Το πιο υγιεινό τρόφιμο που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας – Ακόμη και σε κονσέρβα

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η πολυχρωμία και τα χρώματα του ουράνιου τόξου δε θα πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας, ούτε όμως και υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια. Ειδικότερα, τα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να κατέχουν μια σημαντική θέση στο εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας ισορροπία σε διαφορετικές λειτουργίες του σώματος. Εκτός από το σολομό, οι σαρδέλες αποτελούν εκείνη την υγιεινή και οικονομικά προσιτή επιλογή με πλήθος θρεπτικών συστατικών που θα πρέπει να καταναλώνουμε συχνότερα, όπως επισημαίνει και η διαιτολόγος Shyla Cadogan RD, LDN με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.

Σίγουρα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι δύσκολο αυτό το εγχείρημα, καθώς θα βρείτε το «λαϊκό» ψάρι των θαλασσών σε κάθε ψαραγορά και μάλιστα πάντα φρέσκο. Εκτός από τους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος που μπορείτε να δοκιμάσετε, μπορείτε πάντα να τις καταναλώσετε ως κονσέρβα.

Πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και ωμέγα-3  λιπαρά, 100 γραμμάρια σαρδέλας περιέχουν περίπου 23 γρ. πρωτεΐνης και 170 θερμίδες, αναπληρώνοντας παράλληλα τ0 40% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, το 80% των αναγκών σε σελήνιο και το 20% σε ασβέστιο. Μεταξύ άλλων, είναι πλούσιες σε νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και Β12. Το DHA, ένας τύπος ωμέγα-3, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών και των δοντιών.

Επιπλέον, δεν περιέχει σάκχαρα, γεγονός που την καθιστά μια καλή διατροφική πηγή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ούτε όμως και χοληστερόλη. Τέλος, οι σαρδέλες είναι μια εκπληκτική επιλογή ψαριού χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος: Πρόληψη και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σώζουν ζωές – Το βίντεο του ΠΙΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου...

Μάριος Θεμιστοκλέους: Παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ογκολογικούς ασθενείς

*Γράφει ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αποτελεί μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές...

Γιατί πρέπει να δίνουμε φέτα στα παιδιά;

Η φέτα, αυτό το αγαπημένο ελληνικό τυρί με τη μοναδική γεύση και την πλούσια ιστορία, δεν είναι απλώς μια...

Μπορεί η θλίψη να μας σκοτώσει;

Στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων, η Padmé Amidala μπορεί να πέθανε από ραγισμένη καρδιά και θλίψη αφού...