Γιατί πεινάμε περισσότερο το φθινόπωρο;

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Το φθινόπωρο φέρνει αλλαγές όχι μόνο στο τοπίο και στον καιρό, αλλά και στην όρεξή μας. Αν αισθάνεσαι ότι πεινάς περισσότερο αυτήν την εποχή, δεν είσαι μόνος.

Οι εποχικές αλλαγές, η μείωση της θερμοκρασίας και το βιολογικό μας ρολόι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της όρεξής μας. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους πεινάμε περισσότερο το φθινόπωρο, βασισμένοι σε επιστημονικά δεδομένα, και σου θα προτείνουμε 5 τρόπους για να διαχειριστείς καλύτερα αυτήν την αυξημένη αίσθηση πείνας.

Το φθινόπωρο ο μεταβολισμός αλλάζει
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται το φθινόπωρο, καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το σώμα μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πείνα μας. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφής, αποτελεί φυσικό μηχανισμό άμυνας ενάντια στο κρύο.

Εποχικές ορμονικές αλλαγές
Η μείωση της ηλιοφάνειας το φθινόπωρο μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη που προκαλεί την αίσθηση της πείνας, ενώ η λεπτίνη ρυθμίζει το αίσθημα κορεσμού. Το φθινόπωρο, η παραγωγή γκρελίνης αυξάνεται, ενώ η παραγωγή λεπτίνης μειώνεται, οδηγώντας σε αυξημένη αίσθηση πείνας.

Ψυχολογική επίδραση του καιρού

Ο συναισθηματικός μας κόσμος επηρεάζεται από τις εποχές και το φθινόπωρο μπορεί να φέρει μαζί του μια «συναισθηματική πείνα». Η αλλαγή στον καιρό, η λιγότερη ηλιοφάνεια και η έναρξη των καθημερινών ρουτινών μετά το καλοκαίρι, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη επιθυμία για comfort food, δηλαδή πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά τρόφιμα.

Ανάγκη για περισσότερη ενέργεια
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που ο οργανισμός μας προετοιμάζεται για τον χειμώνα, εντείνοντας τη φυσική μας ανάγκη για κατανάλωση περισσότερων θερμίδων. Παρόμοια με τον τρόπο που τα ζώα αποθηκεύουν λίπος για τον χειμώνα, ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πιο εντατικά για να συγκεντρώσει ενέργεια για τις κρύες μέρες που έρχονται.

Λιγότερη ηλιοφάνεια, περισσότερη πείνα

Η έλλειψη ηλιοφάνειας το φθινόπωρο επηρεάζει την παραγωγή βιταμίνης D και σεροτονίνης, ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση και τον έλεγχο της πείνας. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης μειώνονται, οι ανάγκες μας για «χαλαρωτικές» τροφές αυξάνονται.

5 τρόποι για να νικήσεις την πείνα το φθινόπωρο
Το φθινόπωρο μπορεί να φέρει αλλαγές στην όρεξή μας, αλλά με τις σωστές στρατηγικές μπορούμε να διαχειριστούμε την αυξημένη πείνα και να παραμείνουμε υγιείς. Κατανοώντας τους λόγους που πεινάμε περισσότερο αυτήν την εποχή και εφαρμόζοντας έξυπνες διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να απολαύσουμε τις απολαύσεις του φθινοπώρου χωρίς να ξεφεύγουμε.

Ενίσχυσε τη διατροφή σου με πρωτεΐνες και ίνες

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες βοηθάει να νιώθεις χορτάτ@ για περισσότερο χρόνο. Επίλεξε πηγές όπως αυγά, όσπρια, κινόα και λαχανικά, που θα κρατήσουν την πείνα σου υπό έλεγχο.

Μείνε ενυδατωμένη
Μερικές φορές, το αίσθημα της πείνας συγχέεται με αυτό της δίψας. Πίνε αρκετό νερό καθημερινά για να διατηρείς το σώμα σου ενυδατωμένο και να αποφεύγεις τα περιττά τσιμπολογήματα.

Κράτησε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων
Η σταθερότητα στα γεύματα βοηθάει τον οργανισμό να συνηθίσει σε συγκεκριμένες ώρες φαγητού, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου και απόφυγε τα ανθυγιεινά σνακ.

Ασκήσου τακτικά

Η σωματική άσκηση βοηθάει στη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την πείνα και την κατανάλωση τροφής. Προσπάθησε να ενσωματώσεις τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου.

Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, προκαλούν αιχμές στην ενέργεια και στη συνέχεια σε κάνουν να νιώθεις πείνα. Προτίμησε πιο υγιεινές επιλογές όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Σχετικά Άρθρα

Άνοια: Η απλή εξέταση που θα μπορούσε να εντοπίσει τη νόσο 6 χρόνια νωρίτερα

Η άνοια επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ενώ αποτελεί έναν «ύπουλο» εχθρό που εξασθενεί σταδιακά τη μνήμη και τη σκέψη,...

Τα τρόφιμα που φρενάρουν τη γήρανση και ωφελούν την υγεία – Γιατί είναι απαραίτητα μετά τα 65

Με την ηλικία, οι ανάγκες σε τρόφιμα αλλάζουν λόγω αλλαγών στο σώμα και παθολογιών που μπορεί να αναπτυχθούν...

Κερί στο αυτί: Τι αποκαλύπτει το χρώμα του για την υγεία σας

Το κερί στο αυτί παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αυτιών μας. Παράγεται από τους αδένες του δέρματος...

Κάθεστε με τις ώρες στην τουαλέτα; Πότε αποτελεί σημάδι κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου όσο βρίσκεστε στη λεκάνη της τουαλέτας; Είναι γεγονός ότι όσο τα κινητά έχουν...