Το κεφίρ ένα ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση, είναι πλούσιο σε προβιοτικά, έχει όξινη γεύση και κρεμώδη υφή παρόμοια με αυτήν του γιαουρτιού και έχει οφέλη για την υγεία από τη δημιουργία του, που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή του Καυκάσου.
- Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και την ψυχική διάθεση
- Βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων οστών και τέλος
- Βοηθά στην προστασία μας από ιούς
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση:
Οι μελέτες δείχνουν ότι το κεφίρ, μαζί με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να εξισορροπήσει το μικροβίωμα και να μειώσει τον κίνδυνο και τα συμπτώματα ψυχολογικών διαταραχών όπως το άγχος και η κατάθλιψη, ενώ μπορεί επίσης να έχει επίδραση στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων, χάρη στην ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή.
Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε φυτικές ίνες όταν καταναλώνετε προβιοτικά, καθώς οι ίνες είναι το καύσιμο που χρησιμοποιείται από τους προβιοτικούς οργανισμούς ενώ βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.
Βοηθά στη δημιουργία ισχυρότερων οστών:
Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη D και φώσφορο και μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση και διατήρηση γερών οστών. Μελέτες στο πλαίσιο των οποίων εξετάστηκαν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών, διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.
Βοηθά στην προστασία μας από ιούς:
Οι αντι-ιικές ιδιότητες του κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις, καθώς το κεφίρ προάγει την παραγωγή ανοσοκυττάρων τα οποία μπορούν να καταστείλουν τη δραστηριότητα των ιών.