Πως να διατηρήσετε ένα υγιές χαμόγελο στα γηρατειά.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τη γήρανση και τη στοματική υγεία είναι η πεποίθηση ότι η απώλεια δοντιών είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, καθώς τα δόντια σας θα πρέπει να σας κρατήσουν μια ζωή. Η κατάσταση της οδοντοφυΐας και του στόματός σας είναι υψίστης σημασίας για τη γενική υγεία σας και θα συμβάλει στη συνολική μακροζωία σας.

Η μακροχρόνια κακή διαχείριση του στόματός σας μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή των ούλων, κοινώς γνωστή ως ουλίτιδα (αιμορραγία των ούλων), η οποία τελικά θα οδηγήσει στην επιδείνωση των δομών που αποτελούν τα θεμέλια του στόματός σας και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών σε μεγάλη ηλικία.

Υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες και συχνά παρεξηγημένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συνθηκών του στόματος και της ηλικίας.

Τερηδόνα – Γενικά, ο κίνδυνος τερηδόνας είναι υψηλότερος στα βρεφικά και εφηβικά μας χρόνια. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, με την ενήλικη οδοντοφυΐα να μπαίνει σε σχηματισμό, η νεοσχηματιζόμενη φθορά των δοντιών είναι λιγότερο πιθανή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για νέες τρύπες.
Ένας τύπος αποσύνθεσης που γίνεται πιο διαδεδομένος είναι η τερηδόνα των ριζών. Πρόκειται για βλάβες που εμφανίζονται στη ριζική επιφάνεια των δοντιών που συνήθως καλύπτεται από τα ούλα. Οι συνθήκες που επηρεάζουν το επίπεδο παραγωγής σάλιου μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο αποσύνθεσης των ριζών.

Άλλες περιοχές που αποτελούν κίνδυνο τερηδόνας είναι προηγούμενες οδοντικές αποκαταστάσεις που δεν παρακολουθούνται ή δεν αντικαθίστανται εγκαίρως.

Ασθένεια των ούλων – Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος ασθένειας των ούλων αυξάνεται. Με κάθε γενέθλια, πρέπει να είμαστε όλο και πιο συνετοί στην παρακολούθηση, τη διατήρηση και τη φροντίδα της υγείας των ούλων μας.

Καρκίνος του στόματος – Ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος αυξάνεται με την ηλικία. Ενώ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, καθώς μεγαλώνουμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξετάσεις μας για καρκίνο του στόματος.

Κρατήστε τα δόντια σας σε άριστη κατάσταση:
-Περιορίστε τα γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα και ποτά.

Τόσο τα γλυκά όσο και τα αμυλούχα προϊόντα είναι τα χειρότερα πράγματα για τα δόντια σας, ανεξάρτητα από το αν είστε νέοι ή ηλικιωμένοι. Η ζάχαρη δημιουργεί οξύ που μπορεί να διαβρώσει τα δόντια σας και τα αμυλούχα τρόφιμα προσκολλώνται στα δόντια και σχηματίζουν πλάκα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση βακτηρίων.

-Βούρτσισμα και νήμα κάθε μέρα.

Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Το βούρτσισμα και το νήμα παρέχουν μια μεγάλη γραμμή άμυνας κατά της πλάκας, της τερηδόνας και της ασθένειας των ούλων.

-Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά.

Με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρό σας, μπορεί να εντοπίσετε τυχόν οδοντικά προβλήματα στα αρχικά τους στάδια. Εάν καθυστερήσετε τη θεραπεία, μπορεί να καταλήξετε με μόνιμη βλάβη. Επίσης ο οδοντίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει στα δόντια σας έναν σχολαστικό, επαγγελματικό καθαρισμό, ο οποίος φτάνει σε όλα τα δύσκολα σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε και θα αφήσει τα δόντια σας καθαρά και τα ούλα σας ωραία και υγιή.

-Εάν καπνίζετε, σταματήστε.

Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη βλάβη στα δόντια και τους στοματικούς ιστούς μειώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων, οπότε σε συνδυασμό με τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, η στοματική υγεία μπορεί να γίνει μια σημαντική ανησυχία. Είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος.

-Διατηρήστε τις οδοντιατρικές εργασίες καλά συντηρημένες.

Εάν φοράτε τεχνητές οδοντοστοιχίες, φροντίστε να τις διατηρείτε καθαρές και να ακολουθείτε τις ειδικές οδηγίες φροντίδας του οδοντιάτρου σας. Ακριβώς όπως τα φυσικά δόντια, οι οδοντοστοιχίες μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό αν τις φροντίσετε καλά. Με το πρώτο σημάδι οποιουδήποτε πόνου, κακής αναπνοής ή δυσφορίας, κλείστε ραντεβού για να δείτε τον οδοντίατρό σας. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για όσους φορούν οδοντοστοιχίες – ο οδοντίατρός σας θα σας πει πόσο συχνά θα ήθελε να σας βλέπει.

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...

Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Στη σύγχρονη εποχή πολλοί αναζητούν τρόπους να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο. Πολύ μελάνι έχει χυθεί...

Προσυμπτωματικός έλεγχος (Screening)  καρκίνου παχέος εντέρου

             Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος ανάπτυξης...

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 7 ύπουλα σημάδια της νόσου του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με ειδικούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μερικές φορές εντερική ενόχληση, αλλά πώς θα καταλάβετε εάν έχετε μια συγκεκριμένη πάθηση, όπως το...