Ο 93χρονος Richard Morgan θα μπορούσε να είναι ένας απλός συνταξιούχος που περνάει ήρεμα τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του, φροντίζοντας τον κήπο του ή παίζοντας σκάκι. Πρώην κατασκευαστής μπαταριών και αρτοποιός, άρχισε να γυμνάζεται μόλις πριν από 20 χρόνια, έχοντας σήμερα τη φυσική κατάσταση ενός τριαντάρη!
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ο σφυγμός του έφτασε τους 153 παλμούς ανά λεπτό, ξεπερνώντας τον αναμενόμενο μέγιστο καρδιακό ρυθμό για την ηλικία του και όντας ανάμεσα στις υψηλότερες τιμές για άτομα στα 90 τους χρόνια, υποδεικνύοντας μια πολύ δυνατή καρδιά.
«Ξεκίνησα από το πουθενά και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μεγάλη ευχαρίστηση στην άσκηση» επισήμανε ο ίδιος.
Εκτός από την καθημερινή γυμναστική, ο κύριος Morgan ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, που αποτελούν το κλειδί για την οικοδόμηση των μυών και τη διατήρηση του μεταβολισμού, υπερβαίνοντας όμως τακτικά τη συνήθη διατροφική σύσταση των περίπου 60 γραμμαρίων.
«Θα πρέπει να εξετάσουμε τους πολύ δραστήριους ηλικιωμένους αν θέλουμε να κατανοήσουμε τη γήρανση» δήλωσε ο Bas Van Hooren, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Βέβαια, ο κύριος Μόργκαν πιθανώς είχε κάποια γενετικά πλεονεκτήματα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς η ικανότητά του στην κωπηλασία φαίνεται να είναι οικογενειακή υπόθεση. Επιπλέον, οι αγωνιστικές του επιδόσεις τα τελευταία χρόνια είναι πιο αργές από ό,τι ήταν πριν από 15, 10 ή ακόμη και πέντε χρόνια. Συνεπώς, αν και η άσκηση δεν έχει τη δυνατότητα να «σβήσει» τις επιπτώσεις της γήρανσης, μπορεί να επιβραδύνει τις επιπτώσεις της στο σώμα.
Η περίπτωση του κύριου Morgan είναι ένα καλό παράδειγμα ανθρώπων 90 και 100 ετών, που πλέον έχουν επιτύχει μεγάλη μακροζωία παραμένοντας σωματικά δραστήριοι. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα παρόμοια παραδείγματα, όπως ο 100χρονος Les Savino από την Πενσυλβάνια, ο οποίος γυμνάζεται τρεις ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, συνδυάζοντας τα βάρη και την αερόβια προπόνηση.
Υπάρχουν πλέον αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μόλις 20 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, άνοιας και καρδιακών παθήσεων κατά περίπου το ένα τρίτο, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική από ορισμένα φάρμακα.