Έχετε κοιλιά; Δείτε τι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ποιοι παράγοντες απειλούν την υγεία της καρδιάς; Οι ειδικοί δείχνουν εδώ και καιρό την παχυσαρκία ως βασικό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής υγείας, μεταξύ άλλων. Μια νέα έρευνα, όμως, έρχεται να υποστηρίξει ότι ίσως τόσο καιρό αξιολογούσαμε την παχυσαρκία με λανθασμένο τρόπο. Η χρήση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), του παραδοσιακού μέτρου, συνοδεύεται από σημαντικούς περιορισμούς: Δε λαμβάνει υπόψη την κατανομή του λίπους και επηρεάζεται από μεταβλητές, όπως το φύλο.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Heart Failure 2025 προτείνει έναν ακριβέστερο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, προγνωστικό δείκτη: Την αναλογία μέσης – ύψους (WtHR). Οι ειδικοί υποστηρίζουν τώρα πως αυτός ο αριθμός υπερτερεί του ΔΜΣ στην εκτίμηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου. «Ο ΔΜΣ είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέτρο αξιολόγησης της παχυσαρκίας, αλλά δεν αντικατοπτρίζει την κατανομή του σωματικού λίπους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση των καρδιαγγειακών κινδύνων», εξήγησε η Δρ. Amra Jujic του Πανεπιστημίου Lund, παρουσιάζοντας τα ευρήματα. «Η αναλογία μέσης – ύψους θεωρείται πιο αξιόπιστος δείκτης παχυσαρκίας, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τη συσσώρευση λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα, που συντελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την καρδιά», πρόσθεσε.

Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα 1.792 συμμετεχόντων στο Malmö Preventive Project, μια μακροχρόνια μελέτη που διερευνά τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 45-73 ετών, επιλέχθηκαν ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εκείνων με φυσιολογική γλυκόζη αίματος, διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας και διαβήτη. Ο μέρος όρος αναλογίας μέσης – ύψους ήταν 0,57, με το εύρος να κυμαίνεται από 0,52 έως 0,61.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12,6 ετών, 132 συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η υψηλότερη αναλογία μέσης – ύψους σχετιζόταν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, κάθε αύξηση αυτής της αναλογίας αντιστοιχούσε σε 34% υψηλότερο κίνδυνο, ανεξαρτήτως μάλιστα από άλλους παράγοντες κινδύνου. Όταν, δε, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση την αναλογία μέσης – ύψους, διαπιστώθηκε ότι όσοι βρίσκονταν στην ομάδα με τον υψηλότερο μέσο όρο (0,65) αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. John Molvin του Πανεπιστημίου Lund και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάλμε τόνισε τις πρακτικές επιπτώσεις: «Η ενδιάμεση τιμή της αναλογίας μέσης – ύψους στη μελέτη μας ήταν σημαντικά πάνω από 0,5, που θεωρείται το όριο για αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Ιδανικά, η περίμετρος μέσης ενός ατόμου θα πρέπει να είναι μικρότερη από το ήμισυ του ύψους του».

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η αναλογία μέσης – ύψους αποτελεί έναν σημαντικό και ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αναλογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως καλύτερο κλινικό εργαλείο από τον ΔΜΣ για τον εντοπισμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο και οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από στοχευμένη θεραπεία. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αυτή την έρευνα για να αξιολογήσουμε κατά πόσον ο αριθμός αυτός μπορεί επίσης να προβλέψει άλλες καρδιομεταβολικές παθήσεις σε μεγαλύτερο πληθυσμό», κατέληξε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το συχνότερο νεόπλασμα που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια άνδρες θα διαγνωσθούν...

Το φαινόμενο που προκαλεί η ζέστη στη στυτική λειτουργία – Δεν το φαντάζεστε

Όσο ο καιρός ζεσταίνεται και οδεύουμε σιγά σιγά προς το καλοκαίρι, η διάθεση για ερωτικές περιπέτειες «ξυπνά». Ωστόσο,...

Βουητό στο αυτί: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Οι εμβοές αποτελούν ένα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Αν και συχνά θεωρούνται ως μικρή...

Πώς να κόψεις τις θερμίδες χωρίς να το πάρεις χαμπάρι

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε πρέπει να “καίτε” περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε, γνωστό και ως θερμιδικό...