Μηνιγγίτιδα – Πάτρα: Πότε κλείνει το «παράθυρο κινδύνου» για τη μετάδοση στους φοιτητές

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Σε εγρήγορση παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ο ΕΟΔΥ για τη μηνιγγίτιδα, στην Πάτρα.

Από την περασμένη Τρίτη οπότε και καταγράφηκε το θανατηφόρο περιστατικό με θύμα τον 20χρονο φοιτητή του Τμήματος Διοίκησης Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι αρμόδιες υπηρεσίες χορηγούν με αμείωτο ρυθμό χημειοπροφύλαξη σε φοιτητές και εργαζόμενους των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου προκειμένου να ανακόψουν τη μετάδοση του μηνγγιτιδόκοκκου στον πληθυσμό. Πρόκειται για αντιβιοτικό σκεύασμα που λαμβάνουν άπαξ όσοι έχουν εκτεθεί άμεσα ή έμμεσα στο θανατηφόρο περιστατικό, κάτι που διαπιστώνεται μετά την ιχνηλάτηση που γίνεται από τον εντοπισμό του μοιραίου κρούσματος στην πόλη.

«Έχει χορηγηθεί χημειοπροφύλαξη σε περισσότερα από 600 άτομα, τόσο φοιτητές όσο και εργαζόμενους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας. Το θετικό είναι πως δεν έχει αναφερθεί άλλο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στις δομές της πόλης ούτε έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά κρούσμα. Αν μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, παραμείνει η κατάσταση ως έχει, τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε πως κλείνει το «παράθυρο κινδύνου» που άνοιξε μετά το περιστατικό με τον άτυχο φοιτητή» εξηγεί στο ygeiamou.gr η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γιατρός κυρία Άννα Μαστοράκου.

Σύμφωνα με την ίδια, και εφόσον η κατάσταση παραμείνει ως έχει, δημιουργείται ασφαλές πλαίσιο στην περιοχή και ενόψει του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς, σε έναν μήνα, που την πόλη θα επισκεφθούν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Κατά πληροφορίες, συναγερμός έχει σημάνει σε γονείς ανήλικων και νεαρών ενηλίκων για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας της οροομάδας Β, με τις παραγγελίες εμβολίων να αυξάνονται συνεχώς. Παρότι ο εμβολιασμός των ευάλωτων και ακάλυπτων εφήβων και νεαρών ενηλίκων φοιτητών σε αυτή την οξεία φάση δεν θεωρείται απάντηση υγειονομική, η ανησυχία των γονέων έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η περιοχή της Πάτρας έχει δοκιμαστεί από πέρυσι τον Ιανουάριο με τουλάχιστον 5 κρούσματα μηνιγγιτιδοκκοκικής νόσου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, εκ των οποίων δύο ήταν θανατηφόρα, ωστόσο δεν εντοπίζεται συρροή κρουσμάτων, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει σε μία περιοχή να αναφερθούν τουλάχιστον τρία σοβαρά περιστατικά της νόσου και εργαστηριακά αποτυπωμένα μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Οι γιατροί συνταγογραφούν τα εμβόλια – τα οποία σημειωτέον αποζημιώνονται μόνο για τα βρέφη και μωρά ηλικίας κάτω των 18 μηνών- υπενθυμίζοντας πως το εμβόλιο δεν παρέχει προστασία εφ’ όρου ζωής, αλλά κάποια έτη. Ο μέγιστος κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου, πάντως, κατά τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι στην ηλικιακή ομάδα για την οποία και αποζημιώνονται οι δόσεις του εμβολίου.

Στην Ελλάδα, το έτος 2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 37 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταγράφηκε ένας θάνατος σε άτομο ηλικίας 16 ετών. Από τις αρχές του έτους 2025 έχουν δηλωθεί 9 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Σχετικά Άρθρα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγανελαίου

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει «χαρά του βουνού» και συμβόλιζε από τα...

Τα 4 οφέλη στην υγεία που έχει η μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας

Δεν είναι είδηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς απολαμβάνει λευκό ή κόκκινο κρέας σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι...

Κίνδυνος για τα παιδιά από στρώματα που περιέχουν βλαβερές για τον εγκέφαλο χημικές ουσίες

Δεν είναι και τόσο αθώα τα στρώματα στα οποία κοιμούνται τα παιδιά σύμφωνε με έρευνα, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες που εγκυμονούν πολλούς...

Προστατέψτε τα μάτια σας κατά το ψήσιμο

Οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πυρετώδεις την περίοδο που διανύουμε. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται...