Τι προτιμούν οι Έλληνες για πρωινό;

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και κάθε χώρα έχει τις δικές της συνήθειες και γεύσεις που αποκαλύπτουν πολλά για τον πολιτισμό της.

Όπως αναφέρει το marieclaire.gr με βάση ανάλυση δεδομένων από τις αναζητήσεις στο Google σε πάνω από 150 διαφορετικά πρωινά πιάτα παγκοσμίως, δημιουργήθηκε ένας χάρτης που αποτυπώνει τις πιο δημοφιλείς επιλογές για πρωινό σε κάθε χώρα.

 Παγκόσμια τάση: Αçaí bowl 
Το πιο δημοφιλές πρωινό διεθνώς είναι το açaí bowl, με πάνω από 31 εκατομμύρια ετήσιες αναζητήσεις. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο πιάτο με βάση το φρούτο açaí, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, το οποίο έχει γίνει αγαπημένο σε όλο τον κόσμο, από τις παραλίες του Σίδνεϊ έως τα καφέ της Νέας Υόρκης.

Δεύτερο έρχεται το simit, ένα τουρκικό κουλούρι με σουσάμι, αγαπητό ως πρωινό συνοδευτικό του τσαγιού, με 27 εκατομμύρια αναζητήσεις, ενώ τρίτο είναι το κλασικό κρουασάν με 22 εκατομμύρια αναζητήσεις, αποδεικνύοντας την παγκόσμια αγάπη για τη γαλλική ζαχαροπλαστική.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τέταρτη θέση του onigiri, των ιαπωνικών σνακ με ρύζι τυλιγμένων με φύκια, που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος παγκοσμίως με περίπου 19 εκατομμύρια αναζητήσεις.

 Τα 10 πιο δημοφιλή πρωινά παγκοσμίως

Açaí bowl – 31.047.700 αναζητήσεις
Simit – 26.764.630
Κρουασάν – 22.401.530
Onigiri – 18.691.030
Chipa (παραδοσιακό ψωμί στην Παραγουάη) – 14.206.770
Bruschetta – 14.103.990
Βραστά αυγά – 10.967.660
Δημητριακά – 10.095.060
Congee (κινέζικη ρυζόσουπα) – 9.706.360
Pupusa (σαλβαδοριανό ψωμί με γέμιση) – 9.177.770

Το πρωινό στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, το πιο δημοφιλές πρωινό παραμένει ο παραδοσιακός καφές με συνοδευτικά όπως κουλούρι Θεσσαλονίκης ή φρέσκο ψωμί με μέλι, που συνδυάζουν απλότητα και γεύση. Αν και το κρουασάν κερδίζει μεγάλο έδαφος και στη χώρα μας με τις αναζητήσεις να το φέρνουν στην κορυφή, το ελληνικό πρωινό χαρακτηρίζεται από υγιεινές επιλογές, όπως φρούτα, γιαούρτι και ελαιόλαδο, και προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Μπορεί το ελληνικό πρωινό δεν είναι τόσο «ψηφιακά» δημοφιλές στις αναζητήσεις όπως τα açaí bowl ή τα κρουασάν, αλλά η παράδοση και η τοπική γαστρονομία συνεχίζουν να διατηρούν τη ζωντάνια τους, με αναφορές από ειδικούς γαστρονομίας και πολιτισμού.

 Ευρώπη και άλλες περιοχές
Στην Ευρώπη, το πρωινό διαμορφώνεται από παραδοσιακές και μοντέρνες επιρροές. Στις σκανδιναβικές χώρες και την Ανατολική Ευρώπη, κυριαρχούν τα αμερικανικού τύπου pancakes, ενώ το κρουασάν παραμένει αγαπημένο σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Μάλτα. Στην Ιταλία, παρόλο που η bruschetta είναι δημοφιλής, πιο συχνά αναζητούνται παραδοσιακά πιάτα όπως η βρώμη (porridge). Σε άλλες χώρες, όπως η Αλβανία και η Πορτογαλία, το πρωινό έχει έντονα τοπικό χαρακτήρα, με byrek και custard tarts αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα

Το «καταπιεστικό» εσώρουχο από το οποίο πρέπει να απαλλαγούμε για το καλό της υγείας μας

Παρότι πλέον το σουτιέν για πολλές γυναίκες δεν αποτελεί απαραίτητο καθημερινό εσώρουχο, οι γυναίκες με μεγάλο στήθος δύσκολα...

Κρίσιμες αποφάσεις από τον ΠΟΥ για το κάπνισμα

Με ιστορικές αποφάσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος, ολοκληρώθηκε στη Γενεύη η 11η...

Λίστα αναμονής 100.000 ατόμων για τον πιο high-tech προληπτικό έλεγχο αξίας 300 ευρώ

Ο χώρος είναι φουτουριστικός, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι πρωταγωνιστεί στην ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος»....

Κρυολόγημα: Η απλή πρακτική που το καταπολεμά και μειώνει τη διάρκειά του

Ένας μικρός ερεθισμός στο λαιμό, ένα φτέρνισμα και λίγος βήχας και χωρίς να το συνειδητοποιήσετε καλά καλά είστε...