Είτε παίρνετε φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης είτε όχι, κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το πρόβλημα είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επειδή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για υψηλή χοληστερόλη που πρέπει να αποφεύγετε:
1. Κόκκινο κρέας. Το βοδινό, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα κομμάτια κρέατος όπως το χάμπουργκερ, τα παϊδάκια, οι χοιρινές μπριζόλες και τα ψητά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τελείως το κρέας, απλά να το τρώτε μόνο περιστασιακά ή να το αντικαταστήσεις με πρωτεΐνες που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, όπως στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, ψάρια και φασόλια.
2. Τηγανητά φαγητά. Τρόφιμα όπως φτερούγες κοτόπουλου, μπαστούνια μοτσαρέλας και ροδέλες κρεμμυδιού είναι από τα χειρότερα όσον αφορά τη χοληστερόλη.
Αν σας αρέσουν τα τηγανητά φαγητά, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος, ή ψήστε στο γκριλ φαγητά όπως πατάτες και κοτόπουλο.
4. Αρτοσκευάσματα. Τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά παρασκευάζονται συχνά με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λίπους, γεγονός που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τελείως τα γλυκά, απλώς κάντε μερικές αντικαταστάσεις.
Πηγή: harvard.edu