Δεν είναι τόσο απλό, όμως. Το πλύσιμο των χεριών παραμένει η καλύτερη άμυνά σας ενάντια στη μόλυνση των ιών και ο ύπνος είναι επίσης ένα κρίσιμο συστατικό μιας ισχυρής άμυνας.
Τρώτε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα: Η βιταμίνη C σε τρόφιμα όπως οι φράουλες, οι πιπεριές, το μπρόκολο και τα εσπεριδοειδή, βοηθά στη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των φαγοκυττάρων (το είδος που καταπίνει δυνητικά επιβλαβή σωματίδια). Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση των ιστών στο στόμα, τα έντερα και την αναπνευστική οδό υγιή και βρίσκεται στις γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα καρότα και το πεπόνι. Να θυμάστε ότι η κατανάλωση των πραγματικών φρούτων ή λαχανικών είναι καλύτερη από την κατανάλωση συμπληρωμάτων μίας βιταμίνης, καθώς είναι πιθανό όλα τα συστατικά του φαγητού να αλληλοεπιδρούν για να προσφέρουν προστασία.
Συμπεριλάβετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Αυτά είναι τρόφιμα που διατηρούνται φυσικά από βακτήρια και είναι καλά για το «μικροβιόμωμα». Αυτό είναι το όνομα για τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερό σας, όπου πραγματικά βρίσκονται πολλά κύτταρα που εμπλέκονται στην ανοσία. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι (αναζητήστε τον όρο «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» στην ετικέτα), το κεφίρ, το ξινολάχανο, το miso και το kimchi βοηθούν τα ευεργετικά βακτήρια να ανθίσουν στο έντερο, αφήνοντας λιγότερο χώρο για επιβλαβή σφάλματα.
Καρυκεύστε τα γεύματά σας: Κάθε φυτική τροφή έχει τις δικές της μοναδικές ενώσεις που προσφέρουν πιθανά οφέλη για την ενίσχυση της υγείας. Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το τζίντζερ, η ρίγανη και η κανέλα έχουν όλα ερευνηθεί για συναρπαστικές ικανότητες ως αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Δεν είναι μαγικές θεραπείες και το να τις σκάσεις με τη μορφή χαπιών δεν είναι το ίδιο με το να τρως την πραγματική προσφορά. Αλλά η προσθήκη γεύσης σε φαγητά με αυτά τα συστατικά σημαίνει ότι λαμβάνετε ακόμη περισσότερες ευεργετικές ενώσεις στα γεύματα που τρώτε κάθε μέρα.