Αυτό είναι το πρωινό που συστήνουν οι επιστήμονες υγείας

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Οι έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη υψηλής ποσότητας πρωτεΐνης στο πρωινό γεύμα βοηθάει να μένουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά δεν πρέπει να παραλείπονται, αρκεί να επιλέγονται σωστά και να καταναλώνονται με σύνεση και πρόγραμμα. Για να βρούμε την απάντηση συμβουλευτήκαμε την Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες;

Το πρωινό γεύμα πρέπει να περιέχει πηγή πρωτεϊνών, ζωικών (π.χ. αυγό, γάλα, τυρί, γιαούρτι) ή/και φυτικών (ψωμί ολικής άλεσης και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς). Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι χρήσιμη για την παροχή ενέργειας μετά το παρατεταμένο διάστημα χωρίς τη λήψη τροφής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συστήνεται όμως οι υδατάνθρακες να προέρχονται από την κατανάλωση φρούτων, φρέσκων χυμών, μελιού. Καθώς οφείλουμε καθημερινά να αναζητάμε ευκαιρίες για να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών (π.χ. μαρούλι, τομάτα, πιπεριά), το πρωινό γεύμα μπορεί κάλλιστα να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, ανάλογα φυσικά με τις προτιμήσεις των ατόμων και τον διαθέσιμο χρόνο τους.

Η πρόσληψη λιπιδίων πρέπει να γίνεται με σύνεση

Πηγές ζωικών λιπαρών (π.χ. αλλαντικά, βούτυρο) πρέπει να αποφεύγονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) συστήνεται να είναι χαμηλά σε λιπαρά. Σημειώνεται δε πως εκτός της περιεκτικότητάς τους σε ζωικά λιπαρά, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αλλαντικών σχετίζεται αιτιολογικά με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Συστήνεται λοιπόν, και στο πρωινό γεύμα, η πρόσληψη λιπιδίων να προέρχεται κυρίως από φυτικές πηγές (ελιές, ελαιόλαδο και σχετικά με αυτό προϊόντα, ταχίνι, ξηροί καρποί και σπόροι).

Τυρόπιτα, κρουασάν ή σταφιδόψωμο;

Μερικές φορές επιλέγουμε την κατανάλωση ενός έτοιμου αλμυρού (π.χ. τυρόπιτα) ή γλυκού σκευάσματος (π.χ. κρουασάν με σοκολάτα) στο πρωινό μας γεύμα. Αξίζει όμως να έχουμε κατά νου πως τα προϊόντα αυτά έχουν συχνά υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και περιέχουν έναν τύπο λιπιδίων (τα τρανς λιπαρά) των οποίων η πρόσληψη πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή. Προτείνεται επομένως να επιλέγουμε μικρές μερίδες των προϊόντων αυτών και να προτιμάμε παραδοσιακά προϊόντα που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο (π.χ. σταφιδόψωμο).

Η κ. Ανδρονίκη Νάσκα είναι Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής, Νεοφανών Τροφίμων και Διατροφικών Αλλεργιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Σχετικά Άρθρα

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης και του ριγανελαίου

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος που σημαίνει «χαρά του βουνού» και συμβόλιζε από τα...

Τα 4 οφέλη στην υγεία που έχει η μία ημέρα την εβδομάδα χωρίς κρέας

Δεν είναι είδηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς απολαμβάνει λευκό ή κόκκινο κρέας σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι...

Κίνδυνος για τα παιδιά από στρώματα που περιέχουν βλαβερές για τον εγκέφαλο χημικές ουσίες

Δεν είναι και τόσο αθώα τα στρώματα στα οποία κοιμούνται τα παιδιά σύμφωνε με έρευνα, καθώς περιέχουν χημικές ουσίες που εγκυμονούν πολλούς...

Προστατέψτε τα μάτια σας κατά το ψήσιμο

Οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πυρετώδεις την περίοδο που διανύουμε. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται...