Αλλεργίες: Γιατί τα παιδιά των πόλεων ταλαιπωρούνται περισσότερο

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ποιος είναι ο λόγος που τα παιδιά των πόλεων εμφανίζουν πιο συχνά αλλεργίες, σε σύγκριση με τα παιδιά της υπαίθρου; Μια νεότερη μελέτη δίνει μια νέα διάσταση σε αυτό το «μυστήριο», απαντώντας στο πώς διαμορφώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, καθώς και τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Τμήμα Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC), ανακάλυψαν ένα υποσύνολο ανοσοποιητικών κυττάρων, που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο, και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλεργιών και να εξηγήσει τις διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών πληθυσμών.

Τι κερδίζουν τα παιδιά που μένουν στην εξοχή

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Allergy, εντόπισε έναν μοναδικό υποπληθυσμό Τ κυττάρων, γνωστό ως βοηθητικά κύτταρα 2 (Th2), με ξεχωριστά μοριακά χαρακτηριστικά. Τα Τ-κύτταρα είναι τα θεμελιώδη κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο συγκεκριμένος υπότυπος αναγνωρίζει ορισμένα τρόφιμα ως αλλεργιογόνα και επιτίθεται σε αυτά, σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Kirsi Järvinen-Seppo, επικεφαλής της Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων UR Medicine Golisano.

Για να καταλήξουν οι ερευνητές σε αυτά τα αποτελέσματα, έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των δειγμάτων αίματος από βρέφη που ζούσαν σε πόλεις και εκείνων μιας αγροτικής κοινότητας, των Μεννονιτών Παλαιάς Τάξης, που είναι γνωστή για τα χαμηλά ποσοστά αλλεργιών στην περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης.

Διαπίστωσαν ότι, ενώ τα βρέφη της πόλης είχαν υψηλότερα επίπεδα των επιθετικών Th2 κυττάρων, τα βρέφη της αγροτικής κοινότητας είχαν περισσότερα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, που βοηθούν να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε ισορροπία και μειώνουν την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων.

Βασικός ο ρόλος του μικροβιώματος

Αν και χρειάζονται πρόσθετες έρευνες για τον εντοπισμό μιας πιθανής αιτίας, η Δρ. Jarvinen-Seppo υποθέτει ότι οι διαφορές στην ανάπτυξη του εντερικού μικροβιώματος μεταξύ των δύο πληθυσμών και η μεγαλύτερη έκθεση σε «υγιή» βακτήρια στα παιδιά της υπαίθρου μπορεί να είναι ένας παράγοντας.

«Το αγροτικό περιβάλλον, το οποίο είναι πλούσιο σε μικροβιακή έκθεση, φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός πιο ανεκτικού ανοσοποιητικού συστήματος. Tην ίδια στιγμή, το αστικό περιβάλλον μπορεί να προάγει την εμφάνιση ανοσοποιητικών κυττάρων που είναι προετοιμασμένα για αλλεργική φλεγμονή», δήλωσε η Δρ. Jarvinen-Seppo.

Η ερευνητική εργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με το πώς η έκθεση στα πρώιμα στάδια της ζωής επηρεάζει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στόχος είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, για την αποκάλυψη προστατευτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε προληπτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προβιοτικών ή παρεμβάσεων που υποστηρίζουν το μικροβίωμα.

«Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις συνθήκες για αυτή τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών υποπληθυσμών των Τ-κυττάρων, μπορούμε ενδεχομένως να βρούμε λύσεις στην ανάπτυξη αλλεργικών ασθενειών», κατέληξε η Δρ. Järvinen-Seppo.

Σχετικά Άρθρα

Καύσωνας: Πώς επηρεάζει το πεπτικό και την άμυνα του οργανισμού

Όταν ο υδράργυρος «σκαρφαλώνει» στους 40°C, το πρώτο μας μέλημα είναι να προστατευτούμε από τη ζέστη με δροσερά...

Δέκα τροφές «φύλακες» για την υγεία μας

Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο — ούτε καν ένα «superfood» — δεν μπορεί να προσφέρει όλη την ενέργεια που χρειάζεται...

Το «γιαπωνέζικο περπάτημα» το νέο viral trend, και χρειάζεται μόνο 30 λεπτά – Ξεχάστε τα 10.000 βήματα την ημέρα

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από διάφορες τάσεις άσκησης μέσω περπατήματος, και μάλιστα καθόλου τυχαία! Το...

Γιατί κάποιοι αρρωσταίνουν μόλις ξεκινούν διακοπές; Το σύνδρομο που τους απειλεί

Η προσμονή και η ανυπομονησία για μερικές μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης είναι μεγάλη. Κι όταν φθάνει εκείνη η στιγμή, έρχονται...