Σαρκοπενία και γήρανση, αντιμετώπιση.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Από τη στιγμή που γεννιέσαι μέχρι περίπου τη στιγμή που θα κλείσεις τα 30, οι μύες σου μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Αλλά κάποια στιγμή στα 30 σου, αρχίζεις να χάνεις μυϊκή μάζα και λειτουργία. Η αιτία είναι η σαρκοπενία που σχετίζεται με την ηλικία ή η σαρκοπενία με τη γήρανση.

Τα σωματικά ανενεργά άτομα μπορούν να χάσουν έως και 3% έως 5% της μυϊκής τους μάζας κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Ακόμα κι αν είστε δραστήριοι, θα έχετε ακόμα κάποια απώλεια μυών.

Δεν υπάρχει κανένα τεστ ή συγκεκριμένο επίπεδο μυϊκής μάζας που θα διαγνώσει τη σαρκοπενία. Οποιαδήποτε απώλεια μυών έχει σημασία γιατί μειώνει τη δύναμη και την κινητικότητα.

Η σαρκοπενία εμφανίζεται συνήθως πιο γρήγορα γύρω στην ηλικία των 75 ετών. Αλλά μπορεί επίσης να επιταχυνθεί ήδη από τα 65 ή μέχρι τα 80. Είναι ένας παράγοντας αδυναμίας και της πιθανότητας πτώσεων και καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία και απώλεια αντοχής, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα . Η μειωμένη δραστηριότητα συρρικνώνει περαιτέρω τη μυϊκή μάζα.

Αν και η σαρκοπενία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα που είναι ανενεργά, το γεγονός ότι εμφανίζεται και σε άτομα που παραμένουν σωματικά δραστήρια υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην ανάπτυξή της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την αποστολή σημάτων από τον εγκέφαλο στους μύες για την έναρξη της κίνησης
  • Χαμηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης , της τεστοστερόνης και του αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη
  • Μείωση της ικανότητας μετατροπής της πρωτεΐνης σε ενέργεια
  • Δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες ή πρωτεΐνη κάθε μέρα για να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα
Η κύρια θεραπεία για τη σαρκοπενία είναι η άσκηση, ειδικά η προπόνηση με αντιστάσεις ή η προπόνηση δύναμης . Αυτές οι δραστηριότητες αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή χρησιμοποιώντας βάρη ή ζώνες αντίστασης.

Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει το νευρομυϊκό σας σύστημα και τις ορμόνες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ικανότητα ενός ηλικιωμένου ενήλικα να μετατρέπει την πρωτεΐνη σε ενέργεια σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ο σωστός αριθμός, η ένταση και η συχνότητα της άσκησης με αντίσταση είναι σημαντικά για να έχετε το μέγιστο όφελος με τον μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή ή προπονητή για να αναπτύξετε ένα σχέδιο άσκησης .

Παρόλο που η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η προτιμώμενη θεραπεία για τη σαρκοπενία, μερικές είναι υπό μελέτη. Περιλαμβάνουν:

  • Ουροκορτίνη II. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μυϊκή ατροφία που μπορεί να συμβεί όταν βρίσκεστε σε γύψο ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα. Η χρήση του για την οικοδόμηση μυϊκής μάζας σε ανθρώπους δεν έχει μελετηθεί και δεν συνιστάται.
  • Συμπληρώματα τεστοστερόνης
  • Συμπληρώματα αυξητικής ορμόνης
  • Φάρμακα για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου (συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη , της παχυσαρκίας και της υπέρτασης )

Σχετικά Άρθρα

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που...

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που εμπεριέχεται στις ελιές, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα...

Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Υπάρχει ένας όρος για αυτό το φαινόμενο, λέει ο Tali Sharot, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου...

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...