Παιδιά που ζουν σε περιοχές με δέντρα τείνουν να είναι πιο υγιή

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ντορνσάιφ του Πανεπιστημίου Ντρέξελ στην Πενσυλβάνια αποκαλύπτει ότι τα νεογνά που ζουν σε περιοχές με δέντρα τείνουν να είναι πιο υγιή και με υψηλότερο βάρος γέννησης.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 36.000 δέντρα που φυτεύτηκαν μεταξύ 1990 και 2020 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον από τη μη κερδοσκοπική ομάδα Friends of Trees, εστιάζοντας σε όσα βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων από την κατοικία της μητέρας τα πρώτα 10 χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού σε διάστημα από το 2015 ως το 2020.

Συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η φυλή της μητέρας, η κατάσταση της πρώτης εγκυμοσύνης, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), η εκπαίδευση και η υφιστάμενη δενδροκάλυψη.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νέων δέντρων που φυτεύτηκαν συνδέεται με υψηλότερο βάρος γέννησης, μειωμένο κίνδυνο να γεννηθεί παιδί μικρότερο για την ηλικία κύησης καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Total Environment κάθε δέντρο που φυτεύτηκε σε απόσταση 100 μέτρων από το σπίτι της μητέρας συσχετίστηκε με στατιστικά σημαντική αύξηση 2,3 γραμμαρίων στο βάρος γέννησης.

Συγκριμένα, η παρουσία τουλάχιστον 10 δέντρων σε απόσταση 100 μέτρων από την κατοικία συσχετίστηκε με περίπου 50 γραμμάρια αύξηση του βάρους γέννησης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στο πράσινο και την εγκυμοσύνη, οι επιστήμονες εστίασαν στο ρόλο που διαδραματίζουν τα νεοφυτεμένα δέντρα στην υγεία των νεογνών.

«Παρότι υπάρχει όφελος από “παλαιότερα” δέντρα, διαπιστώνουμε ότι τα νεοφυτεμένα δέντρα συνδέονται επίσης με υγιές βάρος γέννησης», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια Ιβόν Μάικλ, καθηγήτρια και πρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι «η φύτευση δέντρων είναι ένας σχετικά εύκολος και χαμηλού κόστους τρόπος για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας από τα πρώτα στάδια της ζωής», πρόσθεσε.

«Τα πενήντα γραμμάρια μπορεί να μην φαίνονται πολλά, αλλά αν κάθε μωρό στο δείγμα μας πήρε 50 γραμμάρια κατά τη γέννηση, αυτό σημαίνει ότι 642 λιγότερα μωρά θεωρούνται μικρά για την ηλικία κύησης και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χειρότερη ανάπτυξη αργότερα στη ζωή τους», συμπλήρωσε η ειδικός, εξηγώντας ότι για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 2.879 νεογνά.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα παλαιότερα δέντρα σε σύγκριση με το νεότερα, συνέβαλαν με τη σειρά τους σε αυξημένο βάρος νεογνού, καθώς είναι πιθανό το πυκνότερο φύλλωμά τους να συγκράτησε περισσότερο την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο, στοιχεία που ευνόησαν τη μητέρα κατά την κύηση περιορίζοντας το άγχος και ενισχύοντας την ανάπαυση.

Η έρευνα αυτή προστίθεται σε μία σειρά μελετών που συνδέουν το πράσινο με οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, παλαιότερη έκθεση της Μάικλ έδειξε ότι η απώλεια δέντρων από παράσιτα σχετίζεται με αυξημένες καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες.

Την ίδια ώρα, η μελέτη του Ντρέξελ αναδεικνύει την αξία αστικής δασοπονίας και των προγραμμάτων δενδροφύτευσης ως προσιτές στρατηγικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ιδίως για ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα νεογνά.

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που τρέφουν το μυαλό, σύμφωνα με το Harvard

Όπως δεν υπάρχει ένα μαγικό χαπάκι που μπορεί να εξαλείψει τη φθορά που επέρχεται με τα χρόνια στις...

Ακόμα και δύο νύχτες ακανόνιστου ύπνου μάς κάνουν να νιώθουμε πιο γερασμένες

Δύο νύχτες ακανόνιστου ύπνου είναι αρκετές για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται κατά χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκε...

Νέα παροχή για την καταπολέμηση της σοβαρής παχυσαρκίας

Οι πολίτες που εντοπίζονται με σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας, κατά τις εξετάσεις για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, θα έχουν πλέον πρόσβαση...

Αναζητάτε την ευτυχία; Τότε σταματήστε να περιμένετε αυτά τα 5 πράγματα από τους άλλους

Όλοι μας αναζητούμε την ευτυχία και την ικανοποίηση στη ζωή μας, και συχνά το κάνουμε μέσα από τις σχέσεις και...