Παιδικός διαβήτης: Η αναπάντεχη σύνδεση με τις μπανάνες, το γιαούρτι και τη βρώμη

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Τα παιδιά που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 και καταναλώνουν μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο, επισημαίνει μελέτη που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα προϊόντα από σιτάρι επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο από αυτό τον αυτοάνοσο τύπο διαβήτη στα παιδιά με προδιάθεση, διαπίστωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά στη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1. Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα όπως μπανάνες, προϊόντα βρώμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.

Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς γιατί, όπως προσθέτει η Βιρτάνεν, «πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής». Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος: 3 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της νόσου και αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας

Σε έναν σύγχρονο κόσμο με έντονους ρυθμούς, συχνά παραβλέπουμε τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη ασθενειών. Όταν μιλάμε...

Ποιο είναι το καλοκαιρινό φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες

Το καλοκαίρι είναι η η εποχή με τα πολλά και νόστιμα φρούτα. Από καρπούζι και πεπόνι μέχρι βερίκοκο, ροδάκινο...

Δυσκοιλιότητα: Τα 6 φρούτα που προσφέρουν ανακούφιση, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων. Εάν ψάχνετε για φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης,...

Διαλειμματική νηστεία: Οι επιδράσεις της στην υγεία και πότε δεν συνιστάται

Η διατροφολόγος Sol Vázquez, σε συνέντευξή της στο Infobae, αναφέρθηκε στη διαλειμματική νηστεία, κατέρριψε μύθους και εξήγησε τις επιπτώσεις της...