυθμες καταστάσεις και οι πόλεμοι κλιμακώνονται, αθώοι άνθρωποι χάνονται, γιατί κανείς δεν κινητοποιείται να περιοριστεί όλο αυτό; Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι κρυμμένες, όπως όταν τα παιδιά κρύβονται και σκεπάζονται με ένα σεντόνι για να προστατευτούν από έναν αόρατο εχθρό. Είναι κρυμμένες, όμως υπάρχουν μέσα μας.

Ποιες είναι αυτές οι σκέψεις;

• Καλό θα είναι να τις αφουγκραστούμε και να τις «ακούσουμε». Μπορεί να μπορούμε να τις διαχειριστούμε, δηλαδή, ναι μεν ενημερωνόμαστε για τα σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας αλλά δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.
• Από την άλλη μπορεί να είναι σκέψεις που υπάρχουν και «υποκινούν», πιθανόν, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ανησυχία και έντονο προβληματισμό. Δημιουργούν δηλαδή φόβο πιθανής απώλειας της καθημερινότητάς μας, της ελευθερίας μας, φόβο απώλειας της ζωής της δικής μας και των αγαπημένων μας αλλά και της ζωής γύρω μας.
• Μπορεί οι σκέψεις να αφορούν ερωτήματα που προκύπτουν ως προς το ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση για τη λήξη αυτών των πολέμων παρά μόνο για την ενίσχυση και συνέχισή τους.

• Αρχικά, η επιλογή αξιόπιστων πηγών παροχής πληροφοριών όπου θα ενημερωνόμαστε αντικειμενικά για τα σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας κάπως μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην επιβαρυνθούμε με «υπερβολικό ψυχικό βάρος» λόγω της υπερβολής στην ενημέρωση ή της πιθανής παραπληροφόρησης.
• Συζητήσεις που αφορούν αυτά τα σοβαρά θέματα και ανταλλαγές απόψεων με άλλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσουν στην ψυχική αποφόρτισή μας.
• Η απόλαυση της καθημερινότητάς μας.
• Η ενεργή κινητοποίησή μας προς ενίσχυση της ειρήνης. Να σκεφτούμε, δηλαδή, ότι είμαστε ενεργοί και ότι δεν μένουμε άπραγοι.

Κλείνοντας, προτείνω, ως τροφή για σκέψη, όσοι πιθανόν διαβάσετε αυτό το άρθρο να σκεφτείτε και άλλους τρόπους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για εσάς και θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του ψυχικού βάρους που δημιουργεί μια εμπόλεμη στον γύρω κόσμο μας κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Καύσωνας: Πώς επηρεάζει το πεπτικό και την άμυνα του οργανισμού

Όταν ο υδράργυρος «σκαρφαλώνει» στους 40°C, το πρώτο μας μέλημα είναι να προστατευτούμε από τη ζέστη με δροσερά...

Δέκα τροφές «φύλακες» για την υγεία μας

Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο — ούτε καν ένα «superfood» — δεν μπορεί να προσφέρει όλη την ενέργεια που χρειάζεται...

Το «γιαπωνέζικο περπάτημα» το νέο viral trend, και χρειάζεται μόνο 30 λεπτά – Ξεχάστε τα 10.000 βήματα την ημέρα

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από διάφορες τάσεις άσκησης μέσω περπατήματος, και μάλιστα καθόλου τυχαία! Το...

Γιατί κάποιοι αρρωσταίνουν μόλις ξεκινούν διακοπές; Το σύνδρομο που τους απειλεί

Η προσμονή και η ανυπομονησία για μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης είναι μεγάλη. Κι όταν φθάνει εκείνη η στιγμή, έρχονται...