Οι πατάτες μετράνε ως λαχανικό ή όχι;

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι λευκές πατάτες, μαζί με το καλαμπόκι και τα μπιζέλια, εμπίπτουν στην υποκατηγορία “αμυλούχα λαχανικά”.

Η κατανάλωση λαχανικών όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των αμυλούχων λαχανικών, αποτελεί «βασικό στοιχείο» ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι οι πατάτες μπορεί να αναταξινομηθούν ως σιτηρά στις ενημερώσεις των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών το 2025.

Ο Kam Quarles, διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Πατάτας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε ένα «χαοτικό αποτέλεσμα» όταν κατέθεσε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαιτητικών Οδηγιών τον Σεπτέμβριο.

«Οι πατάτες ταξινομούνται μαζί με άλλα λαχανικά με βάση τα βοτανικά και κηπευτικά χαρακτηριστικά τους. Ως εκ τούτου, η απόφαση να αναταξινομηθούν εσφαλμένα ως σιτηρά είναι τεχνικά ανακριβής και δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μέτρηση», δήλωσε ο Quarles.

Οι πατάτες δεν έχουν παρόμοιο θρεπτικό προφίλ με άλλα λαχανικά όπως το μαρούλι, οι ντομάτες και τα καρότα, αλλά επίσης δεν ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ ενός σπόρου, σύμφωνα με την Caroline West Passerrello, EdD, RDN, LDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγο με έδρα το Πίτσμπουργκ.

Σε αντίθεση με τα πράσινα λαχανικά, οι πατάτες περιέχουν άμυλα που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το θρεπτικό προφίλ των πατατών μοιάζει με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρόμη και το καστανό ρύζι. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ψητών πατατών προσφέρει παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης, ινών και ανόργανων συστατικών με 100 γραμμάρια μαγειρεμένου καστανού ρυζιού. Αλλά τα άμυλα στα δημητριακά ολικής αλέσεως χωνεύονται πιο αργά και, ως εκ τούτου, δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα τόσο γρήγορα.

Οι πατάτες είναι αρκετά θρεπτικές και μπορούν να σερβιριστούν με διάφορους τρόπους. Είναι σχεδόν χωρίς λιπαρά και περιέχουν πολλές βιταμίνες όπως Β6, C και κάλιο. Και μπορούν να περιέχουν διαιτητικές ίνες, ειδικά αν τις καταναλώνετε με τη φλούδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξαιρεί επίσης τις πατάτες από την κατηγορία λαχανικών και ο οδηγός Eatwell του Ηνωμένου Βασιλείου ταξινομεί τις πατάτες ως αμυλούχους υδατάνθρακες μαζί με το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Σχετικά Άρθρα

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που...

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που εμπεριέχεται στις ελιές, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα...

Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Υπάρχει ένας όρος για αυτό το φαινόμενο, λέει ο Tali Sharot, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου...

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...