Μελέτες για την αλλαγή ώρας: Πώς επηρεάζει το σώμα και τον ύπνο μας

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Εκτεταμένη είναι η έρευνα που αφορά το πώς η αλλαγή ώρας και η στροφή των ρολογιών μία ώρα μπροστά την Κυριακή 31 Μαρτίου μπορεί να επηρεάζει τους ανθρώπους.

Το πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι η αλλαγή στην έκκριση μελατονίνης, μιας ορμόνης που δρα ρυθμίζοντας τις καταστάσεις εγρήγορσης και ύπνου με βάση το φως του ήλιου.

Στο φως, παράγεται λιγότερη μελατονίνη, επομένως ο ύπνος έρχεται αργότερα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι άνθρωποι κοιμούνται 40 λεπτά λιγότερο, κατά μέσο όρο, τη Δευτέρα μετά την ανοιξιάτικη θερινή ώρα, γεγονός που έχει συνέπειες.
Με την αλλαγή της ώρας, το καθημερινό ή εργασιακό πρόγραμμα δεν αλλάζει, οπότε από την άποψη του βιολογικού ρολογιού, ο άνθρωπος διακόπτει τη ρουτίνα του ύπνου, ξυπνώντας μία ώρα νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, ξεκουράζεται λιγότερο.

Αναλυτικά οι επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν:

  • Δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα
  • Αίσθημα «τζετ λαγκ», κόπωση ή/και κούραση
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ευερεθιστότητα
  • Έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης
  • Μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση
  • Διαταραχή της αίσθησης της πείνας

Τρόποι ελαχιστοποίησής τους:

  • Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά πριν πάτε για ύπνο
  • Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου
  • Αφιερώστε χρόνο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Κάντε ένα σύντομο ύπνο μέσα στη μέρα
  • Μην καταναλώνετε καφεΐνη πριν τη στιγμή που θα πάτε να κοιμηθείτε

Σχετικά Άρθρα

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που...

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που εμπεριέχεται στις ελιές, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα...

Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Υπάρχει ένας όρος για αυτό το φαινόμενο, λέει ο Tali Sharot, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου...

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...