Πιεσοθεραπεία, τί είναι και ποια είναι η θεωρία πίσω από αυτήν;

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, η πιεσοθεραπεία εφαρμόζει τις ίδιες αρχές με τον βελονισμό για την προώθηση της χαλάρωσης και της ευεξίας και για τη θεραπεία ασθενειών. Μερικές φορές ονομάζεται βελονισμός πίεσης και θεωρείται συχνά ως απλά βελονισμός χωρίς τις βελόνες. Αλλά τι ακριβώς είναι η πιεσοθεραπεία και πώς λειτουργεί;

Η πιεσοθεραπεία είναι μόνο μία από τις πολλές ασιατικές θεραπείες σώματος (ABT) με ρίζες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM). Παραδείγματα άλλων ασιατικών θεραπειών bodywork είναι το ιατρικό τσιγκόνγκ και το Tuina. Το σιάτσου είναι μια ιαπωνική μορφή πιεσοθεραπείας.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρία περιγράφει ειδικά σημεία βελονισμού, ή σημεία πιεσοθεραπείας, που βρίσκονται κατά μήκος μεσημβρινών ή καναλιών στο σώμα σας. Αυτοί είναι οι ίδιοι ενεργειακοί μεσημβρινοί και βελονιστικά σημεία με εκείνους που στοχεύουν με βελονισμό. Πιστεύεται ότι μέσω αυτών των αόρατων καναλιών ρέει ζωτική ενέργεια  ή μια δύναμη ζωής που ονομάζεται qi (ch’i). Πιστεύεται επίσης ότι αυτοί οι 12 μεγάλοι μεσημβρινοί συνδέουν συγκεκριμένα όργανα ή δίκτυα οργάνων, οργανώνοντας ένα σύστημα επικοινωνίας σε όλο το σώμα σας. Οι μεσημβρινοί ξεκινούν από τα δάχτυλά σας, συνδέονται με τον εγκέφαλό σας και στη συνέχεια συνδέονται με ένα όργανο που σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο μεσημβρινό.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όταν ένας από αυτούς τους μεσημβρινούς είναι μπλοκαρισμένος ή εκτός ισορροπίας, μπορεί να εμφανιστεί ασθένεια. Η πιεσοθεραπεία και ο βελονισμός πιστεύεται ότι βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

Οι ασκούμενοι πιεσοθεραπείας χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους, τις παλάμες, τους αγκώνες ή τα πόδια τους ή ειδικές συσκευές για να ασκήσουν πίεση σε βελονιστικά σημεία στους μεσημβρινούς του σώματος. Μερικές φορές, η πιεσοθεραπεία περιλαμβάνει επίσης τέντωμα ή μασάζ πιεσοθεραπείας, καθώς και άλλες μεθόδους.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας πιεσοθεραπείας, ξαπλώνετε πλήρως ντυμένοι σε ένα μαλακό τραπέζι μασάζ. Ο θεραπευτής πιέζει απαλά τα σημεία πιεσοθεραπείας στο σώμα σας. Μια συνεδρία διαρκεί συνήθως περίπου μία ώρα. Μπορεί να χρειαστείτε αρκετές συνεδρίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν πιστεύουν όλοι οι δυτικοί επαγγελματίες ότι αυτό είναι δυνατό ή ακόμα και ότι υπάρχουν αυτοί οι μεσημβρινοί. Αντ’ αυτού, αποδίδουν οποιαδήποτε αποτελέσματα σε άλλους παράγοντες, όπως μειωμένη ένταση των μυών, βελτιωμένη κυκλοφορία ή διέγερση των ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικά αναλγητικά.

Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη της πιεσοθεραπείας για την υγεία  είναι στα σπάργανα. Ακολουθούν μερικά προβλήματα υγείας που φαίνεται να βελτιώνονται με την πιεσοθεραπεία:

-Ναυτία. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της πιεσοθεραπείας του καρπού για την πρόληψη και τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου:

  • Μετά το χειρουργείο
  • Κατά τη διάρκεια της αναισθησίας της σπονδυλικής στήλης
  • Μετά τη χημειοθεραπεία
  • Από ναυτία κίνησης
  • Σχετικά με την εγκυμοσύνη

 

-Πόνος. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η πιεσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον πόνο στην πλάτη, μετεγχειρητικό πόνο ή πονοκέφαλο. Ο πόνος από άλλες καταστάσεις μπορεί επίσης να ωφεληθεί.

-Αρθρίτιδα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η πιεσοθεραπεία απελευθερώνει ενδορφίνες και προάγει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, βοηθώντας με ορισμένους τύπους αρθρίτιδας.

-Κατάθλιψη και άγχος. Περισσότερες από μία μελέτες δείχνουν ότι η κόπωση και η διάθεση μπορεί να βελτιωθούν από τη χρήση πιεσοθεραπείας. Απαιτούνται καλύτερα σχεδιασμένες δοκιμές για να είμαστε σίγουροι.

Γενικά, η πιεσοθεραπεία είναι πολύ ασφαλής. Εάν έχετε καρκίνο, αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις ή χρόνια πάθηση, φροντίστε να συζητήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπεία που περιλαμβάνει κίνηση αρθρώσεων και μυών, όπως η πιεσοθεραπεία. Και, βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας βελονισμού σας είναι αδειοδοτημένος και πιστοποιημένος.

Η πιεσοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθεί εάν ισχύει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες συνθήκες:

  • Η θεραπεία είναι στην περιοχή ενός καρκινικού όγκου ή εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά
  • Έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης ή ασθένεια των οστών που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με φυσική χειραγώγηση
  • Έχετε κιρσούς
  • Είστε έγκυος (επειδή ορισμένα σημεία μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις).

Σχετικά Άρθρα

«Επιτρέπεται» να κοιμάται η μαμά με το μωρό στο ίδιο κρεβάτι; Οι ειδικοί απαντούν

Κι έρχεται η στιγμή που η αναμονή τελειώνει. Το μωρό έρχεται επιτέλους στο σπίτι. Η αγωνία των γονιών μεγάλη, ειδικά...

Το έξυπνο κόλπο για να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη

Σίγουρα σας είναι οικεία η κίνηση του να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στο σβέρκο μας πριν μπούμε στη θάλασσα....

Η άγνωστη «ομάδα αίματος» που έχει περίπου το 1% του πληθυσμού – Επιστήμονες λύνουν μυστήριο 50 ετών

Γνωρίζουμε πολλά πράγματα σχετικά με τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τις ομάδες αίματος. Ωστόσο, ακόμα διαθέτουμε περιορισμένες γνώσεις...

Γιατί πονάω στο σεξ;

Ένα από τα πράγματα που δεν θέλεις να σου συμβούν κατά τη διάρκεια των πολύ προσωπικών σου στιγμών,...