H σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου

Ημερομηνία:

Κοινοποίηση:

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να μολύνει το στόμα και το λαιμό και να προκαλέσει καρκίνο του στοματοφάρυγγα, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο CANCER.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο στοματικός έρωτας με περισσότερους από 10 ερωτικούς συντρόφους στο στοματικό σεξ συσχετίστηκε με 4,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στοματοφαρυγγικού καρκίνου σχετικού με τον ιό HPV. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι το στοματικό σεξ σε νεαρή ηλικία και οι περισσότεροι σύντροφοι σε μικρότερη χρονική περίοδο (ένταση στοματικού σεξ) συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λαιμού (στοματοφάρυγγα) που σχετίζεται με τον HPV.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ισχυριστεί ότι το στοματικό σεξ αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του στοματοφάρυγγα που σχετίζεται με τον ιό HPV. Έτσι, για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά που σχετίζεται με το στοματικό σεξ μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο, η Δρ. Virginia Drake και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins κάλεσαν 163 άτομα με στοματοφαρυγγικό καρκίνο σχετικό με τον HPV και άλλα 345 χωρίς τη νόσο να ολοκληρώσουν μια έρευνα συμπεριφοράς.

Εκτός από παράγοντες όπως ο χρόνος και η ένταση του στοματικού σεξ, φάνηκε πως τα άτομα που είχαν μεγαλύτερους σε ηλικία σεξουαλικούς συντρόφους όταν ήταν νέοι και εκείνοι που είχαν συντρόφους με εξωσυζυγική σχέση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα σχετικό με τον ιό HPV.

«Η μελέτη μας ενισχύει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων στο στοματικό σεξ, αλλά και άλλοι παράγοντες που δεν είχαν αξιολογηθεί μέχρι τώρα και συμβάλλουν στον κίνδυνο από του στόματος έκθεσης στον ιό HPV και σε επακόλουθη ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα σχετικού με τον ιό. Καθώς τα περιστατικά στοματοφαρυγγικού καρκίνου λόγω HPV συνεχίζουν να αυξάνονται, η μελέτη αυτή προσφέρει μια προσωρινή αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για τη νόσο. Εν ολίγοις, αποκαλύψαμε πρόσθετες πτυχές στο πώς και το γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο καρκίνου, πράγμα που μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα

Προστατέψτε τα μάτια σας κατά το ψήσιμο

Οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πυρετώδεις την περίοδο που διανύουμε. Ωστόσο τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται...

Αυτό είναι το αγαπημένο τρόφιμο της καρδιάς – Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν κατά 36% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα ψάρια θεωρούνται το αγαπημένο τρόφιμο για την καρδιά και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι ωφέλειες των ψαριών...

Γιατί οι Έλληνες θέλουν να κόψουν το κρέας;

Επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη οι Έλληνες καταναλωτές, όπως προκύπτει από πρόσφατη πανελλαδική...

Οι σκοτεινές και παραπλανητικές μέθοδοι των influencers που βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Στη πολυσυζητημένη πλέον σειρά του Netflix, «Apple Cider Vinegar», βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Αυστραλής influencer Belle Gibson, είναι σοκαριστικό το...