Νιώθετε ότι αρρωσταίνετε; 6 κινήσεις ματ που μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Η αδιαθεσία που νιώθατε την προηγούμενη μέρα δεν ήταν απλώς παροδική επειδή δεν είχατε κοιμηθεί καλά. Τα συμπτώματα της επόμενης ημέρας επιβεβαιώνουν ότι έχετε κρυολογήσει. Καταρροή, πονόλαιμος και βήχας είναι μερικά από αυτά και θα σας ταλαιπωρούν τις επόμενες μέρες, ανατρέποντας τα σχέδιά σας. Μπορείτε όμως να μικρύνετε αυτό το χρόνο;

Αν και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες απλές μεθόδους που όχι μόνο διευκολύνουν τα συμπτώματα, αλλά ενδεχομένως να μειώσουν και τη διάρκειά τους.

Ρινικά σπρέι

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ Ron Eccles, ειδικό στις βιοεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, τα ρινικά σπρέι βοηθούν αρκετά. Θα πρέπει όμως να δράσετε αμέσως, καθώς δεν θα αποκομίσετε κανένα όφελος μετά τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα. Τα εκχυλίσματα φυκιών που χρησιμοποιούνται στα ρινικά σπρέι δρουν ως αντι-ιικός παράγοντας, βοηθώντας στο σχηματισμό ενός προστατευτικού φραγμού που εμποδίζει τους ιούς και τα αλλεργιογόνα να εξαπλωθούν περαιτέρω στο σώμα, μειώνοντας τη συνολική διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος.
Για τη βουλωμένη μύτη, ο καθηγητής συνιστά τα σπρέι που περιέχουν τις χημικές ουσίες οξυμεταζολίνη ή ξυλομεταζολίνη, για ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Ζεστά ροφήματα 

Ένα φλιτζάνι μέλι με λεμόνι είναι ένας εύκολος τρόπος να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του βήχα και του πονόλαιμου. Ο καθηγητής Eccles εξήγησε ότι ένα τέτοιο ρόφημα αποδίδει επειδή προάγει τη σιελογένεση που καταπραΰνει το λαιμό.

Αναλγητικά 

Για την καταπολέμηση πιο έντονων συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη ή μυϊκοί πόνοι, συνιστάται η χρήση της παρακεταμόλης.

Συμπληρώματα 

Υπάρχουν ερευνητικά ευρήματα που υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος. Μια ανασκόπηση από το Cochrane Library διαπίστωσε ότι η λήψη μικρών δόσεων 10-40 mg συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για μερικές ημέρες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Προσοχή, όμως, στην ημερήσια πρόσληψη, καθώς δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 25mg.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την αναγέννηση και την επισκευή των ιστών στο σώμα και για την μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, δηλαδή τη μισή ποσότητα από αυτή που περιέχεται σε ένα τυπικό ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine διαπίστωσε ότι μειώθηκε η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όταν η βιταμίνη λαμβάνεται σε δόσεις τουλάχιστον 0,2 g/ημέρα. Αντίστοιχα, σε μια διαφορετική μελέτη, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη C μείωσε τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να συμβάλει στην άμυνα ενάντια στο κρυολόγημα. Ενώ βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και το κόκκινο κρέας, καθώς και από το ηλιακό φως, το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE) συνιστά τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ώρες φωτός μειώνονται.

Η πρόληψη ο καλύτερος γιατρός

Για να αποτραπεί η μόλυνση, θεωρείται σημαντικό να έχουμε χτίσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο καθηγητής Eccles δήλωσε ότι η απλή κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και η ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, αρκούν για να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή λειτουργία.

Σχετικά Άρθρα

Πώς να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα μετά το γιορτινό τραπέζι – Χρήσιμα Tips

Την περίοδο των Χριστουγέννων κυριαρχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα τραπέζια με λαχταριστά φαγητά και παραδοσιακά εδέσματα. Ένα από συχνά προβλήματα,...

Σελινόριζα: Το πολύτιμο χειμωνιάτικο λαχανικό των γιορτών – Ωφελεί το έντερο και προστατεύει την καρδιά

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό με πλούσια γεύση και εξαιρετική διατροφική αξία. Τώρα τον χειμώνα είναι στην καλύτερη εποχή της,...

Γιατί μας πιάνει τόσο συχνά λιγούρα για αλμυρά φαγητά;

Πόσες φορές έχει τύχει να αισθανθείς μια ξαφνική λιγούρα για αλμυρά φαγητά; Ενώ ενδεχομένως δεν το παρατηρούμε όταν το σώμα αναζητά μια...

Η πρωτεΐνη που προστατεύει την καρδιά από τις βλάβες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, τα...