«Είναι στο κεφάλι σου, δεν είναι αλήθεια» – Όταν ο γιατρός αμφισβητεί τα συμπτώματα του ασθενούς

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η σχέση με τους γιατρούς είναι καθοριστική για την υγεία, όμως τι συμβαίνει όταν τους αναφέρουμε τα συμπτώματά μας και ο γιατρός τα απορρίπτει λέγοντας ότι  «είναι η ιδέα μας» και όχι η πραγματικότηται; Το ιατρικό gaslighting, δηλαδή η αμφισβήτηση των συμπτωμάτων σας από τους γιατρούς, είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει χιλιάδες ασθενείς, οδηγώντας τους σε σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες και διαγνώσεις με μεγάλη καθυστέρηση. Πώς ακριβώς σας επηρεάζει, ωστόσο, και σε ποιες παθολογικές καταστάσεις συμβαίνει συχνότερα;

Τι είναι το ιατρικό gaslighting;

Ο όρος «ιατρικό gaslighting» αναφέρεται στην αμφισβήτηση ή την άρνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς από τους γιατρούς. Όταν οι ασθενείς αναφέρουν δυσάρεστα ή επίμονα συμπτώματα, οι αντιδράσεις των γιατρών μπορεί να κυμαίνονται από την αδιαφορία έως την απόρριψη, ενώ κάποιες από τις πιο συχνές φράσεις που ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι «όλα είναι στο μυαλό σας» ή «υπερβάλλετε». Η έρευνα της Allyson Bontempo από το Rutgers Robert Wood Johnson Medical School εξηγεί πως αυτές οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο την αδιαφορία για τα σωματικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζουν σοβαρά και την ψυχολογία των ασθενών.

Οι συνέπειες του ιατρικού gaslighting δεν είναι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχολογικές. Οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο αρχίζουν να αμφισβητούν και τη δική τους αντίληψη για την υγεία τους. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Bulletin, πολλές φορές η αμφισβήτηση των συμπτωμάτων δημιουργεί συναισθήματα αυτοαμφισβήτησης, ντροπής, ακόμα και κατάθλιψης. Ορισμένοι ασθενείς, ανέφεραν ότι κατέληξαν να αναζητήσουν βοήθεια από ψυχίατρο, πιστεύοντας ότι «χάνουν το μυαλό τους».

Όπως λέει η Bontempo: «Οι ασθενείς αρχίζουν να πιστεύουν ότι κάνουν λάθος για το ίδιο τους το σώμα, μερικές φορές σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζονται να αναζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια, νομίζοντας ότι χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Όταν οι ασθενείς δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς, συχνά αποφεύγουν την ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαγνώσεις. Στην έρευνα καταγράφηκε ότι οι διαγνώσεις καθυστερούν κατά μέσο όρο 6,7 χρόνια, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να επιδεινωθούν τα συμπτώματα και να μείνουν χωρίς ιατρική διάγνωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η άρνηση της βοήθειας από τους γιατρούς, λόγω της ψυχολογικής πίεσης, πολλές φορές οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Το ιατρικό gaslighting επηρεάζει ιδιαίτερα ασθένειες που δεν έχουν ευδιάκριτα σημάδια, όπως π.χ. η ινομυαλγία επειδή οι γιατροί δυσκολεύονται να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Ειδικά οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με την έρευνα, αποτελούν το 81% των ασθενών που επηρεάζονται από το ιατρικό gaslighting.

Η συνεχόμενη αμφισβήτηση των συμπτωμάτων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου οι ασθενείς αρχίζουν να αποφεύγουν να αναφέρουν τα προβλήματά τους στους γιατρούς, φοβούμενοι ότι θα θεωρηθούν υπερβολικοί ή ψυχικά ασταθείς.

Επιπλέον, πολλοί αναφέρουν ότι υποτιμούν εσκεμμένα τα συμπτώματά τους κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την απόρριψη του γιατρού τους. Σύμφωνα με την Bontempo, «πολλοί ασθενείς υποτιμούν τα προβλήματά τους για να μην φαίνονται υπερβολικοί ή δραματικοί. Είναι σημαντικό να τους στηρίξουμε και να τους ενθαρρύνουμε να εκφράσουν όλα τους τα συμπτώματα χωρίς φόβο».

Η έρευνα καταλήγει στην ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση των γιατρών και την ενσυναίσθηση απέναντι στους ασθενείς τους. Είναι σημαντικό οι γιατροί να καταλαβαίνουν την αβεβαιότητα που μπορεί να υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις και να μην καθησυχάζουν τους ασθενείς με δηλώσεις γενικού ύφους, όπως «μάλλον δεν είναι κάτι σοβαρό». Η αποδοχή της αβεβαιότητας και η ειλικρινής επικοινωνία με τους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας. «Οι ασθενείς εκτιμούν όταν οι γιατροί παραδέχονται την αβεβαιότητα», καταλήγει η Bontempo.

Σχετικά Άρθρα

Ογκογένεση: 5 φαινομενικά αθώες συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Τον τελευταίο καιρό, πολλά ακούγονται και λέγονται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη δραματική αύξηση που παρουσιάζει, ιδιαίτερα...

Κάθεστε με τις ώρες στην τουαλέτα; Πότε αποτελεί σημάδι κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου όσο βρίσκεστε στη λεκάνη της τουαλέτας; Είναι γεγονός ότι όσο τα κινητά έχουν...

Παχυσαρκία: Έρχονται από Σεπτέμβριο δωρεάν φάρμακα

Διευρύνονται τα δωρεάν προγράμματα του ΕΣΥ και από τον προσεχή Σεπτέμβρη εντάσσεται και φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία. Σύμφωνα με την Υφυπουργό...

Άγχος επίδοσης στο σεξ: Νιώθετε ότι σας βαθμολογούν στο κρεβάτι; Τι απαντά η ψυχολόγος

Η αρχή του σεξ είναι συνήθως γεμάτη έλξη και επιθυμία. Ωστόσο, κάποιες φορές, κατά τη διάρκειά του μπορεί να αρχίσετε...