Τα κάστανα και η διατροφική τους αξία αλλά και τα οφέλη για την υγεία.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα κάστανα αποτελούν πηγή τροφής για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, αλεσμένα σε αλεύρι ή ανακατεμένα σε αρτοσκευάσματα.

Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C και είναι πιο κοντά στα φρούτα παρά στους ξηρούς καρπούς.

Αναπτύσσονται σε δέντρα του γένους Castanea και πολλά είδη αυτής της ομάδας μπορούν να ζήσουν για πάνω από 500 χρόνια.

Τα κάστανα έχουν σχετικά χαμηλές θερμίδες. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, φαινολών και βιταμίνης C.

Θα βρείτε επίσης μια ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα στα κάστανα, όπως:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Α
  • Σύμπλεγμα βιταμινών Β
  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Ψευδάργυρος
  • Σίδηρος
  • Χαλκός
  • Μαγγάνιο

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα τέταρτο φλιτζάνι ψητά κάστανα περιέχει:

  • Θερμίδες: 88
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 4 γραμμάρια
  • Χοληστερίνη: 0 χιλιοστόγραμμα
  • Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα

Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα σας δίνει το 35-45% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά και πάλι έχουν από 15-20% DMV. Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C στα κάστανα κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Τα κάστανα παραμένουν καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό και ελλαγικό οξύ: δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη συγκέντρωση τους όταν μαγειρεύονται.

Τα κάστανα ωφελούν την υγεία:

Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες σας βοηθούν να έχετε τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα (μικροβίωμα). Επίσης, δεν περιέχουν γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη.

Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι το σώμα απορροφά με αργό ρυθμό τα άμυλα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (54). Τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν τα τρώτε.

Πηγή: webmd.com

Σχετικά Άρθρα

Η βιταμίνη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη

Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για...

Γιατί οι σημερινοί 50αρηδες νιώθουν πολύ μεγαλύτεροι; Ο πόνος που τους «γερνάει» κατά 12 χρόνια

Πόσο χρονών αισθάνεστε; Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι νιώθουν πολύ μεγαλύτεροι απ’...

Ποιες επιπτώσεις έχει ο καύσωνας για την υγεία μας;

Ο γιατρός Όλιβερ Όπατς είναι ειδικός στην αντιμετώπιση των ακραίων συνθηκών. Εργάζεται στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας στο Charité, όπου...

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα πλαστικό μπουκάλι για τη στύση

Δυνητικά υπεύθυνα για προβλήματα στύσης χαρακτηρίζει τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συσκευασιών τροφίμων πρόσφατη έρευνα, τα συμπεράσματα...