Μελέτη: Η μείωση των θερμίδων θα μπορούσε να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης.

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Eάν μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που τρώμε κατά 25%, μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε κατά 2% έως 3%. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό όφελος για μια μεγάλη μείωση των θερμίδων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη υπόθεση.

Σύμφωνα με μελέτες, η διαφορά αυτή στον ρυθμό γήρανσης είχε σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων.

Η μείωση των θερμίδων κατά 25% επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με άτομα που συνέχισαν να τρώνε κανονικά, αποκαλύπτει η έρευνα.

Σε σύγκριση με 75 άτομα που έτρωγαν κανονικά, τα 145 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία για να μειώσουν τις θερμίδες τους επιβράδυναν το ρυθμό γήρανσης κατά 2% έως 3% σε διάστημα 2 ετών στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Για παράδειγμα, μια παρόμοια επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης συσχετίστηκε με 10% έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 10 έως 15 ετών. Έτσι, 2 έως 3% βραδύτερη γήρανση δεν ακούγεται σαν ίσως τόσο μεγάλη υπόθεση – αλλά 10 έως 15 τοις εκατό μείωση του κινδύνου θανάτου φαίνεται σαν μια μεγάλη υπόθεση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν την στο περιοδικό Nature Aging.

Παρόλο που ο ρυθμός γήρανσης επιβραδύνθηκε, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές αλλαγές σε δύο βιολογικά μέτρα γήρανσης στη μελέτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά.

Τα ευρήματα «είναι ενδιαφέροντα στο ότι ο θερμιδικός περιορισμός φάνηκε να δείχνει έναν βραδύτερο ρυθμό γήρανσης σε υγιείς ενήλικες», λέει η Vandana Sheth, διαιτολόγος διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας συμβούλων διατροφής στο Λος Άντζελες. «Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες για να δοθεί συνέχεια σε αυτά τα ευρήματα».

Διορατικότητα στη διαλείπουσα νηστεία;

Η μείωση των θερμίδων σχετίζεται με άλλες διατροφικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διαλείπουσας νηστείας και της χρονικά περιορισμένης κατανάλωσης. Η διαλείπουσα νηστεία και η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής είναι διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν αναπτυχθεί, εν μέρει, επειδή σε πειράματα με ζώα, έχουν μερικές από τις ίδιες βιολογικές επιπτώσεις με τον περιορισμό θερμίδων.

Υπάρχουν άνθρωποι που θα υποστήριζαν ότι ο λόγος που ο περιορισμός των θερμίδων κάνει αυτό που κάνει είναι επειδή όταν οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε θερμίδες, τείνουν επίσης να περιορίζουν τις ώρες που τρώνε. Τείνουν να έχουν αυτές τις μεγαλύτερες νηστείες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σχετικά Άρθρα

Το έξυπνο κόλπο για να κοιμηθείτε όταν κάνει ζέστη

Σίγουρα σας είναι οικεία η κίνηση του να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στο σβέρκο μας πριν μπούμε στη θάλασσα....

Η άγνωστη «ομάδα αίματος» που έχει περίπου το 1% του πληθυσμού – Επιστήμονες λύνουν μυστήριο 50 ετών

Γνωρίζουμε πολλά πράγματα σχετικά με τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τις ομάδες αίματος. Ωστόσο, ακόμα διαθέτουμε περιορισμένες γνώσεις...

Γιατί πονάω στο σεξ;

Ένα από τα πράγματα που δεν θέλεις να σου συμβούν κατά τη διάρκεια των πολύ προσωπικών σου στιγμών,...

Η συνήθεια που αυξάνει κατά 45% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στις γυναίκες έως και 45% και ίσως...