Μέρες που είναι και θα φάμε και θα πιούμε και από τον Γενάρη θα αναζητούμε τρόπους να χάσουμε τα κιλά που θα προσθέσουμε στα τραπέζια που θα βρεθούμε.
Εννοούμε πως δεν είναι αυτοί καιροί για να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.
Για αυτό που ‘κόβει’ τα περισσότερα λεπτά (36) έχουμε πει ήδη. Είναι το χοτ ντογκ.
Πάμε τώρα, σε εκείνα που μπορούν να προσθέσουν από 10 έως 48 υγιή λεπτά. Όπου “υγιή λεπτά”, είναι αυτά στα οποία δεν βασανιζόμαστε από ασθένειες. Μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε με μικρές αλλαγές σε όσα κάνουμε τώρα. Δίχως να στερηθούμε το παραμικρό.
Ο λόγος που έγινε αυτή η δουλειά είναι για να προσδιοριστεί τι πρέπει να γίνει άμεσα, προκειμένου οι άνθρωποι να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα -μέσω της διατροφής τους.
H εκ των ερευνητών, Κατερίνα Στυλιανού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Wayne County του Μίσιγκαν και Επιστημονικός Συνεργάτης στις Επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας του University of Michigan έγραψε στο Conversation πως «στην εργασία μας βρήκαμε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών και σπόρων παρέχει ένα κέρδος 25 λεπτών υγιούς ζωής – δηλαδή, αύξηση του προσδόκιμου ζωής καλής ποιότητας και χωρίς ασθένειες.
Έδειξε επίσης, ότι επίσης πως η αντικατάσταση μόνο του 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης βοείου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων, με ένα μείγμα από δημητριακά ολικήςαλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και επιλεγμένα θαλασσινά (είναι τα λιπαρά, με την καλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) θα μπορούσε να προσθέσει 48 υγιή λεπτά ζωής την ημέρα και να μειώσει, κατά μέσο όρο, το αποτύπωμα άνθρακα από τη διατροφή ενός καταναλωτή κατά 1/3.
Πρόκειται για βελτίωση, για μια τόσο μικρή διατροφική αλλαγή».
Πώς έγιναν οι μετρήσεις
Οι επιστήμονες του University of Michigan βάσισαν αυτό που ονόμασαν Health Nutritional Index (HENI) σε μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη. Η Global Burden of Disease είναι ολοκληρωμένη παγκόσμια μελέτη και βάση δεδομένων που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια περισσότερων από 7.000 ερευνητών σε όλο τον κόσμο.
«Το Παγκόσμιο Βάρος Νόσων καθορίζει τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με πολλούς περιβαλλοντικούς, μεταβολικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες – συμπεριλαμβανομένων 15 διατροφικών παραγόντων κινδύνου.
Η ομάδα μας πήρε αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδο πληθυσμού και τα προσάρμοσε στο επίπεδο των μεμονωμένων τροφίμων. Λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες από 6.000 εκτιμήσεις κινδύνου ειδικά για κάθε ηλικία, φύλο, ασθένεια και κίνδυνο, και το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο λεπτά σε κάθε χρόνο, υπολογίσαμε την επιβάρυνση για την υγεία που συνεπάγεται η κατανάλωση τροφής αξίας ενός γραμμαρίου για καθένα από τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου.
Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, χάνονται 0.45 λεπτά ανά γραμμάριο οποιουδήποτε επεξεργασμένου κρέατοςτρώει ένας Αμερικανός.
Στη συνέχεια πολλαπλασιάσαμε αυτόν τον αριθμό με τα αντίστοιχα προφίλ τροφίμων που αναπτύξαμε προηγουμένως».
Σε ό,τι αφορά το χοτ ντογκ «τα 61 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος σε ένα σάντουιτς χοτ ντογκ έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται 27 λεπτά υγιούς ζωής, λόγω αυτής της ποσότητας επεξεργασμένου κρέατος και μόνο.
Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το νάτριο και τα τρανς λιπαρά οξέα μέσα στο χοτ ντογκ -που αντισταθμίζονται από το όφελος των πολυακόρεστων λιπαρών και των ινών του– φτάσαμε στην τελική τιμή των 36 λεπτών υγιεινής ζωής που χάνονται ανά χοτ ντογκ».