Τι είναι το «Σύνδρομο του Μαΐου» που… ξανακτυπά

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Μετά τη Χρυσή Εβδομάδα και την έξαρση των νέων ξεκινημάτων, ο Μάιος μετατρέπεται για χιλιάδες Ιάπωνες σε μήνα ψυχολογικής πτώσης. Τι είναι η «ασθένεια του Μαΐου» και γιατί πλήττει μια από τις πιο πειθαρχημένες κοινωνίες στον κόσμο;

Στην Ιαπωνία, ο ερχομός του Μαΐου αντί να φέρνει ανακούφιση και ευφορία, συνοδεύεται από ένα διακριτικό αλλά έντονο κύμα ψυχολογικής κόπωσης, γνωστό ως Gogatsubyo – ή αλλιώς, «η ασθένεια του Μαΐου». Πρόκειται για ένα φαινόμενο που περιγράφει τη συναισθηματική κατάπτωση και την αδυναμία προσαρμογής που βιώνουν χιλιάδες Ιάπωνες, ειδικά μετά την πολυήμερη εορταστική περίοδο της Χρυσής Εβδομάδας.

Νέες αρχές, βαριά ψυχολογικά φορτία

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: κόπωση, ατονία, δυσκολία συγκέντρωσης, άγχος, θλίψη και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται ενδείξεις κατάθλιψης. Παιδιά αρνούνται να πάνε σχολείο, φοιτητές νιώθουν αδιαφορία για τις σπουδές και εργαζόμενοι αποστασιοποιούνται ή αποσύρονται.

Τι είναι το «Σύνδρομο του Μαΐου» που… ξανακτυπά

Το φαινόμενο δεν έχει επίσημη ιατρική ταξινόμηση, αλλά είναι αναγνωρισμένο από την Ιαπωνική Ψυχιατρική Εταιρεία ως εποχιακή ψυχολογική αντίδραση. Οι ειδικοί το αποδίδουν σε:

  • Βιολογικές μεταβολές (ορμονικές και νευροχημικές) λόγω αλλαγής εποχής και φωτός.
  • Ψυχολογικό σοκ προσαρμογής σε απαιτητικά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα σε σχολεία και χώρους εργασίας.
  • Κοινωνικές προσδοκίες και καταπίεση: Η ιαπωνική κουλτούρα εξυψώνει την αντοχή και τη σιωπηλή υπομονή (γνωστή ως ganbaru), γεγονός που καθιστά δύσκολη την έκφραση εσωτερικής πίεσης.

Το σύνδρομο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, όταν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατέρρεαν ψυχικά τον Μάιο, μετά από πίεση και προετοιμασία ετών για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Με την πάροδο των δεκαετιών, το φαινόμενο επεκτάθηκε σε όλα τα επίπεδα: εργαζόμενους, μαθητές, δημόσιους υπαλλήλους. Σήμερα, ακόμη και μαθητές δημοτικού παρουσιάζουν σημάδια άρνησης επιστροφής στο σχολείο.

Πού σταματά η κόπωση και πού αρχίζει η κρίση;

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το Gogatsubyo είναι παροδικό, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή ψυχική διαταραχή. Πολλοί αποσύρονται κοινωνικά (γνωστό φαινόμενο ως hikikomori), ενώ σε ακραίες περιπτώσεις παρατηρούνται περιστατικά karoshi – θανάτου από υπερκόπωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, το 30% των νέων εργαζομένων εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης τον Μάιο, ενώ οι ψυχολογικές άδειες αυξάνονται θεαματικά.

Η κοινωνία αντιδρά – αλλά φτάνει;

Τα τελευταία χρόνια, η στάση απέναντι στην ψυχική υγεία αλλάζει. Σχολεία και εταιρείες εισάγουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ προγράμματα αποφόρτισης, όπως μειωμένα ωράρια και ψυχολογική υποστήριξη, γίνονται πιο κοινά. Παράλληλα, η δημόσια συζήτηση έχει συμβάλει στην απομυθοποίηση του ταμπού της ψυχικής κόπωσης.

Οι ειδικοί προτείνουν ήπια σωματική άσκηση, καλό ύπνο, σταδιακή επιστροφή στη ρουτίνα και κοινωνική στήριξη. Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επιμένουν, προτείνεται άμεση επαγγελματική βοήθεια.

Ο Μάιος ως καθρέφτης της σύγχρονης ζωής

Το σύνδρομο του Μαΐου είναι κάτι περισσότερο από μια εποχική μελαγχολία. Είναι ένας καθρέφτης της σύγχρονης ζωής στην Ιαπωνία, αλλά και αλλού: η σύγκρουση μεταξύ φιλοδοξίας και ψυχικής ανθεκτικότητας, η δυσκολία στη διαχείριση αλλαγών, η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ευημερίας.

Ίσως τελικά, ο Μάιος να είναι η στιγμή όχι για να «αντέξουμε», αλλά για να ακούμε καλύτερα τον εαυτό μας και να σχεδιάζουμε μια καθημερινότητα που μας χωρά.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέντε λεπτά έκθεσης σε διαφημίσεις junk food οδηγούν τα παιδιά σε υπερφαγία

Η έκθεση των παιδιών σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού έχει ως αποτέλεσμα παιδιά και έφηβοι να καταναλώνουν σημαντικά περισσότερες...

11 κορυφαία τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ψάρια, οι κρόκοι των αυγών και τα μανιτάρια, είναι πλούσια σε βιταμίνη D που είναι απαραίτητα...

Ο δρόμος προς την μακροζωία: Πόσα λεπτά άσκησης χρειάζονται;

Η σημασία της άσκησης για την υγεία και την ευεξία μας είναι ευρέως αναγνωρισμένη και αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, πόση άσκηση είναι...

Αλλεργίες: Γιατί τα παιδιά των πόλεων ταλαιπωρούνται περισσότερο

Ποιος είναι ο λόγος που τα παιδιά των πόλεων εμφανίζουν πιο συχνά αλλεργίες, σε σύγκριση με τα παιδιά...