Το φαγητό μας καταστρέφει τη Γη: Τι είναι η δίαιτα πλανητικής υγείας, που μπορεί να σώσει τον πλανήτη και ν’ αποτρέψει 15 εκατ. πρόωρους θανάτους τον χρόνο

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική αξιολόγηση για το πώς οι διατροφικές συνήθειες αποσταθεροποιούν τον πλανήτη δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, από την EAT-Lancet Commission, ένα διεθνές πάνελ 70 κορυφαίων επιστημόνων από έξι ηπείρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από το φαγητό. Το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τα βοοειδή, οι αποψιλώσεις δασών για καλλιέργειες ζωοτροφών και η χρήση ορυκτής ενέργειας για την παραγωγή λιπασμάτων αποτελούν βασικούς παράγοντες.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως προκύπτει από τη μελέτη, ακόμη κι αν ο κόσμος σταματούσε αύριο να καίει άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι διατροφικές μας συνήθειες θα αρκούσαν για να ωθήσουν την κλιματική κρίση πέρα από τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Η ζημιά όμως δεν περιορίζεται στις εκπομπές. Τα συστήματα τροφίμων αναδεικνύονται πλέον ως ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η ανθρωπότητα υπερβαίνει τα «ασφαλή όρια λειτουργίας» της Γης, γνωστά ως πλανητικά όρια. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση εδαφών, έλλειψη γλυκού νερού και ρύπανση από λιπάσματα.

«Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά» δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας Γιόχαν Ρόκστρεμ, συμπρόεδρος της επιτροπής και εισηγητής του πλαισίου για τα πλανητικά όρια. «Το φαγητό από μόνο του μπορεί να μας ωθήσει πέρα από τον 1,5°C -αλλά μπορεί και να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε».

Ο χάρτης για την αλλαγή

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη εφικτό να τραφούν 10 δισ. άνθρωποι με υγιεινή διατροφή εντός των ορίων του πλανήτη -κάτι που τα σημερινά συστήματα τροφίμων αποτυγχάνουν να επιτύχουν ακόμη και με τον τρέχοντα πληθυσμό.

Η προτεινόμενη «δίαιτα πλανητικής υγείας» βασίζεται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, με περιορισμένες ποσότητες γαλακτοκομικών, πουλερικών και ψαριών, και με σαφώς λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εφαρμογή αυτού του προτύπου θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 15 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και να μειώσει περισσότερο από το μισό τις εκπομπές που σχετίζονται με την τροφή.

Το κόστος εκτιμάται μεταξύ 200 και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως -ποσό πολύ μικρότερο, τονίζουν οι επιστήμονες, από τα τρισεκατομμύρια που θα εξοικονομηθούν σε υγειονομικές και περιβαλλοντικές δαπάνες.

Σχετικά Άρθρα

Πόσο μέλλον έχουν οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας; Ένας ψυχολόγος απαντά

Στις παραδοσιακές κοινωνίες του παρελθόντος, ήταν συνηθισμένο για τα ζευγάρια να έχουν διαφορά ηλικίας: Οι άντρες έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν...

Μια ψυχίατρος προειδοποιεί: «Οι γονείς, όχι τα παιδιά, είναι που χρειάζονται βοήθεια»

Ανάμεσα στις πρόσφατες στατιστικές που προειδοποιούν για την ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και των πολύ νέων ανθρώπων, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα μάς...

«Ηρέμησε»: Ειδικός αποκαλύπτει ποιοι είναι οι καλύτερες απαντήσεις σε αυτή την παραίνεση που μοιάζει με εντολή

Μια από τις πιο ατυχείς εκφράσεις που ακούμε στην καθημερινότητά μας είναι η παραίνεση «ηρέμησε». Βρίσκεται στην ίδια...

Χάσαμε σχεδόν 3,5 χρόνια υγιούς γήρανσης την τελευταία 10ετία

Μέχρι το 2050 το ποσοστό των ηλικιωμένων παγκοσμίως θα φτάσει το 17% του πληθυσμού από 10% και συγκεκριμένα...