Περισσότερη φυτική πρωτεΐνη παρά ζωική, συνδέεται με την υγιή γήρανση στις γυναίκες.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η λήψη περισσότερης πρωτεΐνης από φυτικές πηγές παρά από ζωικές συνδέθηκε με σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες συνολικής υγιούς γήρανσης μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με μια μεγάλη, νέα μελέτη που αφορούσε άτομα από τη μέση έως τη μεγαλύτερη ηλικία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε 3% των θερμίδων που ανταλλάσσονται με φυτικές πρωτεΐνες από ζωικές επιλογές, συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες αποφυγής μείωσης των δεξιοτήτων σκέψης, ψυχικής και σωματικής υγείας και παραμονής χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές προσβολές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή από μια τράπεζα δεδομένων που αναπτύχθηκε από τη μελέτη Nurse’s Health Study, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι επαγγελματίες υγείας των οποίων τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για αυτή τη μελέτη κυμαίνονταν από 38 έως 59 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και δεν είχαν προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας στην αρχή.

Από τις 48.762 γυναίκες που ήταν κάτω των 60 ετών και υγιείς το 1984, το 7,6% εξακολουθούσε να θεωρείται υγιές 30 χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές όρισαν την υγιή γήρανση ως καλή ψυχική υγεία, χωρίς σωματικά προβλήματα και απαλλαγμένη από 11 σοβαρές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της νόσου του Parkinson, της νεφρικής ανεπάρκειας, της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων κοινών παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

«Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προώθηση της καλής υγείας στην τρίτη ενήλικη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andres Ardisson Korat, DSc, επιστήμονας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging του Πανεπιστημίου Tufts. “Διαπιστώσαμε επίσης ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία. Η λήψη της πλειοψηφίας της πρωτεΐνης σας από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, καθώς και μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.”

Η ανάλυση περιελάμβανε εκτιμήσεις για το πόση πρωτεΐνη έτρωγαν οι γυναίκες στη μελέτη με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικά με το τι έτρωγαν ή έπιναν ως μέρος περιοδικών ερευνών. Οι γυναίκες ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν ένα φαγητό, που κυμαινόταν από «ποτέ ή λιγότερο από μία φορά το μήνα» έως «6 ή περισσότερες φορές την ημέρα». Οι πιο κοινές πηγές ζωικής πρωτεΐνης που οι γυναίκες ανέφεραν ότι κατανάλωναν ήταν το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα, το ψάρι και το τυρί. Οι πιο κοινές φυτικές πηγές ήταν το ψωμί, τα λαχανικά, τα φρούτα, η πίτσα, τα δημητριακά, τα ψητά είδη, ο πουρές πατάτας, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, το φυστικοβούτυρο και τα ζυμαρικά.Η συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης ή απλά η πρόσληψη πρωτεΐνης από γαλακτοκομικές πηγές δεν είχε καμία επίδραση στις πιθανότητες υγιούς γήρανσης, έδειξε η ανάλυση. Η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με 6% χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, ενώ η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέθηκε με 46% υψηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν τις πρωτεΐνες που βασίζονται σε αυτούς τους τύπους, επειδή οι ζωικές πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη μέση ηλικία συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσειςΟι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη ήταν ως επί το πλείστον λευκές και απαιτείται περαιτέρω μελέτη μεταξύ ενός πιο ποικίλου πληθυσμού, προκειμένου να γενικευτούν τα αποτελέσματα σε άλλους πληθυσμούς.

πηγή:Webmd

Σχετικά Άρθρα

Γιατί πονάω στο σεξ;

Ένα από τα πράγματα που δεν θέλεις να σου συμβούν κατά τη διάρκεια των πολύ προσωπικών σου στιγμών,...

Η συνήθεια που αυξάνει κατά 45% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες έως και 45% και ίσως...

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που...

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που εμπεριέχεται στις ελιές, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα...