Τσικνοπέμπτη: Πώς να αποφύγεις τις καούρες μετά την κρεατοφαγία

Ημερομηνία:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια σημαντική γιορτή για τους Έλληνες, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της Αποκριάς και μιας περιόδου χαράς και διασκέδασης και φυσικά συνοδεύεται με το έθιμο της κρεατοφαγίας.

Τσικνοπέμπτη: Πώς να αποφύγεις τις καούρες μετά την κρεατοφαγία

Pexels: Luis Quintero

Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης

Φάτε αργά: Τρώγοντας αργά και κάνοντας παύσεις για συζήτηση, απολαμβάνουμε περισσότερο την παρέα στο τραπέζι και δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας για να διευκολυνθεί η πέψη.

Το ιδανικό – Ψητό σαλάτα: Αρκεστείτε στο να καταναλώσετε το κρεατικό σας με φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι ότι αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους.

Αποφύγετε τις «κακές» θερμίδες: Πείτε όχι στους πολλούς τηγανητούς μεζέδες, τα ψωμιά και τις διάφορες λιπαρές σος. Γλιτώνουμε έτσι λιπαρά και περιττές θερμίδες που μπορούν να μετατρέψουν το γεύμα μας σε θερμιδική βόμβα.

Μέτρο στο αλκοόλ: Το αλκοόλ μας προσφέρει μόνο κενές θερμίδες. Καλό είναι στο ενδιάμεσο να κάνουμε και κάποια διαλείμματα για να πιούμε νερό ή κάποιο αναψυκτικό light. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στον εαυτό μας να ξεδιψάσει και να ενυδατωθεί.

Επιδόρπιο: Καλό είναι να προτιμήσουμε ένα φρούτο ή έστω κάτι πολύ ελαφρύ.

Extra tip: Αν είμαστε σε χώρο με μουσική, μετά το φαγητό καλό είναι να σηκωθούμε να χορέψουμε, συνδυάζοντας και διασκέδαση και καλύτερη πέψη. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό και light αναψυκτικά.

Την επόμενη μέρα

Σίγουρα την επόμενη μέρα πρέπει να επιλέξουμε ελαφριά γεύματα, χωρίς βέβαια να παραλείψουμε κάποιο. Καλές επιλογές θα ήταν το λαδερό, τα όσπρια ή το ψάρι. Άφθονο νερό, πολλά λαχανικά και φυσική δραστηριότητα θα επαναφέρουν τον οργανισμό μας άμεσα.

πρωί-ενυδάτωση-νερό

Διώξτε το φούσκωμα!

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, ίσως «εμφανιστούν» τα συμπτώματα της χθεσινής διατροφικής ατασθαλίας, κάτι ενοχλήσεις και γενικότερα ίσως νιώθετε ένα αίσθημα δυσπεψίας!

Δείτε ορισμένα εναλλακτικά φυσικά μέσα, για να ανακουφιστείτε, από τα συνήθη πεπτικά προβλήματα που προέρχονται από γρήγορη, «πρόχειρη» και μεγάλη κατανάλωση λιπαρών τροφών:

Γλυκάνισο (έγχυμα). Οι σπόροι του γλυκάνισου, δρουν ως σπασμολυτικό και ως ήπιο καθαρτικό.

Δόση: 1 κουταλιά του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό, 2-3 φορές την ημέρα, πριν το φαγητό. Εναλλακτικά, μασήστε 5-6 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα.

Αγκινάρα (αφέψημα). Παραδοσιακά, τα φύλλα της άγριας αγκινάρας είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες.

Δόση: 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό, το οποίο χωρίζετε σε τρεις δόσεις την ημέρα, πριν το φαγητό.

Πικραλίδα (αφέψημα). Οι ρίζες και τα φύλλα της πικραλίδας δρουν μαλακτικά, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Δόση: 1/2 κουταλιά του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό, τρεις φορές την ημέρα, πριν το φαγητό.

Απαλλαγείτε από τις καούρες!

Οι καούρες είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα της δυσπεψίας. Τα παρακάτω αφεψήματα μπορούν να σας ωφελήσουν.

Mέντα (έγχυμα). H μέντα αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών και χαλαρώνει του μυς του εντέρου. Aνακουφίζει από τον πόνο του εντέρου, τον τυμπανισμό και τις καούρες. Δεν ενδείκνυται για άτομα που κάνουν ομοιοπαθητική.

Δόση: σε 1 λίτρο νερό, βράστε 2-4 κουταλιές του γλυκού. Πίνετε 2-3 ποτήρια την ημέρα, πριν το φαγητό.

Δυόσμος (αφέψημα). O δυόσμος έχει χαλαρωτική δράση και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου.

Δόση: το ίδιο όπως η μέντα

Σχετικά Άρθρα

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφής στη μέση ηλικία και της υγιούς γήρανσης αποκαλύπτει μελέτη του Χάρβαρντ, που...

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση που εμπεριέχεται στις ελιές, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα...

Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Υπάρχει ένας όρος για αυτό το φαινόμενο, λέει ο Tali Sharot, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου...

Καρκίνος: Το διατροφικό πλάνο που ισχυροποιεί την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού

Συγκεκριμένα λαχανικά και φρούτα έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου, όπως το αχλάδι, το πράσο και η πιπεριά, όπως έχουν αναδείξει...