Σύμφωνα με μελέτες, η διαφορά αυτή στον ρυθμό γήρανσης είχε σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων.
Η μείωση των θερμίδων κατά 25% επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με άτομα που συνέχισαν να τρώνε κανονικά, αποκαλύπτει η έρευνα.
Σε σύγκριση με 75 άτομα που έτρωγαν κανονικά, τα 145 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία για να μειώσουν τις θερμίδες τους επιβράδυναν το ρυθμό γήρανσης κατά 2% έως 3% σε διάστημα 2 ετών στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν την στο περιοδικό Nature Aging.
Παρόλο που ο ρυθμός γήρανσης επιβραδύνθηκε, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές αλλαγές σε δύο βιολογικά μέτρα γήρανσης στη μελέτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά.
Τα ευρήματα «είναι ενδιαφέροντα στο ότι ο θερμιδικός περιορισμός φάνηκε να δείχνει έναν βραδύτερο ρυθμό γήρανσης σε υγιείς ενήλικες», λέει η Vandana Sheth, διαιτολόγος διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας συμβούλων διατροφής στο Λος Άντζελες. «Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να δοθεί συνέχεια σε αυτά τα ευρήματα».
Η μείωση των θερμίδων σχετίζεται με άλλες διατροφικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διαλείπουσας νηστείας και της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης. Η διαλείπουσα νηστεία και η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής είναι διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί, εν μέρει, επειδή σε πειράματα με ζώα, έχουν μερικές από τις ίδιες βιολογικές επιπτώσεις με τον περιορισμό θερμίδων.
Υπάρχουν άνθρωποι που θα υποστήριζαν ότι ο λόγος που ο περιορισμός των θερμίδων κάνει αυτό που κάνει είναι επειδή όταν οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε θερμίδες, τείνουν επίσης να περιορίζουν τις ώρες που τρώνε. Τείνουν να έχουν αυτές τις μεγαλύτερες νηστείες κατά τη διάρκεια της ημέρας.