Η Πάτρα ήταν σταθμός ζωής στην πρωτοβουλία της FairLife L.C.C. — Ημερίδα «Υγεία Πνευμόνων» με επίκεντρο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την φροντίδα στον καρκίνο του πνεύμονα
Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, 17:30 – 21:00 διοργανώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών και τον καθηγητή κ. Αργύρη Τζουβελέκη. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, τον 4ο σταθμό της βραβευμένης πρωτοβουλίας “Υγεία Πνευμόνων” μετά τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.
Η πρωτοβουλία “Υγεία Πνευμόνων” της FairLifeL.C.C. αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού για τις πνευμονικές παθήσεις και την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Έχει βραβευτεί με 1 χρυσό και 1 χάλκινο βραβείο στα Patient Partnerships Awards 2024.
24 ομιλητές τοποθετήθηκαν σε καίρια ζητήματα, όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος και οι θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα, οι πρακτικές πρόληψης, ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και φροντιστών και η αξία της εκπαίδευσης των ογκολογικών νοσηλευτών. 1.867 άτομα παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά την εκδήλωση στην Πάτρα και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την «Υγεία των πνευμόνων» και τον «πρώιμο έλεγχο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τζουβελέκης, πριν την εμφάνιση του ΚτΠ ή των συμπτωμάτων του.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Αργύρη Τζουβελέκη, Καθηγητή Παθολογίας-Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο κ. Τζουβελέκης προλογίζοντας την έναρξη των εργασιών επισήμανε την μεγάλη θνησιμότητα του ΚτΠ, του πρώτου καρκίνου σε θανάτους παγκοσμίως, σημειώνοντας : «Η σημερινή ημερίδα στοχεύει να προβληματίσει αλλά ταυτόχρονα να μας δώσει ελπίδα ότι έρχονται καλύτερες μέρες… Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια νέα πανδημία και αυτήν ακριβώς ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα να ξεκινήσουμε να βάλουμε το λιθαράκι, να αυξήσουμε την επαγρύπνηση και να ενημερώσουμε το κοινό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον ΚτΠ..»
Οι ομιλητές, προερχόμενοι από τον επιστημονικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασθενών, ανέλυσαν τον ρόλο του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, τη συμβολή των βιοδεικτών στη διάγνωση και θεραπεία, τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις, τον ρόλο του θωρακοχειρουργού, καθώς και τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον ρόλο του νοσηλευτή στη φροντίδα των ασθενών, στη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους φροντιστές τους, καθώς και στη θετική επίδραση της σωματικής άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, οι προσωπικές μαρτυρίες ασθενών που έχουν βιώσει τη νόσο εμπλούτισαν τη συζήτηση και έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η κα. Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C., τόνισε: «Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μια τεράστια πρόκληση για το ελληνικό σύστημα υγείας και για την κοινωνία συνολικά. Από το 2024 ταξιδεύουμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για να μιλήσουμε για την υγεία των πνευμόνων μας, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Η FairLife L.C.C. είναι πάντα κοντά στους ανθρώπους που ζουν με την ασθένεια με νέα προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σε κάθε γωνιά της χώρας πως ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν είναι πολυτέλεια, είναι πλέον ανάγκη!»
Κατά τους χαιρετισμούς της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Πατρέων κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Θα ήθελα να εκφράσω πολλάκις τις ευχαριστίες μου γι’ αυτό που κάνετε κα. Πατέλη προκειμένου να υπάρχει γνώση, να υπάρχει πρόληψη, να υπάρχει ενημέρωση, γιατί όλα αυτά τα χρόνια παρατηρώ στην ύπαιθρο ότι ούτε γνωρίζουν ούτε έχουν ενημερωθεί και ότι υπάρχει αδιαφορία. Πρέπει να ξυπνήσουμε τους ανθρώπους πνευματικά ώστε μέσα από την πρόληψη να προλαμβάνουμε καταστάσεις και να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμο πράγμα».
Ο κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανέφερε: «Σαν Περιφερειακή αρχή θα επιμείνουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε ζωές. Η δουλειά της FairLife L.C.C. είναι εξaιρετική και να ξέρετε ότι εδώ στη Δυτική Ελλάδα έχετε μια περιφερειακή αρχή που θα είναι σύμμαχος και πάντα δίπλα σας. »
Ο κ. Χρήστος Πατούχας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων, μετέφερε το μήνυμα του Δημάρχου Κωνσταντίνου Πελετίδη και παρουσίασε την προσωπική του ιστορία ως ασθενής με ΚτΠ : «Θέλω να σας δηλώσω το ενδιαφέρον μας μόνιμα και σταθερά αφενός σε καθετί που συμβάλλει στην πρόληψη του ΚτΠ και ευρύτερα στη Δημόσια Υγεία, και αφετέρου στη βελτίωση, την ανάπτυξη, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιστημονικής έρευνας… Η οργανωμένη κοινωνία και η οργανωμένη Πολιτεία έχει την ευθύνη για την πρόληψη και την έρευνα… Η πρόληψη θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα καλύτερα οικονομικά συνθήκες. Λιγότερο κόστος έχει η πρόληψη από τη θεραπεία των δυσάρεστων συνεπειών της νόσου».
Ο κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Διοικητής 6ης ΥΠΕ, αφού παρουσίασε το έργο της 6ης ΥΠΕ στον τομέα της πρόληψης επισήμανε : «Δεν πρέπει να αγνοούμε την πρόληψη, γιατί όπως λέει το σλόγκαν στο πάνελ πίσω «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές»… Μπορούμε από κοινού η 6η ΥΠΕ, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Πανεπιστήμιο, η Εκκλησία να οργανώσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα προληπτικά που θα βοηθήσουν την κοινότητα και τους συμπολίτες μας. Είναι κρίσιμο να έχουμε λιγότερους ασθενείς και να προλαμβάνουμε ».
Ο κ. Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου σημειώνοντας: « Δεν αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στενά στην εκπαίδευση και στην έρευνα, αλλά βλέπουμε και έναν σημαντικό ρόλο απέναντι στην κοινωνία. Θα στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες μέσα από τις εθελοντικές μας ομάδες για πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία, σε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή υπάρχει, έτσι ώστε να σωθεί έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Να ξέρετε ότι στο πρόσωπο του Πανεπιστημίου Πατρών έχετε βρει έναν σύμμαχο για τέτοιες εκδηλώσεις.»
Η κα. Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας ανέδειξε τη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με την υγεία των πνευμόνων. «Υπάρχει μια νέα θεώρηση της υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που εντάσσεται σε αυτό που συζητάμε, είναι η έννοια του “One health” η…ενιαία υγεία. Γιατί η υγεία δεν είναι μόνο φαινόμενο βιολογικό, κοινωνικό και ψυχολογικό, αλλά είναι και το περιβάλλον. Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι δημιουργούμε ένα Παρατηρητήριο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στη Δυτική Ελλάδα, όπου θα υπάρχουν συνεχείς καταγραφές πάρα πολλών παραγόντων υγείας, όπως ποιότητα νερού, ποιότητα αέρα, ρύποι, αλλεργιογόνα. Είναι μια νέα προσέγγιση που έχει να κάνει με την υγεία των πνευμόνων…Σημαντικό είναι επίσης να περάσει το μήνυμα της εγγραματοσύνης στην υγεία. Ο καθένας μας να γνωρίζει τι μας βλάπτει, όπως για το παθητικό κάπνισμα…που μπορεί να μας οδηγήσει στον θάνατο».
Η κα Γεωργία Παπαθανασοπούλου, Αντιπρόεδρος Ομίλου ΑΓκαλιαΖΩ έστειλε ένα μήνυμα : «Η ζωή μας είναι το οξυγόνο. Για να το έχουμε πρέπει να αποφύγουμε παράγοντες που μας το στερούν όπως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αλόγιστοι αγροτικοί ψεκασμοί χωρίς προστατευτικά μέσα. Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλουμε είναι «Η ενημέρωση, η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Ο καρκίνος είναι υπόθεση όλων μας.»
ΕΝΟΤΗΤΑ Α’: Από την Έγκαιρη Διάγνωση έως την Εξατομικευμένη Θεραπεία: Επιστημονικές Εξελίξεις και Ολιστική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Πνεύμονα
Στην Α’ ενότητα προήδρευσαν ο κ. Αργύρης Τζουβελέκης, Καθηγητής Παθολογίας-Πνευμονολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Άγγελος Κούτρας, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών και η κα. Ελένη Κουρέα, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πρόεδρος Ε.Ε.Π.Α. Τα μέλη του Προεδρείου προσφώνησαν και σχολίασαν τους ομιλητές της Ενότητας Α’, τονίζοντας την εξέχουσα σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα και μεταφέροντας ταυτόχρονα το ελπιδοφόρο μήνυμα των εξελιγμένων θεραπειών στους ήδη νοσούντες.
“Η πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημόσιας υγείας” τόνισε η κα Καρολίνα Ακινόσογλου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας, Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας για τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από παθογόνα όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός της γρίπης, ο RSV και ο πνευμονιόκοκκος, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες. Αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού για τη μείωση της νοσηρότητας, της θνησιμότητας και της διασποράς και στην τήρηση των εμβολιαστικών συστάσεων για τη συλλογική ανοσία και τον περιορισμό των επιδημιών.
Στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα αναφέρθηκε ο κ. Φώτιος Σαμψώνας, Επίκουρος Καθηγητής, Πνευμονολογικό Τμήμα Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, ως στρατηγική πρώιμης διάγνωσης, με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας μέσω της ανίχνευσης της νόσου σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. «Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι φονιάς και δεν δίνει συμπτώματα πριν την εκδήλωσή του, ωστόσο η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανίχνευση μικρών, μη ανιχνεύσιμων όγκων σε άτομα υψηλού κινδύνου – καπνιστές και πρώην καπνιστές >55 ετών». Αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα εμπόδια για την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η ανάγκη για σαφή ενημέρωση, η χρήση τυποποιημένων εντύπων παραπομπής για μείωση καθυστερήσεων, η έγκαιρη παραπομπή, η αξιολόγηση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων και της ηλικίας, η βελτιστοποίηση της επιλογής των υποψηφίων, η βελτίωση της συμμετοχής ασθενών σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω τηλεϊατρικής, και η εισαγωγή της τεχνολογίας ΑΙ.
Η κα Βασιλική Τζελέπη, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Ιατρικής Παν. Πατρών, μίλησε για την Ιατρική Ακριβείας και τον ρόλο των ιστικών βιοδεικτών στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα. «Η ακριβής ιστολογική και μοριακή αξιολόγηση του ΜΜΚΠ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών». Η κα Τζελέπη παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις ορθές πρακτικές και τη σημασία της ακριβούς ιστολογικής και μοριακής διάγνωσης με έμφαση στην ανίχνευση οδηγών γενετικών μεταλλάξεων (drivermutations) και στην έκφραση του PD-L1, με στόχο τη βέλτιστη επιλογή στοχευμένων θεραπειών.
Η κα Αθηνά Χριστοπούλου, MD, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Ογκολογικής Μονάδας, Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ανέδειξε τις νεότερες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του ΚτΠ. «Σήμερα υπάρχει στοχεύουσα θεραπεία, η οποία άλλαξε την πορεία της νόσου για τους ασθενείς με ΚτΠ. Η ανακάλυψη των μεταλλάξεων του EGFR ως προγνωστικού παράγοντα απόκρισης στους αναστολείς κίνασης τυροσίνης μετέβαλε τη μορφή της θεραπείας του NSCLC…Για το γονίδιο ΚRΑS, το οποίο απαντάται στο 40% των αδενοκαρκινομάτων, υπάρχει στόχευση με εξαιρετικά αποτελέσματα στη δεύτερη γραμμή μεταστατικού ΚτΠ… Είναι λοιπόν σημαντικό να καθορίζουμε το μοριακό προφίλ κάθε όγκου.»
Για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της διεπιστημονικής συνεργασίας στον καρκίνο του πνεύμονα μίλησε ο κ. Φωτεινός Δημητρακόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας- Ογκολογίας & Πειραματικής Ογκολογίας, ΠΓΝΠ. Αναφέρθηκε στη σύγχρονη θεραπευτική της νόσου που απαιτεί γνώση, υψηλού βαθμού εξειδίκευση και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. « Μέχρις στιγμής έχουμε τρία μοντέλα σ’ ότι αφορά στη διαχείριση του καρκίνου του πνεύμονα. Το διαδοχικό μοντέλο της ροής – διαχείρισης του ασθενούς, τα άλλα δύο μοντέλα αφορούν στην πολυθεματική ομάδα και στην πολυεπιστημονική προσέγγιση είτε μέσω της ομάδας MDC, της διεπιστημονικής ομάδας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του ασθενούς και τέλος το μοντέλο της διεπιστημονικής κλινικής, κάτι οργανωμένο με όλες τις ειδικότητες σ’ ένα χώρο… Από το HealthCare 1 περνάμε στο HealthCare 4 λόγω της τεχνικής νοημοσύνης και των ραγδαίων εξελίξεων που θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο διαχείρισης.» Τέλος, τόνισε την ανάγκη προσαρμογής των μηχανισμών και των λειτουργιών των δομών υγείας, καθώς και την κατάλληλη εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών του χώρου, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη θεραπευτική παρέμβαση.
Ο κ. Νικόλαος Παναγόπουλος, MD, PhD, Χειρουργός Θώρακος, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών, Δ/ντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, “Ολύμπιον” Θεραπευτήριον μίλησε για τον ρόλο του θωρακοχειρουργού για την αποτελεσματικη διαχείριση του ΚτΠ. «Η συμβολή του χειρουργού θώρακος είναι σημαντική όχι μόνο στην χειρουργική θεραπεία αλλά κατά την προεγχειρητική σταδιοποίηση, την αναγνώριση και ταξινόμηση του προεγχειρητικού κινδύνου και την επιλογή της κατάλληλης επέμβασης με την εφαρμογή νεότερων τεχνολογιών». Επισήμανε ότι, λόγω της απουσίας πρώιμων συμπτωμάτων, η διάγνωση γίνεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας πολλά περιστατικά ανεγχείρητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της συμμετοχής του χειρουργού θώρακος στο ογκολογικό συμβούλιο και στις αποφάσεις για το θεραπευτικό πλάνο και την μετέπειτα πορεία του ασθενή, τόσο πριν όσο και μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Η κα Χριστίνα Καλογεροπούλου, Καθηγήτρια Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, ανέπτυξε τον διαχειριστικό αλγόριθμο ενός μονήρου όζου. «Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης έχει πρωταρχικό ρόλο στην πρώιμη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα, που εμφανίζεται με τη μορφή πνευμονικού όζου. Είναι ευθύνη του ακτινολόγου για την ανίχνευση, αξιολόγηση και παρακολούθηση των όζων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Σημαντική είναι η συνεργασία με πνευμονολόγο για την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών στη διαχείριση των περιστατικών».
Η Α’ Ενότητα έκλεισε με τη βιωματική εμπειρία του κ. Αθανασίου Πεφτίκογλου, ασθενούς με ΚτΠ και Lung Cancer Survivor. «Ακόμα και ένα αθώο σύμπτωμα όπως η κούραση ή μια δύσπνοια, όταν είστε καπνιστές, από το πρώτο σημάδι δεν πρέπει να τα αγνοείτε! Πρέπει να ψάχνεστε, να διεκδικείτε διαγνώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές…Αν μπορώ να περάσω ένα μήνυμα είναι σταματήστε το κάπνισμα και να μην αμελείτε την υγεία σας, η ζωή έχει αξία. .»
ΕΝΟΤΗΤΑ Β’: Ο Ρόλος των Νοσηλευτών και της Ψυχοκοινωνικής Στήριξης στη Φροντίδα των Ογκολογικών Ασθενών: Ανθρώπινη Προσέγγιση και Διεπιστημονική Συνεργασία
Ο κ. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Πνευμονολογίας και η κα Ελένη Αλμπάνη, Αναπλ.Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Πολιτισμού, προήδρευσαν της Β’ Ενότητας της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα τον ρόλο των ογκολογικών νοσηλευτών και της διεπιστημονικής ομάδας για την ολιστική φροντίδα των ασθενών.
Ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, Επίκ. Καθηγητής, Παθολ. Νοσηλ. Παν. Πελοποννήσου, Προϊστάμενος ODC Ευρωκλινική Αθηνών, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΣΝΕ, Πρόεδρος Τομέα Νοσηλ. Ογκολογίας, παρουσίασε τον ρόλο του νοσηλευτή στην ογκολογική φροντίδα και τη σημασία εκπαίδευσης των νοσηλευτών. «Το πρόγραμμα “ΟγκοΝόησις” προσφέρεται δωρεάν σε συνεργασία με τη FairLife LCC, είναι μοριοδοτούμενο και αποσκοπεί στην ειδίκευση των νοσηλευτών σε ογκολογικούς ασθενείς και ειδικές θεραπείες, στη διαχείριση συμπτωμάτων, στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης, τη διεπιστημονική συνεργασία, τη διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια και τη φροντίδα των ασθενών στο τελικό στάδιο-παρηγορητική φροντίδα.»
Στο ψυχολογικό φορτίο που κουβαλούν οι άνθρωποι που ζουν με τον καρκίνο του πνεύμονα και οι φροντιστές τους, αναφέρθηκε στην ομιλία της η κα. Ζωή Ασημακοπούλου, Ψυχολόγος, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Η κα Ασημακοπούλου τόνισε ότι η εξέλιξη της νόσου, οι παρενέργειες της θεραπείας και η αβεβαιότητα προκαλούν άγχος, κατάθλιψη και συναισθηματική δυσφορία στους ασθενείς και πρόσθετο στρες στους φροντιστές. Επιπλέον προκλήσεις είναι το στίγμα του καπνιστή που ωθεί στην κοινωνική απομόνωση που εντείνει την συναισθηματική επιβάρυνση. Επιπτώσεις υπάρχουν και στους οικογενειακούς φροντιστές, τους κρυφούς ασθενείς, όπως συναισθηματική επιβάρυνση, στρες μετά από μακροχρόνια επιβάρυνση, υπερκόπωση και εξάντληση, έλλειψη χρόνου για αυτοφροντίδα. «Η ύπαρξη ψυχολογικής, κοινωνικής και επαγγελματικής υποστήριξης μειώνει τα επίπεδα στρες. Η ψυχική ενδυνάμωση βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων. »
Η ομιλία της κας Βασιλική Γεωργιοπούλου, Ειδικής Πνευμονολόγου, Επίκουρης Καθηγήτριας Πανεπιστήμιο Πατρών, αφορούσε στη συμβολή της άσκησης και της διακοπής καπνίσματος για την πρόληψη του ΚτΠ. «Η άσκηση είναι φάρμακο…Βοηθάει να προληφθεί η νόσο του ΚτΠ και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία…Από μελέτες παρατήρησης φαίνεται ότι η άσκηση έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και αύξηση των αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών. Σε κυτταρικό επίπεδο βοηθάει τη νοσολογική ρύθμιση των ασθενών, γιατί αυξάνεται η δραστηριότητα των Τ λεμφοκυττάρων, των natural killers και βελτιώνεται το μικροπεριβάλλον του όγκου. »
Κλείνοντας ο κ Αργύρης Τζουβελέκης συνόψισε τα συμπεράσματα της ημερίδας υπερθεματίζοντας: «Αυτό που έμαθα σήμερα είναι πόση σημασία έχει η ασθενοκεντρική ιατρική, πόσο κοντά πρέπει να βρισκόμαστε στον ασθενή, σε αυτόν που χάνει το σθένος του, και στους φροντιστές τους. Πολλές φορές και εμείς οι γιατροί ξεχνάμε ότι ο προορισμός είναι ο ασθενής. Σ’ ότι αφορά στο επιστημονικό επίπεδο, θα εστίαζα «πιστέψτε στην πρόληψη, πιστέψτε ότι ο ΚτΠ μπορεί να γίνει χρόνια νόσος, να θεραπευτεί και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την πρόληψη. Βελτιώστε την καθημερινότητα σας, βάλτε την άσκηση που είναι ψυχοθεραπεία και κάντε προληπτικό έλεγχο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης» »
Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα των: Ιερά Μητρόπολις Πατρών, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Πατρέων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), Εταιρεία Ογκολόγων- Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ) και Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)
Με την ευγενική υποστήριξη: Χορηγός: Roche, Υποστηρικτές: GSK, Genesis Pharma, Johnson & Johnson, Pfizer, Vianex, ΙΣΤΟΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ Α.Ε.
FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα
H «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» είναι o πρώτος και μοναδικός μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα – την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας και παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 2020 από την Κορίνα Πατέλη-Βell στη μνήμη του συζύγου της Simon Bell, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη νόσο τον Αύγουστο του 2020.
Αποστολή του φορέα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και η ολιστική στήριξη ασθενών και των οικογενειών στη διαδρομή τους με την ασθένεια.
Το 2024 διακρίθηκε ως «Οργάνωση της Χρονιάς» στα Patient Partnerships Awards και, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, έχει λάβει 14 διακρίσεις για το κοινωνικό του έργο, το οποίο αναγνωρίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Για να υποστηρίξουμε την αποστολή μας
• Eνημερώνουμε για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας.
• Ευαισθητοποιούμε για την αξία ενός ολοκληρωμένου μοριακού ελέγχου.
• Παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ασθενείς, φροντιστές και μέλη οικογενειών.
• Ενθαρρύνουμε και εκπαιδεύουμε ασθενείς, φορείς και το γενικό κοινό για την αξία των κλινικών μελετών και την πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες.
• Εργαζόμαστε για την καταπολέμηση του στίγματος που σχετίζεται με το κάπνισμα.
• Ενεργοποιούμε τη νέα γενιά και το ευρύ κοινό για τη θετική επίδραση του καθαρού περιβάλλοντος στην υγεία των πνευμόνων μας. Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε την περιβαλλοντική συνείδηση, δράσεις αειφορίας και βιώσιμες πρακτικές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.